Atgims „Sevilijos kirpėjas”

Rytoj 18 val. ir trečiadienį 12 val. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – Dž.Rosinio operos „Sevilijos kirpėjas” pagal P.O.Bomaršė komediją studentiška premjera.

Naujo pastatymo sumanytojai – profesoriai Stasys Domarkas ir Eduardas Kaniava. Jaunatviška energija ir scenos patirtimi patrauksiantis „Sevilijos kirpėjas” – mažas žingsnelis steigiant operos studiją Klaipėdos muzikiniame teatre.

Subūrė studentus

Trijų dalių operoje pasirodys Klaipėdos universiteto bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai. Figaro dainuos E.Kaniava, grafo Alimavivos vaidmuo atiteko Andrejui Kalinovui, Don Bazilijaus – Igoriui Bakanui, Rozinos – Vitalijai Gumbrytei ir Juditai Butkytei, Bertos – Nadeždai Kašajevai. Epizodinius vaidmenis atliks Mindaugas Rojus, Robertas Navickas, Gintautas Platūkis. Dauguma jų dainavimą studijuoja uostamiestyje, tik klaipėdietis A.Kalinovas – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantas.

Paklausti, kaip buvo atrinkti artistai, sumanytojai tik šyptelėjo. „Mes neturime tokio didelio komforto, kad galėtume rinktis. Bet tuo, ką turime, – esame labai patenkinti”, – sakė E.Kaniava.

Šis operos pastatymas – reta išimtis, kai scenoje drauge su studentais pasirodys ir profesorius.

Vertino atsargiai

Pastatymo sumanytojai neslėpė, kad „Sevilijos kirpėjas” studentams – nemenkas išbandymas. Juolab kad ne visiems gerai žinomiems teatrams pasisekė pastatyti šią operą. „Pirmoji repeticija su orkestru nuteikė labai optimistiškai. Jei po spektaklio taip bus nusiteikę ir žiūrovai – būsime labai laimingi”, – neslėpė E.Kaniava.

Režisierė Rima Sasnauskaitė prisipažino iš pradžių buvusi prie tų skeptikų, kurie atsargiai vertino tokį drąsų užmojį. Iki šiol su vaikais ir su patyrusiais artistais dirbusi režisierė repetuodama su studentais patyrė malonumą. „Seniai tokio katarsio nejutau. Likau sužavėta šių žmonių pastangomis, jaunatvišku užsidegimu, nuoširdumu. Tikrai žiūrovams bus ką pažiūrėti”, – tvirtino R.Sasnauskaitė.

Nenusileidžia vilniui

Anot S.Domarko, šis operos pastatymas paneigia mitus, esą Klaipėdos universiteto studentai paruošiami silpniau nei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos. „Mūsų studentai ne ką prasčiau gali atlikti aukščiausio pilotažo operinę klasiką. Tai, kad profesorius Eduardas Kaniava atvyko į Klaipėdą atsinešdamas savo energiją, aurą, rodo, kad čia vyksta labai rimti dalykai”, – tvirtino S.Domarkas.

Profesoriai prasitarė, kad „Sevilijos kirpėjas” gali tapti postūmiu naujos operos studijos gimimui. „Jei tokią turi Nacionalinis operos ir baleto teatras, tai mes esame ne prastesni. Spektaklis parodys, ar mes verti studijos, ar ne”, – sakė E.Kaniava.

Naujoji opera skirsis

Palankių vertinimų susilaukęs „Sevilijos kirpėjas” Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre pastatytas prieš dešimt metų. Tuomet spektaklį režisavo Eligijus Domarkas, scenografiją sukūrė Algis Kariniauskas.

Naujajame pastatyme režisūriniai štrichai nedaug pakeisti, dekoracijos ir kostiumai – tie patys. Ir vis dėlto naujasis „Sevilijos kirpėjas” – visai kitokia opera. „Atėjo nauji žmonės, o naujas žmogus – naujas spektaklis”, – aiškino S.Domarkas.

Anot jo, šis spektaklis nėra vienkartinis, tikimasi jį įtraukti į teatro repertuarą.

Intensyviai repetuojantys studentai neslėpė, kad ši opera taps vertingu įrašu jų biografijose. „Mes dar tebestudijuojame ir mums darbas su gerbiamais maestro – didelis įvertinimas. Džiaugiamės suteikta nepaprasta galimybe”, – tvirtino Rozinos vaidmens atlikėja J.Butkytė.

Pasiteiravus apie repeticijos metu įsižiebusias simpatijas tarp Rozinų ir grafo Alimavivos, visi tik garsiai nusijuokė. „Yra šansas pakliūti į pirmąjį „Klaipėdos” puslapį”, – kvatodamas teigė profesorius E.Kaniava.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Atgims „Sevilijos kirpėjas”"

  1. Pirmaitis

    Gyvenimas nepagerėjo.Vaikai Norvegijoje dirba.Vyriausybė nieko nenuveikė,bejėgiškumą rodo,kad prisiminti konservatorių laikai,užmiršus paminėti TSRS blokadą ir LDDP ardomąją veiklą.Jei tokia buvo duobė,kodėl griebė valdžią ir laiko, kol kojom į priekį išneš.

  2. Juozas

    🙄 Prisiminkim AMB žodžius: „Mes Lietuvoje jau galime pirkti tik naujas automašinas!” Jis turėjo omeny tik savo aplinką. Taip ir gyvena savo iliuzijomis, kad Lietuvos liaudis buka ir paperkama šlapia dešra, kurią nupiginus 1 dienai gali ateiti į valdžią ir valdyti kaip tik nori. Mes paty kalti, kad tylim!!!!!!!!!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.