Abiturienčių rūpestis – išleistuvių pokylis

Nors brandos egzaminai jau ant nosies, abiturientėms vis dažniau ima rūpėti ne jie, o amžina dilema – kuo gi reikės puoštis per išleistuvių pokylį.

Aprangos salonai, dizaineriai, suknelių parduotuvės jau laukia atplūstančios dvyliktokių bangos. Specialistai tikino, jog šį sezoną mergaites per vieną didingiausių pobūvių turėtų puošti natūralumas ir jaunatviškas žavesys.

Dizaineriai ir siuvėjai pastebi, jog šiemet susidomėjimas išleistuvių suknelėmis buvo jaučiamas kaip niekada anksti – nors išleistuvės dar tik liepos mėnesį, tačiau merginos suknelėmis rūpintis ir dizainerių duris varstyti pradėjo dar balandžio pradžioje.

Kantriai ieškos

„Varpo” vidurinės mokyklos abiturientė Irena Jokšaitė prisipažįsta jau ieškojusi suknelės. Ji mano, jog svarbu per išleistuves pasipuošti, kadangi tai yra vienintelė tokia šventė gyvenime. „Turbūt teks nusipirkti, bet iš pradžių reikės gerai paieškoti”, – šypsojosi mergina. Moksleivė nenoriai išduoda, kiek išleistuvių suknelei ketina skirti pinigų. „Kiek mama leis. Mano finansų ministras labai žiaurus. Du šimtus vien suknelei tai tikrai. Dar plius bateliai, ir susidaro didesnė suma. O kur dar šukuosenai, makiažui, manikiūrui, ko tik nereikia…” – atsiduso ji.

Irena neslepia jau įsivaizduojanti, kokia turėtų būti jos išleistuvių suknelė. „Graži, krentanti, trumpom rankovytėm, neilga. Tik ne iki žemės – kaip pyragas pūsta ir dar ilga. Arba norėčiau korseto ir sijonuko. Bet vis nerandu”, – šypteli mergina.

Norėtų kokteilinės

Kita abiturientė Gitana Ruškytė išsiduoda, kad norėtų trumputės ir retro stiliaus suknelės. „Bet kadangi ateina ta mada, tai teks ieškoti kažko kitko, nes visos bus taip apsirengusios”, – sakė išsiskirti norinti mergina.

Dvyliktokė Monika Kubiliūtė taip pat neslėpė, jog jau ruošiasi išleistuvėms ir siūdinasi suknelę. „Medžiagą nusipirkau ir nunešiau siuvėjai. Vaikščiodama po siuvyklas girdėjau, kad jau domisi dauguma panelių. Reikia paskubėti”, – šypteli Monika.

Abiturientė tikino įsivaizduojanti, kokios suknelės norėtų. „Aš įsivaizduoju ją labiau ne vakarinę, o kokteilinę. Kad ji būtų neilga, ne „bobiška”, atvira, iki kelių, lengvo audinio, ryškios spalvos. Noriu atrodyti šventiškai, bet ne poniškai”, – tikino ji.

Mergina mano, jog išleistuvės yra ta diena, kai būtina pasipuošti. „Išleistuvės yra labai svarbus įvykis. Visgi dvylika metų mokykloje praleista”, – teigė M. Kubiliūtė.

Ieško seksualumo

Dizainerė tikino, kad jau kelerius metus mergaites bando įkalbėti siūtis tokius rūbus išleistuvėms, kuriuos būtų galima dėvėti ir vėliau. Tai gali būti netgi atskirų dalių komplektas – tarpusavyje derančio sijono ir palaidinės.

„Bet visos nori prabangių, efektingų, seksualių, ryškių suknelių. Ir visai nesvarbu, ar vienam kartui. O aš kaip tik siūlyčiau mergaitėms jaunatviškesnes, prie kurių vėliau būtų galima ir džinsinį švarkelį priderinti. Bet nepasiduoda, siuvasi labai prabangias”, – juokėsi ji.

