Kviečia susipažinti su bajorija

Atnaujintoje Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos parodų salėje nuo vakar veikia Lietuvos technikos bibliotekos direktoriaus Kazimiero Mackevičiaus sudaryta senųjų fotografijų paroda „Tarpukario bajorai”

Iš beveik aštuonių dešimčių daugiau kaip pusės amžiaus nuotraukų žvelgia įvairių garsių ar visai nežinomų šių dienų visuomenės veikėjų protėvių akys. Pačios nuotraukos atskleidžia to meto bajoriškas madas, gyvenimo būdą, aplinką. Pasak istorikų, Lietuvos bajorai kelis šimtus metų atliko svarbiausią vaidmenį Lietuvos politiniame, ekonominiame ir kultūriniame gyvenime. Jie buvo bažnyčių, mokyklų, vienuolynų fundatoriai, kvietėsi iš užsienio mokslo ir meno žmones. Bajorai prisidėjo ir puoselėjant lietuvių tautinę kultūrą. Žemaičių vyskupas Juozapas Giedraitis ir jo kanauninkas Mikalojus Daukša leido pirmąsias lietuviškas knygas. Simonas Stanevičius, Liudvikas Jucevičius, Kajetonas Nezabitauskis, Liudvikas ir Jurgis Pliateriai, Dionizas Poška, Antanas Klementas rašė lietuviškas knygas, ugdė naująjį pilietį. Iš bajorų kilę rašytojai Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, Marija Pečkauskaitė, Žemaitė dalyvavo lietuvių tautiniame atgimime. Bajorų dvarininkų buvo ir tarp nepriklausomos Lietuvos kūrėjų. Gal dėl to prasidėjus Lietuvos okupacijai vieni bajorai suspėjo pabėgti į užsienį, kiti patyrė trėmimų siaubą, dar kiti – liko Lietuvoje ir visaip slėpė savo bajorišką kilmę, apie tai išdrįsdami prasitarti tik savo vaikams ar vaikaičiams, vartydami senas fotografijas. Jos ir pasakoja, kaip praėjusio amžiaus pradžioje gyveno Lietuvos bajorija. Senąsias nuotraukas iš šeimos albumų parodos sudarytojui paskolino Audronė Musteikienė, Nijolė Bubnienė, Mintautas Daulenskis, Jonas Ragauskas, dar beveik dvi dešimtys Lietuvos bajorų palikuonių.

Parodos „Tarpukario bajorai” sudarytojas Mackevičius teigia, kad paroda, skirta bajorijos luomo, senelių ir prosenelių atminimui, jau buvo eksponuota Vilniuje, Lietuvos technikos bibliotekoje, taip pat Kėdainių Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje. Iš Marijampolės ji iškeliaus į kitus Lietuvos miestus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.