Vairavimo egzaminus laiko ir užsieniečiai

Į vairavimo mokyklas plūsta norintieji įsigyti B kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Klaipėdos vairavimo egzaminus laiko ir ne vienas užsienietis iš egzotiškų šalių.

B kategorijos vairuotojo pažymėjimą gali įgyti tik sulaukę 18 metų. Likus lygiai mėnesiui iki 18-ojo gimtadienio, galima iš anksto išsilaikyti valstybinį teorijos egzaminą.

Mokslai vairavimo mokykloje kainuos nuo 700 iki 800 litų, vairuotojo sveikatos patikrinimo pažyma nuo 30 iki 50 litų, pirmosios pagalbos kursų baigimo pažymėjimas – 20 litų. Valstybiniai egzaminai „Regitroje” kainuos 111 litų. Teorijos egzaminas kainuoja 28 litus, praktinis – 83 litus.

Iš viso turite turėti nuo 900 iki 1000 litų, jei egzaminą išlaikysite iš pirmo karto. Tačiau praktika rodo, kad pirmą kartą laikydami egzaminą suklumpa net pusė laikančiųjų.

Klaipėdoje yra apie 20 vairavimo mokyklų. Žinių semtis mokykloje teks apie tris savaites, išklausant 60 akademinių valandų teorijos paskaitų (akademinės valandos trukmė – 45 minutės). Vairuotojus egzaminuojančios bendrovės „Regitra” Klaipėdos filialo vyresnysis specialistas Gintautas Nagelė patikslino, kad B kategorijos teorijos egzaminui gali pasiruošti savarankiškai tie, kurie turi bent vidurinį išsilavinimą.

Tačiau vis tiek praktinio vairavimo reikia mokytis vairavimo mokykloje. Nustatytas minimumas – 20 vairavimo valandų.

Teorinis egzaminas vyksta prie kompiuterio ir laikomas išlaikytas, jei teisingai atsakoma į 80 procentų iš 30 pateiktų klausimų.

Tik išlaikius teorijos egzaminą galima laikyti praktinį egzaminą, kuris susideda iš vairavimo aikštelėje bei mieste.

Vairuojant aikštelėje, reikia atlikti šiuos pratimus: įsibėgėti iki 30 ar 40 kilometrų per valandą greičiu ir tiksliai sustoti nurodytoje vietoje, apsisukti ribotame plote, sustoti ir pajudėti įkalnėje, važiuoti pro vartus, pastatyti transporto priemonę stovėjimo aikštelėje įstrižai priekiu, įstrižai galu, lygiagrečiai, statmenai priekiu arba galu.

Kad egzaminas būtų išlaikytas, reikia atlikti pirmus keturis pratimus bei vieną iš paskutiniųjų.

Laikant egzaminą, mieste teks važiuoti vienu iš paruoštų maršrutų, kurį atsitiktinai ištraukia kompiuteris.

G. Nagelė teigė, kad laikyti vairavimo egzaminą ir gauti vairuotojo pažymėjimą Lietuvoje gali bet kurios Europos Sąjungos šalies pilietis.

Jis turi migracijos tarnyboje gauti leidimą gyventi Lietuvoje. Po pusės metų jam suteikiamas lietuviškas asmens kodas ir tada jis jau gali laikyti egzaminą. Yra parengti egzaminų klausimų variantai lietuvių, anglų ir rusų kalbomis.

Vairavimo egzaminus dažniausiai laiko neseniai pastatytose chemijos pramonės įmonėse dirbantys indai, taip pat Klaipėdoje savo verslą turintys norvegai, vokiečiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.