Už smūgį – iš tarnybos

Pasvalio rajono apylinkės teismas vakar paskelbė nuosprendį tarnybos metu mažametį sužalojusiam rajono policijos komisariato eismo priežiūros grupės pareigūnui 27 metų Kęstučiui Uzėlai.

Teisėjas Algis Švedavičius patrulį pripažino kaltu viršijus tarnybinius įgaliojimus ir nesunkiai sutrikdžius 13-mečio berniuko sveikatą. Iš K.Uzėlos atimta teisė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Nukentėjusio paauglio tėvams jis turės atlyginti advokato išlaidas – 1600 litų.

Nuosprendį per 20 dienų savo kaltės nepripažįstantis nuteistas pareigūnas gali apskųsti Panevėžio apygardos teismui.

„Panevėžio rytas” pernai rašė apie įvykį, atvedusį K.Uzėlą į teisiamųjų suolą.

Praėjusių metų rugsėjo 3-iosios vakare, apie 18 valandą, Pasvalio rajono Papyvesių kaime trylikametis vairavo motociklą.

Pamatęs policijos tarnybinį automobilį nepilnametis iš kaimo keliuko pasuko į ganyklą, manydamas, jog ten jo pareigūnai nestabdys.

Tačiau mašinoje buvę trys policijos pareigūnai pasuko jam iš paskos. Kai berniuko vairuojamas motociklas nuvirto ir užgeso variklis, prie vaiko prišoko patrulis K.Uzėla.

Policijos pareigūnas supyko, kad nepilnametis bandė sprukti, todėl nesuvaldęs savo emocijų trenkė jam kumščiu į burną.

Nuo smūgio vaikas parkrito ant žolės ir apsipylė krauju. Vėliau paaiškėjo, kad patrulis vieną priekinį dantį nuskėlė, o antrojo trūko šaknis. Vaikas patyrė abiejų viršutinių kandžių traumą, ją pripažino teismo medicinos ekspertai savo išvadoje.

Nesuteikę jokios pagalbos sumuštam berniukui, trys policijos pareigūnai nuvažiavo, palikę jį vieną ganykloje.

Telefonu kaltę pripažino

Po įvykio nukentėjusio vaiko motina Alma Steponaitienė, dirbanti Pasvalio rajono policijos komisariate eksperte, dėl sūnaus sumušimo kreipėsi į rajono prokuratūrą. Ši pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl mažamečio sužalojimo.

Teismui A.Steponaitienė pateikė garso įrašą, darytą kitą dieną po jos sūnaus sumušimo.

Moteris, paskambinusi į policijos komisariatą, budėjusio kolegos paprašė pasakyti K.Uzėlos mobiliojo ryšio telefono numerį. Pasvalietės ieškomas pareigūnas tuo metu buvo komisariate.

Berniuko motina tiesiai šviesiai K.Uzėlos paklausė, kodėl taip žiauriai sumušė jos sūnų. Su moterimi pareigūnas nesiginčijo, pripažino savo kaltę ir atsakė neapskaičiavęs smūgio jėgos.

Teisme K.Uzėla neneigė po įvykio kalbėjęs su vaiko motina, tačiau tikino neprisimenąs pokalbio detalių.

Po įvykio į komisariatą grįžę pareigūnai incidentą su nepilnamečiu nuslėpė: apie jį neinformavo budėtojo, neparašė tarnybinių pranešimų.

Vaiko svajonės sudužo

„Anksčiau tikėjau, kad policininkai – geri žmonės, padeda nelaimėje, nes mano mama irgi dirba policijoje. Po šio įvykio galvoju kitaip. Šaukštas deguto ir medaus statinę pagadina. Pats patyriau. Tačiau nemanau, kad visi pareigūnai blogi”, – kalbėjo teisme berniukas.

A.Steponaitienė tvirtino, jog jos sūnus nukentėjo ne tik fiziškai, bet ir morališkai. Jam teko gydytis Panevėžio stomatologijos poliklinikoje. Medikų prognozės nėra džiuginančios.

Pernai su pagyrimu baigęs Pasvalio vaikų muzikos mokyklos saksofono specialybę, paauglys svajojo tęsti mokslus Panevėžio konservatorijoje, pučiamųjų instrumentų klasėje. Tačiau šiai svajonei išsipildyti nelemta.

„Žiauriai su mano sūnumi pasielgęs pareigūnas savo kaltę galbūt supras, kai pats turės savo vaikų”, – vylėsi nukentėjusiojo motina.

Teisme K.Uzėla savo kaltę dėl mažamečio sumušimo neigė. Jis aiškino, kad vaikas pats užsigavo griūdamas nuo motociklo. Bet pakartotinė teismo medicinos specialistų išvada šį jo teiginį paneigė.

Žalą atlygins valstybė

Teisėjas A.Steponaitienės civilinį ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo priteisimo paliko nenagrinėtą.

Nukentėjusiojo motinai pasiūlyta kreiptis į Teisingumo ministeriją, nes valstybės tarnautojų darbo metu padarytą žalą pagal įstatymus privalo atlyginti valstybė.

Savo ruožtu valdžios atstovai regreso tvarka išmokos dydžio sumą išsiieškos iš kalto asmens.

Po teismo nuosprendžio paskelbimo K.Uzėla su žurnalistais bendrauti nepanoro, pareiškė neturįs nieko pasakyti.

Kol teismo nuosprendis neįsiteisėjo, nuteistas pareigūnas toliau dirbs policijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.