Dizainerė pastebi, kad per pastaruosius kelis metus išleistuvinių suknelių mados nėra labai pasikeitusios – pakitusios yra tik kelios detalės. Dizainerė sakė, jog tiulio pasijoniai – itin populiari pernykštė detalė – šiemet jau išnyksta.

„Jeigu jau išlindę iš po suknelės, tai turėtų būti mezginiai, gal net rankų darbo, ar kitos spalvos kapronas”, – aiškino A. Benetienė.

Jūreiviškai dryžuota

Nebėra siūlomi ir pernai populiarumo sulaukę suveržti korsetai. Šiemet labiau akcentuojamas suknelių lengvumas. Audiniai, pasak dizainerės A. Benetienės, turėtų būti natūralūs – šilkas, viskozė, tiulis, atlasas. Audinių raštai marginti tiek stambiomis, tiek smulkiomis gėlytėmis liaudišku stiliumi.

Šių metų naujiena – dryžuoti audiniai. Tačiau vasarai siūlomos šviesesnės, skaidresnės ar net labai ryškios oranžinė, purpurinė, garstyčių, žalia spalvos. Ypač originaliai turėtų atrodyti languotos suknelės.

Audiniai gali būti puošti nėriniais. Nyksta karoliukais siuvinėtų rūbų blizgesys. Šiemet jis šiek tiek prislopinamas. „Blizgėti turėtų paties audinio paviršius, tarsi auksu ar sidabru padengtas. Tai gali būti net linas”, – pasakojo A. Benetienė.

Į pobūvį – su kelnėmis

Šiemet turėtų būti rišami kaspinai ar net odiniai diržai, tačiau, skirtingai nei pernai, jie rišami nebe ant klubų, o ant liemens. Kaspinai gali būti net kontrastingos spalvos, paryškinantys liemens liniją.

Suknelių sijonus dizainerė jaunoms mergaitėms siūlytų trumpesnius – žemiau arba net virš kelių. Prie tokių trumpučių suknelių derėtų autis ilgaaulius batus, tačiau dizainerė patartų rinktis avalynę žema pakulne.

Stambesnėms mergaitėms, kurioms gali būti sunku rasti tinkančią suknelę, dizainerė siūlytų į išleistuves drąsiai eiti su kelnėmis ir prie jų derinti puošnesnę tuniką – suknelę prie kelnių arba net kimono. „Nebūtinai madinga tik tai, kas liemenuota”, – tikino A. Benetienė. Toms, kurių viršutinė kūno dalis stambesnė, o klubai siauresni, specialistė siūlytų pabrėžti klubus.

Šaliai sendina

Puoštis šiemet galima grandinėmis, ilgais perlamutriniais karoliais. Dizainerė tikino, jog juos galima pasidaryti pačioms iš senų mamos karoliukų, suveriant juos ant odinės virvelės arba ant siūlo, derinant skirtingus karoliukus.

Didelius ir sunkius šalius dizainerė tikina net ponioms nebesiūlanti. „Geriau siūlyčiau mergaitėms trumpą megztuką arba net trumpą nenutrintą džinsinį švarkelį apsirengti. Jis galėtų būti šiek tiek blizgantis. Originaliai atrodytų megzta skraistė”, – tikino A. Benetienė.

Išleistuvių vakarui tinka mažos rankinės, į kurias telpa tik lūpų dažai. Ypač originaliai jos atrodytų pačių nusinertos ar išsisiuvinėtos.

Dizainerė jaunoms mergaitėms, turinčioms ilgus plaukus, pataria nedaryti šukuosenų kuodų. „Kuo natūraliau, kuo paprasčiau. Žinoma, norisi pasidaryti šventę, bet vis dėlto labai sureikšminti nereikia, nes jaunos yra. Tegu būna panelės, o ne ponios”, – šypsosi dizainerė A. Benetienė.

