Reformų parodija

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Ananas, nuolat raginamas reformuoti šią autoritetingiausią tarptautinę organizaciją ir jos institucijas, išvadas tarsi padarė. JT vadovybė parengė projektą, pagal kurį anksčiau žmogaus teises gynusi vadinamoji Ženevos komisija buvo pertvarkyta į Žmogaus teisių tarybą. Reforma tapo tikra parodija – į naujai suformuotą JT instituciją pateko tokios piktybinės žmogaus teisių pažeidėjos kaip Kuba, Kinija ir Saudo Arabija, tačiau Taryboje neatsirado vietos Lietuvai, kitoms šalims, kurioms jokių pretenzijų šioje srityje niekas neturi.

Į naująją instituciją pateko ir Rusija, kurios valdžią vis smarkiau kritikuoja šios šalies žmogaus teisių gynėjai.

Generalinis sekretorius pasiūlė

Dar prieš metus JT vadovas K.Ananas pasiūlė reformuoti susikompromitavusią ir todėl dažnai kritikuotą Ženevos komisiją, kurioje, pasak jo, „žmogaus teisių pažeidėjos nuolat dangstė viena kitą, taip išvengdamos oficialaus pasmerkimo”.

Po ilgų diskusijų buvo nutarta Ženevos komisiją, kuriai priklausė 53 valstybės, pertvarkyti į Tarybą. Joje bus 47 šalys, proporcingai atstovaujančios visiems pasaulio regionams.

Tokiai reformai iš pat pradžių nepritarė Jungtinės Valstijos, taip pat kitos valstybės. Amerikos ambasadorius JT Džonas Boltonas siūlė į Tarybą priimti tik tas valstybes, kurioms netaikomos sankcijos už žmogaus teisių pažeidimus. JAV atstovas taip pat ragino naujosios institucijos nares rinkti dviejų trečdalių balsų dauguma.

Dž.Boltonas ne kartą reiškė nuogąstavimą, kad, jeigu į šiuos siūlymus nebus atsižvelgta, niekas neduos garantijų, kad „naujoji institucija bus geresnė negu jos pirmtakė”. JAV atstovo siūlymai Generalinėje Asamblėjoje buvo atmesti. Užvakar įvykę rinkimai į Tarybą patvirtino, kad Dž.Boltonas buvo labai įžvalgus – į naująją JT instituciją pateko tokios piktybinės žmogaus teisių pažeidėjos kaip Kuba, Kinija ir Saudo Arabija. Tarybos nare, gavusi 137 balsus (reikėjo mažiausiai 96), tapo Rusija, kurios valdžią vis dažniau kritikuoja žmogaus teisių gynėjai, pažymi interneto svetainė „NEWSru.com”.

Diktatoriaus pergalė

JAV ambasadorius JT tuoj po balsavimo išjuokė Kubos įtraukimą į Tarybą. „Koks džiaugsmas diktatoriui Fideliui Kastro, jis vėl gali vaidinti žmogaus teisių gynėją”, – sarkastiškai kalbėjo Dž.Boltonas. Kuba savo ruožtu jos išrinkimą į Tarybą vadino „didžiule pergale” ir Jungtinių Valstijų „pralaimėjimu”. Generalinė Asamblėja, kurioje yra 191 valstybė, per slaptą balsavimą į Tarybą taip pat išrinko Tunisą, kurį žmogaus teisių gynimo grupės irgi smarkiai kritikavo. Tačiau į naująją JT instituciją nepateko Lietuva, taip pat kitos šalys, kurioms dėl žmogaus teisių niekas jokių pretenzijų neturi.

Nepaisydamas Kubos, Kinijos ir Saudo Arabijos išrinkimo į Tarybą, K.Ananas sveikino jos suformavimą ir aktyvų daugelio šalių dalyvavimą.

Netrukus pradės dirbti

Naujoji institucija, kuri kaip ir jos pirmtakė įsikurs Ženevoje, savo darbą pradės birželio 19 dieną, privalės rūpintis, kaip pasaulyje paisoma žmogaus teisių.

Taryba buvo sudaryta tam, kad pakeistų Žmogaus teisių komisiją, įsteigtą dar 1946 metais. Ji buvo kritikuojama už tai, kad jai priklausė tokios šalys kaip Sudanas, Zimbabvė, Sirija, Eritrėja ir Etiopija, kurias teisių gynėjai kaltino itin šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais.

Naujosios institucijos uždavinys – stebėti padėtį, susijusią su žmogaus teisėmis, ir padėti kai kurioms valstybėms tobulinti įstatymus šioje srityje.

Atsargūs sveikinimai

Nors Dž.Boltonas ir sakė, jog Taryba gali paveldėti visus savo pirmtakės trūkumus, žmogaus teisių gynimo organizacijos atsargiai sveikino naujosios institucijos įsteigimą. Niujorke įsikūrusios „Human Rights Watch” vykdomasis direktorius Kenetas Rotas BBC korespondentui pareiškė, jog kadangi Taryboje nėra kai kurių valstybių, kur grubiai pažeidinėjamos žmogaus teisės, naujajai institucijai bus lengviau dirbti.

„Gera žinia yra ta, kad kai kurios labiausiai to nenusipelniusios valstybės nebuvo išrinktos ir kad laimėti balsavimo nepavyko Iranui ir Venesuelai. Tai – žingsnis teisinga linkme”, – pažymėjo K.Rotas. Prieš prasidedant rinkimams, K.Ananas pareiškė, kad įsteigus naują instituciją, bus galima pradėti teisių gynimo judėjimą JT nuo švaraus lapo.

Į 47 vietas Taryboje pretendavo 63 valstybės – šešiomis mažiau nei tada, kai buvo renkama Komisija. Iš pradžių buvo 64 pretendentės, bet paskutinę akimirką savo kandidatūrą atšaukė Kenija. Jungtinės Valstijos vietos Taryboje nesiekė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Reformų parodija"

  1. uzujauta

    uzuojauta stoniui, nenoreciau tokioi padeti atsidurt.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.