Teismuose tvyro laikinumas

Šios neatidėliotinos įstatymo korekcijos atsirado dėl užvakar Konstitucinio Teismo (KT) paskelbto nutarimo, kuriame konstatuota, jog daugiau nei trys dešimtys Teismų įstatymo ir Aukščiausiojo Teismo statuto nuostatų prieštarauja Konstitucijai. Dėl tos pačios priežasties neribotam laikui buvo atidėtas visuotinis šalies teisėjų susirinkimas, turėjęs įvykti rytoj.

Valdyba pritarė siūlymui

Didžiausią sumaištį tarp teisininkų ir parlamentarų sukėlė KT vertinimas dėl dabartinės Teismų tarybos sudėties ir sudarymo tvarkos. KT pareiškė, jog šią instituciją, kuri pataria Prezidentui dėl teisėjų skyrimo, perkėlimo ar atleidimo iš pareigų, turi sudaryti vien profesionalūs teisėjai, o bent didžioji dalis tarybos narių turi būti demokratiškai renkami.

Šiuo metu į tarybos sudėtį, be teisėjų, įeina Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės ir ministerijų atstovai. Didelė dalis tarybos narių teisėjų yra ne renkama, o į tarybą patenka dėl užimamų pareigų teismuose.

Vakar ryte Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas kreipėsi į Seimo valdybą ir informavo, jog KT, skelbdamas savo nutarimą, parlamentui neskyrė jokio laikotarpio, per kurį galėtų būti pakoreguotos Konstitucijos neatitinkančios Teismų įstatymo nuostatos.

Susirinkimas atidėtas neribotam laikui

Pasak J.Sabatausko, šiandien Seimas turės pagal KT nutarimą pakoreguoti tik įstatymo nuostatas, kurios reglamentuoja Teismų tarybos suformavimo ir veiklos klausimus. Kitų Teismų įstatymo nuostatų, kurias užvakar išbrokavo KT, pasak J.Sabatausko, nėra reikalo skubiai keisti, kadangi jos neatveria tokių teisinės sistemos spragų, kokia atsirastų tuomet, jeigu negalėtų būti sudaryta ir veikti Teismų taryba, be kurios Prezidentas negali formuoti teisėjų korpuso.

Vakar J.Sabatauskas dar negalėjo tiksliai pasakyti, kiek Teismų įstatymo straipsnių ketinama keisti ypatingos skubos tvarka. Pasak jo, tokių straipsnių gali būti nuo kelių iki keliasdešimties.

Dabartinės Teismų tarybos įgaliojimai būtų baigęsi gegužės 17 dieną, tačiau KT nutarimas šią datą dar labiau priartino. Naują tarybą turėjo išrinkti penktadienį planuotas visuotinis teisėjų susirinkimas. Tačiau, kaip informavo Aukščiausiojo Teismo pirmininko padėjėjas Alvydas Jancevičius, vakar Teismų taryba, susirinkusi, kaip manoma, į paskutinį savo posėdį, nusprendė atidėti visuotinį susirinkimą neribotam laikui.

Prezidentas įpareigos taisyti projektą

Kaip sakė vakar Teismų tarybos posėdyje dalyvavęs Prezidento patarėjas Česlovas Atkočaitis, dabartinė Teismų taryba savo įgaliojimų neteks iš karto po to, kai „Valstybės žiniose” bus paskelbtas KT nutarimas. Tuomet, pasak patarėjo, greičiausiai bus suformuota laikina taryba, kurios sudėtį šiandien Seimas nustatys laikinosiomis įstatymo pataisomis. Tokia taryba veiktų iki to laiko, kol Seimas priims naują Teismų įstatymą, kurį pateikė Prezidentas.

„Visi dabar kalba apie laikinumą ir sunku pasakyti, kiek laiko jis truks – mėnesį, du ar daugiau”, – sakė Č.Atkočaitis.

Dėl KT nutarimo teks koreguoti ir Seimui jau pateiktą Teismų įstatymo projektą, kadangi kai kurios jo normos, kaip paaiškėjo, taip pat prieštarauja Konstitucijai. Prezidento patarėjas sakė, jog Prezidentas vėl sukvies darbo grupę, kuri rengė projektą, ir įpareigos projektą pataisyti pagal KT nutarimo reikalavimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.