Keturiasdešimtoji paroda – Rygoje

Klaipėdos dramos teatro aktorius, režisierius, poetas, tapytojas ir meno kolekcionierius Bronius Gražys trisdešimt penkių savo paveikslų parodą surengė mūsų artimų kaimynų sostinėje – Rygoje.

Paroda atidaryta netoli Rygos centro, Maisto pramonės vidurinės mokyklos erdvioje salėje ir tai jau 40-oji menininko tapybos ekspozicija. Į atidarymą atvyko grupė Latvijos meno žmonių – poetų, aktorių, žurnalistų, gausus mokyklos mokinių ir pedagogų būrys bei Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktorė, kilusi iš Gargždų ir jau 30 metų gyvenanti Rygoje, Aldona Treija su mokyklos mokytojais ir jų auklėtiniais.

B.Gražio tapybos parodos atidarymui vadovavo Maisto pramonės vidurinės mokyklos direktorė Silva Ozolina. Renginys vyko labai sklandžiai, o kalbėtojai negailėjo gražių žodžių parodos autoriui. B.Gražys perskaitė Antano Baranausko poemos „Anykščių šilelis” ištrauką, keletą savo eilėraščių lietuvių kalba ir buvo apdovanotas ilgais plojimais.

Vakarėjant pasivaikščiojome po atsinaujinantį Rygos senamiestį.

Antrą dieną, pakvietus Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktorei A.Treijai, lankėmės puikiai įrengtoje lietuviškoje mokykloje. Man, kaip pedagogui, buvo kiek ir pavydu, matant taip šiuolaikiškai įrengtą mokyklą su bibliotekos, kompiuterių, sporto, poilsio, valgyklos salėmis, puikiomis klasėmis, šiuolaikiniais rašomaisiais stalais ir patogiomis vaikams sėdėti kėdėmis, specialiam mokymui skirtomis klasėmis, erdviais koridoriais, kur patiesti minkšti specialūs kilimai ir vaikai ant jų ritinėjasi, žaidžia. Ką jau besakyti apie pilną įvairiausių gėlių ir originaliai suplanuotą salę. Čia gėlės labai rūpestingai prižiūrimos, įrengtas vandens baseinėlis, aplinkui vyrauja šviesos, erdvės bei idealios švaros dvelksmas. Mokyklos aktų salėje susirinkus mokiniams ir mokytojams, B.Gražys perskaitė Jono Biliūno apsakymą „Brisiaus galas”, kurio žodžiai ne vieną mokinį sugraudino…

Ir dar vienas pastebėjimas. Svetur lietuviai neatpažįstamai pasikeičia. Jeigu savo Tėvynėje mes esame gana pavydūs, dažnai nepakantūs kitai nuomonei ir šiaip neretai vienas kito atžvilgiu elgiamės arogantiškai, tai būdami svetur tampame vos ne broliais ir sesėmis… Tikrai buvo gražu stebėti, kaip šiltai ir nuoširdžiai Latvijos lietuviai sutiko mūsų menininką. Jokio apsimetimo. Latviai rodė didelį dėmesį jo tapybai, rašytam žodžiui ir aktoriaus skaitovo talentui… Klaipėdos dailės žiūrovas, manau, gana gerai susipažinęs su B.Gražio tapyba, pasižyminčia dekoratyvumu, dažnai abstrakčiu ar kiek teatralizuotu vaizdu, savita plokščia ekspresyvia tapybine plastika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.