Lietuviai skatinami tapti atsakingais keliautojais

Keliaujantys lietuviai dažnai ne tik suformuoja abejotiną šalies įvaizdį lankomų kraštų gyventojams, bet ir rizikuoja nepažinti italų būdami Florencijoje. Šiandien Valstybiniame turizmo departamente vykusios ISIC Lietuva ir Jaunimo kelionių centro inicijuotos diskusijos dalyviai siūlo keliauti atsakingai, atsisakant stereotipų, siekiant pažinti ir suprasti vietinę kultūrą bei rodant jai deramą pagarbą.

Diskusijoje dalyvavęs tarptautinės jaunimo organizacijos „Youth for Exchange and Understanding” viceprezidentas Marius Ulozas įsitikinęs, kad keliavimas yra ne tik aplinkos ir aplinkinių, o ir savęs pažinimo būdas. „Tai, kaip mes elgiamės keliaudami, ar nepaliekame šiukšlių, ar gerbiame vietines tradicijas, atskleidžia mūsų atsakomybę,” – teigia Marius Ulozas.

Pasak Valstybinio turizmo departamento Informacijos, analizės ir kontrolės skyriaus vedėjos dr. Rimos Jakytės, skleisdami idėjas apie atsakingą keliavimą įgyvendiname Pasaulinį turizmo etikos kodeksą. „Žinoma, reikėtų, kad į šią veiklą aktyviai įsijungtų ir kelionių organizatoriai bei turizmo specialistus rengiančios aukštosios mokyklos,” – siūlė Rima Jakytė.

Diskusiją inicijavę ISIC Lietuva bei Jaunimo kelionių centras, būdami Tarptautinės studentų kelionių konfederacijos (ISTC) nariai, įsipareigoja ir toliau skleisti atsakingo keliavimo idėjas. Renginio dalyviams buvo pristatytos žalios apyrankės, kurios, pasak Jaunimo kelionių centro direktoriaus Algirdo Jokubausko, yra tarsi moralinis įsipareigojimas bei sutartis su savo sąžine keliauti atsakingai. „Ant riešo dėvima apyrankė ne tik nuolat primena, kad esi didesnės šeimos narys, bet ir leidžia sutikti bendraminčių,” – įsitikinęs Jaunimo kelionių centro direktorius.

ISIC Lietuva vadovas Donatas Kuras teigė, kad diskusija turi būti tęstinė, nes suvokti atsakomybę turime keliaudami ne tik į kitas šalis, bet ir Lietuvoje. „Pastarojo meto nelaimė Neringoje yra skaudus to įrodymas,” – šios savaitės įvykius prisiminė ISIC Lietuva vadovas. Donatas Kuras taip pat pristatė rengiamą konkursą „Keliauk atsakingai su ISIC” ir pakvietė diskusijos dalyvius aktyviai prisidėti skleidžiant atsakingo keliavimo idėjas. Įsipareigojimas kartu surengti konferenciją rudenį bei imtis kitų švietėjiškų priemonių, tokių kaip atsakingo keliavimo vadovo leidyba, liudija, kad kvietimas buvo išgirstas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.