Gabena iš Prancūzijos

Elegantiškų rūbų salono „Kristida” direktorė Dalia Karčiauskienė patikino, kad jau yra ruošiamasi abiturienčių kasmetiniam antplūdžiui ir specialiai joms yra iš pačios Prancūzijos atvežama naujausia išleistuvinių suknelių kolekcija.

Skirtingai nei praėjusiais metais, šios vasaros suknelės pasižymi trumpumu bei jaunatviškumu. Tokiomis suknelėmis galima pasipuošti ir paprastą vakarą.

„Mergaitės nori, kad ir po išleistuvių tą suknelę dar galima būtų apsirengti. Ir labai smagu, kad šį sezoną suknelės yra nesudėtingų modeliukų”, – pasakojo D. Karčiauskienė.

Prie šeštojo dešimtmečio modelio suknelių, pasak direktorės D. Karčiauskienės, reikėtų derinti ir šukuoseną. „Prie paprastutės suknelės pakelk plaukus, uždėk lankelį, dar pirštinaitės ir tai jau vakarinis ansamblis”, – šypsojosi ji.

Šiai vasarai salone taip pat siūlomos taškeliais, gėlytėmis margintos suknelės, puoštos atlasiniais banteliais, siuvinėjimais, mezginiais, nėriniais.

„Prancūzai labai moka parinkti skirtingus audinius ir juos suderinti, – pasakojo direktorė. – Nepaprastai madingos šią vasarą yra megztos suknelės. Nesame nė vienos kolekcijos iš Prancūzijos turėję, kur nebūtų nėrinių. Tai vienur, tai kitur jie išlenda, paslėpti po audiniu ir matosi tik plaikstantis.”

Nori būti princesėmis

D. Karčiauskienė nemano, jog būtina sekti mada ir nesirinkti ypač ilgos ir prašmatnios suknelės. „Yra mergaičių, kurios nori atrodyti tarsi princesės bei išsiskirti ir šukuosena, ir suknele. Kodėl gi ne? Juk negali susirinkti visos su iki kelių suknelėmis. Aš labai vertinu tą, kas yra nelabai madinga, nes tai išskiria iš minios”, – šypsojosi ji.

Salone už suknelę tektų pakloti apie 300-500 litų. Viena kita yra ir už 3000 litų, tai – rankų darbo, siuvinėtos žvyneliais, ilgos ir plačios.

Atvežė naujų

Vestuvių ir proginių rūbų salonas „Malonumas” taip pat ruošiasi kasmetiniam abiturienčių antplūdžiui ir jau siūlo naują kolekciją.

„Malonumo” savininkas Rimantas Ruzgys tikino, jog klienčių, ieškančių suknelių išleistuvėms, kol kas dar nesulaukia.

Šiame salone prašmatnią suknelę galima įsigyti nuo 200, išsinuomoti savaitgaliui nuo 80 iki 300 litų. Tačiau naujesnės kolekcijos suknelės yra pagamintos iš trapesnio audinio ir todėl nėra nuomojamos. Jų kainos yra apie 1000 litų.

Puošia jaunystė

Tačiau Simono Dacho vidurinės mokyklos direktorė Elena Blažienė mano, jog išleistuvių pokyliui nebūtina švaistyti pinigus ir pirkti prašmatnią suknelę.

„Aš manau, kad pats gražiausias dalykas yra jaunystė. Ir jaunam žmogui kiekviena suknelė yra graži. Mergaitės gali ir pigiai, ir gražiai pasipuošti. Dvyliktokėms jau per vėlu lakstyti po brangias parduotuves, ieškoti brangių medžiagų ir plėšti tėvų kišenes. Jos gali ateiti apsirengusios originaliai, paprastai. Nemanau, kad reikia išlaidauti ir stengtis nurungti draugę”, – teigė direktorė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.