V.Garastas grūmoja Kaunui

„Krepšinis Lietuvoje žaidžiamas nuo lopšio iki karsto”, – taip vakar apie krepšinio raidą šalyje sakė krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas. Tačiau mūsų šalies krepšinio gyvenimas nėra idealus.

Sostinės „Naujojo Vilniaus” viešbutyje vykusioje metinėje Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) konferencijoje pirmą kartą per dvylika metų kalbėta ir apie įvairius nesutarimus, susiskaldymą bei intrigas, rašoma dienraštyje L.T.

Didžiausią kritiką LKF išsakė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis. Jis teigė, jog prieš daugelį metų sukurtas Lietuvos krepšinio valdymo modelis jau paseno ir reikia imtis veiksmų jį reorganizuoti. Taip pat fondo vadovas pažėrė konkrečių pretenzijų federacijos atstovams.

A.Pavilonis niekaip negalėjo suprasti, kaip atsirado nuomonė 2011 metų Europos krepšinio čempionato Lietuvoje būstinę kažkodėl įkurdinti Kaune, kodėl slepiama informacija apie antrąją vyrų krepšinio rinktinę, kuriai valdžia skyrė 560 tūkst. litų. Maža to, fondo vadovas priminė neseniai su LKF viceprezidentu Ramūnu Šalūga įvykusį skandalą. Anot A.Pavilonio, šis Kijeve bandė agituoti kitų šalių prezidentus nebalsuoti už Šarūną Marčiulionį per gegužės 14 dieną vyksiančius „FIBA Europe” padalinio prezidento rinkimus.

„Ne paslaptis, jau šnekama, kad šalies krepšinio federacijoje dėl valdžios kaunasi dvi grupuotės”, – taip ir neįvardijęs jų sakė A.Pavilonis.

Nors diskusijos šiais klausimais neišsirutuliojo, o LKF darbas už šiuos metus buvo įvertintas „labai gerai”, L.T. dienraštis išlikusias šalyje krepšinio problemas pabandė išsiaiškinti su LKF prezidentu V.Garastu.

– Ar galima teigti, kad LKF yra jau skilusi ir greitai gali įvykti krizė?

– Ne. Daugelis priekaištų – asmeninės ambicijos, neturinčios nieko bendro su valstybiniu požiūriu.

– Garsiai nuskambėjo skandalas su R.Šalūga, kai šis, nors LKF pritarė Š.Marčiulionio kandidatūrai, Kijeve agitavo kitų šalių atstovus nebalsuoti už lietuvį per „FIBA Europe” prezidento rinkimus.

– Mano manymu, Š.Marčiulionis ir A.Pavilonis sukėlė triukšmą, nes jaučia, kad su „FIBA Europe” prezidento postu pirmajam – blogi reikalai. A.Šalūga Kijeve pirmą kartą pasirodė tarp kitų šalių krepšinio federacijų prezidentų ir jo žodžiai nieko nelemtų. Š.Marčiulioniui savaitgalį Miunchene vyksiančiuose rinkimuose norint tapti „FIBA Europe” prezidentu reikės surinkti nors 26 balsus. O ką jis gali pasiūlyti už balsus? Nežinau… Apskritai apie tai nėra reikalo kalbėti – Lietuva rinkimuose turės vieną balsą ir balsuos ne R.Šalūga ar A.Pavilonis. Aš turiu tą teisę ir ją pareikšiu ir kaip LKF prezidentas.

– Balsuosite už Š.Marčiulionio kandidatūrą?

– Už Lietuvos kandidatūrą.

– Kodėl slepiami antrajai vyrų krepšinio rinktinei skirti pinigai?

– Šie priekaištai absurdiški. LKF šiemet gavo daug mažiau pinigų iš valstybės. 750 tūkst. litų skyrėme Lietuvos vyrų krepšinio rėmimo fondui, antrai rinktinei išlaikyti iš Finansų ministerijos paprašėme 500 tūkst. litų. Apskritai Vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondas imasi ne savo funkcijų – nori būti aukščiau už federaciją. Pasižiūrėkime: jam skyrėme 750 tūkst. litų, likusiam Lietuvos krepšiniui – 900 tūkst. litų. Fondas nori turėti visus pinigus. Tačiau A.Pavilonis nesupranta, jog be jaunių, kadetų, antrosios rinktinių nebūtų ir nacionalinės ekipos – ji žlugtų. Fondo įstatuose įrašyta, kad jis savo lėšomis turi padėti ugdyti jaunąją krepšinio kartą, tačiau nė lito tam neskyrė.

– Ar iš tiesų LKF vyksta arši kova dėl valdžios? Kas su kuo kovoja – Vilnius su Kaunu?

– Niekas nekovoja. Prasimanyti galima viską. Šios kalbos gimsta tik dėl vienos priežasties – kai kurie federacijos vykdomojo komiteto nariai, užuot bendravę, renkasi paskalas.

– Jau daugelį metų vyksta diskusijos apie Kauno krepšinio arenos statybą. Ką V.Garastas gali apie tai pasakyti?

– Taip, Kaunas savo krepšinio areną ketina statyti jau nuo 1996 metų. Visi kalba, pykstasi, žada pradėti statybas – tačiau šnipštas. Mano nuomonė yra paprasta – dabar jau sutikčiau su visais pasiūlymais, kad tik arena stovėtų. Kai pareiškiau savo nuomonę, kuri kai kam buvo nepriimtina, tačiau teisinga, tapau Kauno miesto priešu. Galiu tik viena pasakyti – jeigu Kaunas nesugebės iki 2011 metų Europos pirmenybių pastatyti krepšinio salės – galės kaltinti tik save. Čempionatas šiame mieste tikrai nevyks. Jau dabar galiu įvardyti vietas, kur bus žaidžiami pirmenybių grupių mačai – Panevėžys, Šiauliai, Klaipėda, sostinės „Sportima” bei „Siemens” arenos. Kaunas dėl savo rietenų liks nuošalyje – toks gyvenimas…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "V.Garastas grūmoja Kaunui"

  1. yaris

    va kur teisingai krepsinio tėvukas pasakė dėl arenos Kaune. Nepastatys- nebus…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.