Didžiausia Japonijos vyrų ir berniukų šventė šiandien švenčiama ir Vilniuje

Kiekvienais metais, gegužės 5 dieną, Japonija pasipuošia šimtais tūkstančių vėliavėlių. Šią dieną visi japonų vyrai ir berniukai švenčia savo vyriškumo šventę – ” Tango no Sekku” .

Japonai, skirtingai nei daugelis kitų tautų, daugelį metų nešvęsdavo savo gimtadienių. Buvo įprasta rengti dvi gimtadienio šventes metuose – vieną visoms šalies mergaitėms ir moterims, kitą –vyrams ir berniukams. Mergaičių diena ” Hina Matsuri ” švenčiama kiekvienų metų trečio mėnesio trečią dieną, o berniukų diena – ” Tango no Sekku ” – penkto mėnesio penktą dieną.

„Tango no Sekku” šventė gyvuoja jau daugiau nei tūkstantį metų. Japonams ji asocijuojasi su gausybe saldumynų, arbata, draugais ir, žinoma, karpiais.

Karpis – pagrindinis vyriškumo dienos simbolis. Japonų manymu, karpis – pati energingiausia ir atkakliausia žuvis, nebijanti plaukti prieš srovę, ryžtingai įveikianti visas kliūtis. Tai drąsos, sugebėjimo pasiekti labai didelius tikslus ženklas.

Jei keliausite po Japoniją vėlyvą balandžio ir ankstyvą gegužės mėnesį, pamatysite visur iškabintus didžiulius, spalvotus karpio formos vėjo aitvarus „Koi-nobori”.

Jie pririšami prie bambukinių stulpų ilgais raudonais ir baltais kaspinais. Stulpai dar puošiami paauksuotais malūnėliais, iškilusiais aukštai virš namų stogų.

Kiekviena japonų šeima prie savo namo iškelia tiek spalvotų vėliavų, kiek joje yra vyrų ir berniukų. Didžiausia karpį primenanti vėliava kabinama vyriausiam šeimos vyrui, mažiausia –jauniausiam sūnui.

Šventę lydi gilios tradicijos ir apeigos. Vaikai namuose vaidina linksmus lėlių vaidinimus apie samurajus ir jų kovas, gatvėse vyksta muzikos festivaliai, teatralizuotos eisenos.

Norėdamos pasveikinti savo šeimos vyrus šeiminkės ruošia tradicinius saldumynus ” Chimaki ar Kashiwa-Mochi”.

„Kashiwa-mochi” – tai saldumynas, gaminamas iš ryžių miltų, pagardintas pupų džemu, suformuotas į pusmėnulį, suvyniotas į Mongoliško ąžuolo lapą. Sakoma, kad tokia saldumyno forma yra panaši į šalmą, todėl įkvėpė samurajus laimėti kovose. Ąžuolas Japonijoje simbolizuoja jėgą ir galią.

„Chimaki” – tai pyragėlis, taip pat pagamintas iš ryžių miltų, suvyniotas į bambuko lapą, surištas Kinietiška nendre ir virtas garuose. Bambukas simbolizuoja vientisumą ir pasiaukojimą, o nendrė lankstumą ir stiprybę.

Dar vienas vyrų dienos simbolis – ” Shobu”, japoniškasis irisas (vilkdagis). Tai augalas ilgais siaurais lapais, panašiais į kardą. Ilgus jo lapus mirkydavo karštame vandenyje ir tikėjo, kad augalas gydo įvairias ligas, stiprina organizmą.. Šią dieną vyrai maudosi karštoje irisų vonioje.

” Tango no Sekku ” diena jau antrus metus švenčiama ir Lietuvoje, japoniškų patiekalų restorane „Miyako”, Vilniuje. Čia apsilankę vyrai ir berniukai gaus dovanų simbolinius origami būdu sulankstytus karpiukus. Tikima, kad ši iš ryžinio popieriaus išlankstyta žuvytė atneš sėkmę kiekvienam ją turinčiam vyrui ir berniukui. Vakare restorano svečiai galės pamatyti tradicinius japonų šokius.

Restorano „Miyako ” darbuotojai paruošė lankytojams ir dar vieną ypatingą dovaną – specialų naujienų meniu. Šio pavasario meniu pagrindinis akcentas – patiekalai iš uoto: itin švelnaus skonio sašimiai, subtilūs nigiri sušiai , maki sušiai su tempūroje paruoštu auksaspalviu uoto gabalėliu ir juoduoju sezamu. Šiandien, ” Tango no Sekku ” dienos proga, restorano lankytojai galės pirmieji įvertinti virtuvės šefo pastangas.

Daugiau nei du metus veikiančiame japoniškų patiekalų restorane ” Miyako” puoselėjamos japoniškos tradicijos, švenčiamos didžiausios ir įdomiausios tradicinės japonų šventės, organizuojama japoniška arbatos gėrimo ceremonija, vyksta parodos, remiami su Japonijos kultūros populiarinimu susiję renginiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.