Angela Merkel: „Vokietija remia Lietuvos siekius tapti eurozonos ir Šengeno narėmis”

Su vizuotu Vokietijoje viešintis Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas vakar, gegužės 10 d., susitiko su VFR Federaline Kanclere Angela Merkel.

Susitikimo metu Brazauskas deklaravo Lietuvos siekį nuo 2007 m. pradžios prisijungti prie eurozonos. Pasak Premjero, Lietuva išlaiko visus Mastrichto kriterijus, vienintelis kriterijus, keliąs diskusijas, yra infliacija, nors kalbama apie šimtąsias procento dalis. Lietuvos Vyriausybės vadovas informavo Kanclerę apie penkerių metų infliacijos rodiklius, juos paskutiniu metu paveikė energetinių išteklių kainos, o visa kita atitinka reikalavimus. Premjeras pareiškė nematąs jokių kliūčių tokiems rodikliams išsilaikyti ir ateityje. Ministras Pirmininkas taip pat pastebėjo, kad Lietuva sugebėjo atlaikyti spartų pasaulinių naftos kainų augimą ir pademonstravo labai gerus makroekonominius rodiklius, nesiimdama jokių dirbtinių priemonių infliacijai mažinti. Kita vertus, atkreipė dėmesį A.Brazauskas, Vyriausybė nemažas lėšas skyrė pensijų ir atlyginimų didinimui, socialinėms išmokoms.

Federalinė Kanclerė A. Merkel susitikime sakė, kad Vokietija labai aukštai vertina Lietuvos ekonominius pasiekimus ir tai, kas yra padaryta per šiuos 15 metų, kaip Lietuva sparčiai sugebėjo priartėti prie Europos Sąjungos ekonominių rodiklių standartų. A.Merkel atkreipė dėmesį, kad Vokietija nemano, jog sprendimas prisijungti prie eurozonos turi būti politinis sprendimas. Tai turėtų būti nuspręsta įvertinant Europos Centrinio banko ir Europos Komisijos skaičiavimus bei rekomendacijas, kaip tos šalys atitinka Mastrichto kriterijus, – kalbėjo Vokietijos Kanclerė.

A.Merkel taip pat gyrė Lietuvos pastangas ir pasiekimus stiprinant išorinę ES sieną, siekiant prisijungti prie Šengeno zonos. Kanclerė susitikimo metu domėjosi praeitą savaite vykusia „Vilniaus konferencija 2006: Bendra vizija bendrai kaimynystei”. Ministras Pirmininkas pasakojo, kaip plačiai konferencijos metu buvo diskutuojami demokratiniai klausimai. Baltijos šalys, dabar jau ES narės, turi daug ką papasakoti, tokioms šalims kaip Ukraina, Moldova, Pietų Kaukazo šalys, – kalbėjo A.Brazauskas

Daug dėmesio susitikime Berlyne buvo skirta energetiniams klausimams. Pastebėta, kad energetinis Europos aprūpinimas didele dalimi priklauso nuo Rytų. A. Brazauskas pabrėžė, kad Lietuva ypatingai priklausoma nuo energetinių išteklių tiekimo iš Rytų. Ministras Pirmininkas sakė, kad labai gerai, jog ES priėmė Žaliąją knygą ir pradėjo kalbėti apie vieningą energetikos politiką. Lietuvos Vyriausybės vadovas taip pat informavo Kanclerę A.Merkel apie trijų Baltijos premjerų ketinimus rengti galimybių studiją dėl naujo atominės elektrinės reaktoriaus statybos.

Baigiantis susitikimui abi pusės labai gerai įvertino dvišalius santykius ir jų raidą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.