Etikos sargai pagrūmojo klinikų vadovui

Kritiškai nusiteikusius profesorius nutildyti mėginęs Kauno klinikų generalinis direktorius pamynė tarnybinę etiką

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) vakar konstatavo, kad Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) generalinis direktorius Juozas Pundzius, mėginęs priversti kritišką nuomonę dėl Kauno onkologijos ligoninės prijungimo prie KMUK išreiškusius medikus atsisakyti savo pozicijos, pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą. Tokį sprendimą tarnybinės etikos sargai priėmė išnagrinėję gautus dokumentus ir įvertinę paties Pundziaus teiginius.

Išaiškinti, ar naudojantis tarnybine padėtimi nedaromas spaudimas Kauno onkologijos ligoninės restruktūrizaciją skeptiškai vertinantiems medikams, VTEK balandžio pradžioje paprašė konservatorius Rimantas Dagys. Jis vadovauja Seimo Antikorupcijos komisijos sudarytai darbo grupei galimoms korupcijos apraiškoms sveikatos sistemoje tirti.

Pasak Dagio, šią grupę pasiekė informacija, kad KMUK vadovas Pundzius įgaliojo teisininkus Dianą Armalienę, Henriką Davidavičių bei gydytoją Algį Janulionį įtikinti du žinomus medikus pakeisti viešai išreikštą nuomonę dėl Onkologinės ligoninės restruktūrizavimo.

Dagys tai įvertino kaip šiurkštų sovietmetį primenantį pareigūno spaudimą su jo nuomone nesutinkantiems asmenims.

Pundzių supykdė profesoriaus Vacio Sadausko ir akademiko Henriko Dudėno drauge su onkologinių pacientų organizacijų bei specialistų atstovais beveik prieš tris mėnesius pasirašytas kreipimasis į premjerą Algirdą Brazauską. Jame piktintasi Onkologijos ligoninės prijungimo prie KMUK aplinkybėmis. Ši reorganizacija, sulaukusi didelio pacientų ir medikų pasipriešinimo, buvo įvykdyta praėjusių metų lapkritį.

Sadauską ir Dudėną minėtų KMUK teisininkų raštas tiesiog šokiravo. Medikai buvo raginami „artimiausiu metu raštu atsiriboti nuo kitų kreipimosi į Vyriausybę autorių ir klinikoms atsiųsti tokio atsiribojimo kopiją”.

Adademikas Dudėnas teigė gerai žinantis, kokia padėtis KMUK ir Onkologijos ligoninėje – pastarojoje buvo gydoma jo sutuoktinė ir sūnus. Kai Dudėno artimieji buvo nusiųsti į KMUK, jiems esą teko mokėti už chemoterapijos procedūras.

KMUK vadovai neigė bandantys užčiaupti kritikus ir siekiantys suvaržyti žodžio laisvę. Pasak klinikų atstovų, laiške premjerui išdėstyti faktai neatitinka tikrovės, tad gydymo įstaiga buvo priversta ginti savo reputaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.