Šuns ašaros – depresijos požymis

Į šunis kamuojančių ligų sąrašą galima įrašyti ir depresiją.

Įpratę prie žmogaus draugijos, dėmesio, rūpesčio ir staiga viso to netekę, gyvūnai patiria ilgalaikį stresą. Toks reiškinys dažnai pasitaiko vaikus auginančioje šeimoje.

Noras auginti gyvūnėlį, o po kurio laiko tingėjimas ar nenoras juo rūpintis, nulemia tolimesnį augintinio kelią: prie būdos arba į šunų prieglaudą. Galite tik įsivaizduoti, kaip jaučiasi atstumtas keturkojis. Tačiau negalima nuleisti rankų, nes depresija sergančiam šuneliui prireiks daugiau pastangų. Geriausia tokioje situacijoje pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, nupirkti šuneliui kaulą nuo depresijos, praleisti su juo kuo daugiau laiko, pagirti jį, pasakyti, kad geresnio draugo nesate turėjęs.

Verkia naktimis

Jei gyvūną auginate ilgesnį laiką, tikriausiai pajutote, kad viskas, ko nori jūsų augintinis, yra dėmesys.

Besąlygiškai saugodamas ir gindamas savo šeimininką, šunelis nori būti pagiriamas, paglostomas ir labai nusivilia nepelnytai baramas ar baudžiamas.

Uršula, auginanti nedidelį kambarinį šunelį, prisimena jo reakcijas į barimą: „Džimis paspaudęs uodegą keliauja į savo kampą ir nesirodo, kol jo nepakviečiu. Bet ir atėjęs jis elgiasi nedrąsiai, jaučia, kad nusikaltęs. Paklaustas, ką padarė, šunelis nuleidžia galvą ir tipena atgal į savo guolį. Jei nesusitaikome su juo iki nakties, ryte randu apsiašarojusį šunį. Tokiomis akimirkomis man jo labai gaila, todėl stengiamės nesipykti, o jei jau susipykstame, taikomės, kad nebūtų ašarų naktį”.

Dogo šeimininkė Dalia pasakojo, kad jos šunelis labiausiai liūdėjo po jos skyrybų su vyru. „Nebesulaukdamas vakarais grįžtančio šeimininko, keturkojis nustojo ėsti, žaisti, netgi pasivaikščiojimai lauke jam nebeteikė džiaugsmo. Prireikė nemažai laiko, kad šuo atsigautų”, – prisiminė moteris.

Dar vienas pavyzdys – kartu su vaikais augęs šunelis. Šiems išvažiavus studijuoti, mažasis draugas jaučiasi visų apleistas. Nebeturi su kuo dūkti, namuose likę tėvai jo nesupranta, vis kalba, kad reikės parduoti už du litus, jei neklausys. Atrodytų, tai tik juokai, bet šunelis nuo tokių pokštų gali rimtai susirgti.

Negalima liūdinti

Prisiminkite ir tuos kartus, kai keturkojis draugas lūkuriuoja, kol apsipirksite parduotuvėje.

Smagu, jei esate jį išmokę laukti, kol prisikrausite pilnus krepšius. Bet pasitaiko ir tokių atvejų, kai šunelis pririšamas prie šalia parduotuvės esančios tvoros ar artimiausio stulpo ir paliekamas likimo valioje.

Tokioje situacijoje keturkojis patiria didelį stresą. Įsivaizduokite, kaip elgtumėtės patys jo vietoje. Kinologai sako: „Nepatingėkite savo draugui priminti, kad neketinate jo palikti, kad vos tik apsipirkę sugrįšite, o dar geriau – palikite jį saugoti namų. Tuomet ir jis, ir jūs būsite ramūs”.

Šuo – geriausias žmogaus draugas.

Jis supranta, ką jam sakote. Jeigu jums jo nebereikia, paieškokite kitų tinkamų šeimininkų, bet neliūdinkite to, kuris gyvena jūsų meilės vardan.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.