Pažaislio muzikos festivalis apgaubs visą vasarą

11-ąjį kartą vyksianti tarptautinė šventė pakvies į 42 koncertus ne tik Kaune, bet ir kitose Lietuvos vietose

Festivalis startuos gegužės 28 dieną, o baigsis rugsėjo 2-ąją. „Mūsų renginio politika – kad jis tęstųsi tris mėnesius, apimtų vis naujas erdves ir pristatytų įvairią muziką. Iš viso Pažaislio muzikos festivalyje koncertuos atlikėjai iš 15-os pasaulio šalių – Austrijos, Baltarusijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Rusijos, Švedijos, Turkijos ir Vokietijos”, – sakė jo koordinatorius, Kauno filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta.

Nuo Kauno iki Kretingos

Pradedamasis ir baigiamasis koncertai tradiciškai vyks Pažaislio vienuolyne. Trijų vasaros mėnesių muzikos maratone stotelių labai daug. „Koncertai bus surengti Nacionaliniame M.K.Čiurlionio muziejuje ir jo filialuose, Rotušėje, VDU salėje, Raudondvario pilyje. Festivalio renginiai pasieks Pociūnų oro uostą, Jachtklubą, Zyplių dvarą, o Žemaitkiemio dvare bus pristatyti net trys muzikiniai projektai. Šiemet atsiranda trys naujos erdvės – naujasis „Combo” klubas, Kretingos žiemos sodas, Žiežmarių kultūros centras. Visų festivalio atrastųjų vietų negalime kasmet išlaikyti, todėl jos šiek tiek keičiasi, kad muzika keliautų vis naujais keliais”, – vardijo J.Krėpšta.

Iš 42 festivalio koncertų 10 bus nemokami. Jie daugiausiai vyks sakralinėse erdvėse – Kauno ir Šakių liuteronų, Kunigų seminarijos, Pažaislio vienuolyno, Šv. Jurgio, Vytauto, Žeimių, Birštono, Zapyškio, Skarulių bažnyčiose, Kauno choralinėje sinagogoje.

Klasika, džiazas, flamenkas

„Festivalio programa – solidi ir įvairi. Jame koncertuosiantys trys simfoniniai ir du kameriniai orkestrai yra mūsiškiai, lietuviški. Be Kauno valstybinio choro, dainuos chorai iš Prancūzijos ir Vokietijos, koncertams diriguos septyni dirigentai, tarp jų – svečiai iš Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos. Girdėsime fortepijoninį trio iš Austrijos, džiazo trio iš Rusijos, trio iš Prancūzijos. Gros keturi ansambliai ir keturi kvintetai, trys kvartetai. Bus lietuviškų kūrinių premjerų. Svečiuosis garsūs operos solistai iš Rusijos ir Baltarusijos. Visko neišpasakosi, reikia ateiti ir klausytis”, – sakė festivalio meno vadovas profesorius Petras Bingelis.

Kauno simfoninio orkestro direktorius Algimantas Treikauskas pasidžiaugė, kad tik pusantrų metų gyvuojantis orkestras aktyviai įsilieja į šiemetinio festivalio programą: „Grosime keliuose koncertuose. Tai puiki galimybė augti meistriškumui, garsinti kolektyvo vardą”.

Justinas Krėpšta, apibūdindamas festivalio programą, atkreipė dėmesį į žaismingus ir egzotiškus jos akcentus. „VDU salėje įvyks projekto „ABBA in symphony” pasaulinė premjera. Populiariausias ABBA dainas, aranžuotas simfoniniam orkestrui, atliks švedų, norvegų ir estų solistai. Jachtklube bus surengtas nuotaikingas koncertas „Johano Štrauso muzika ant vandens”. Žemaitkiemio dvare girdėsime originalų ansamblį iš Prancūzijos, matysime šokančią su kastanjetėmis šokėją iš Ispanijos, pritariant gitaristui iš Austrijos. Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje gros Turkijos generaliteto karinis orkestras”.

Istorijos dvelksmas prie Kauno pilies

Valstybės dienos išvakarėse bus suvaidintas žiūrovų visada laukiamas spektaklis istorine tema. „Netikėtai mirus režisieriui Vytautui Grigoliui, jo misiją pratęs aktorius Vytautas Rumšas. Jis parengė spektaklį „Giesmė apie Mindaugą”, skiriamą šios draminės kompozicijos autoriaus ir režisieriaus atminimui”, – sakė festivalio koordinatorius.

„Kartais mums priekaištaujama, kad prie Kauno pilies vaidinamas spektaklis yra su bilietais. Tačiau jeigu jį padarytume nemokamą, kažin ar pajėgtume pasitelkti tiek efektų. Juk tokio reginio pastatymas nėra pigus. Nepasakyčiau, kad esame užkėlę bilietų į šį spektaklį kainas, jis prieinamas žmonėms. Apskritai brangiausi bilietai į festivalio koncertus neviršys 40-ies litų”, – kalbėjo Justinas Krėpšta.

Šiemetinio festivalio biudžetas – apie 1,5 mln. litų. „Jis didesnis nei pernai. Sudėjus valstybės, miesto ir rėmėjų paramą, pinigų susidaro apie 900 tūkst. litų, o už gerą pusę milijono rėmėjai suteiks paslaugų. Galime pasidžiaugti, kad šiemet Pažaislio muzikos festivalis turi mecenatą – akcinę bendrovę „Stumbras”. Jam lieka ištikimi ir tradiciniai generaliniai rėmėjai”, – pasidžiaugė festivalio koordinatorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.