Prie akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” jungiasi ir verslas

Lietuvos vaikų teisių gynimo organizacija „Gelbėkit vaikus” kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija gegužės 2 dieną paskelbė akciją „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus”. Prie jau trečius metus vykstančios akcijos prisijungia vis daugiau valstybės institucijų, nevyriausybinių organizacijų, verslo įmonių, žiniasklaidos ir piliečių. Nuo akcijos pradžios joje aktyviai dalyvauja ir mažmeninės prekybos tinklas „Rimi Lietuva”.

„Smurto prieš vaikus problema yra kompleksinė” – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė. – „Ją spręsti reikia visapusiškai – daugybė institucijų ir organizacijų bei pati visuomenė turi prisiimti atsakomybę už tai, kad vaikų teisė nepatirti smurto pagaliau būtų įgyvendinta”.

Vaikai prieš smurtą prieš vaikus

Akcija „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” prasidėjo Vilniuje vykusia Respublikine konferencija ,,Mokykla be pykčio: mes žinome kaip!”, kurioje organizacijos „Gelbėkit vaikus” vykdomo „Vaikų grupių prieš smurtą” projekto vaikų grupių prieš smurtą nariai diskutavo, kas Lietuvos vaikams svarbu kuriant saugią aplinką.

Konferencijos metu patys vaikai pasiūlė aktualiausias su smurtu prieš vaikus susijusias problemas: tolerancijos stoka, žiniasklaidoje vaizduojamas smurtas, nepagarba vaiko teisėms, patys dirbo grupėse bei paruošė pasiūlymus suaugusiems minėtomis temomis „Gerumo sklaida”, „Smurtas žiniasklaidoje” ir „Vaiko teisės ir pareigos”. Šie pasiūlymai buvo pristatyti Švietimo ir mokslo bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atstovams, nevyriausybinėms organizacijoms. Šiuo metu ruošiama rezoliucija, kuri bus pateikta šalies aukščiausios valdžios pareigūnams.

„Vaiko dalyvavimas, t.y. vaiko įtraukimas į kovą prieš smurtą, skatina saugios, tolerantiškos, nesmurtinės aplinkos kūrimą, puoselėja abipusės pagarbos, pasitikėjimo, demokratinių sprendimų priėmimo ir pilietiškumo kultūrą”, – sako L.Trakinskienė. „-Vaikai turi būti skatinami įsijungti į kovą su smurtu ir neleisti niekam nepagarbiai elgtis su jais, juos žeminti, erzinti ir mušti”.

Nuo 2000 m. organizacijos „Gelbėkit vaikus” vykdomas Vaikų grupių prieš smurtą projektas yra būtent ir paremtas vaiko dalyvavimo principu. Įvairiose Lietuvos mokyklose jau veikia 40 tokių iniciatyvinių vaikų grupių, kurių nariai turi tikslą sukurti saugesnę aplinką savo mokykloje.

Verslo parama kovai su smurtu

Kovojant su smurtu, labai svarbus ne tik valstybinių institucijų, valdžios atstovų pritarimas, bet ir verslo įmonių parama. Kasmet prie Akcijos prisideda vis daugiau verslo įmonių, kurios ne tik paremia finansiškai, bet ir pačios imasi iniciatyvos organizuoti prieš smurtą prieš vaikus nukreiptus renginius. Jau trečius metus vienas iš mažmeninės prekybos lyderių „Rimi Lietuva”, pritardama akcijos „Gegužė – mėnuo be smurto prieš vaikus” idėjoms, organizuoja renginius savo pirkėjams ir kviečia juos paremti organizacijos „Gelbėkit vaikus” vykdomas programas prieš smurtą.
„- Tokios iniciatyvos negali būti nepastebėtos. Skaudu matyti kenčiančius nuo smurto vaikus, todėl mūsų kompanija vienareikšmiškai pasisako už kovą su šia visuomenės yda”, – dalijosi mintimis „Rimi Lietuva” generalinis direktorius Paulo Peereboom. „- Be to, mums labai svarbu, kad kuo daugiau verslo įmonių prisijungtų prie tokių iniciatyvų, kadangi tik veikiant išvien įmanoma suteikti vaikams tai, ką privalome suteikti – galimybę augti nepatiriant smurto”.
„Tai, kad „Rimi Lietuva” ne tik pati remia Akciją, bet ir ragina savo klientus bei partnerius prisidėti prie Akcijos ir iniciatyvos remti programą prieš vaikų patiriamą smurtą, yra svarbus žingsnis ugdant filantropijos tradicijas Lietuvoje”, – džiaugėsi organizacijos „Gelbėkit vaikus” vadovė Loreta Trakinskienė. – „Tai išties novatoriškas elgesys, kurį mūsų organizacija nuoširdžiai vertina”.

Rytoj, gegužės 5d. 15.00-17.00 val., trijuose „Rimi Hypermarket” prekybos centruose Vilniuje (Savanorių pr. 16, Žirmūnų g. 64, Ateities g. 91) vyks akcija – „RIMI prieš smurtą! Prisijunk ir padėk apsaugoti vaikus!”, kurios metu vaikai, organizacijos „Gelbėkit vaikus” Vaikų grupių prieš smurtą, nariai dalins informacinę medžiagą bei vėjo malūnėlius. Čia taip pat bus suteikiama informacija, kaip galima paremti organizacijos vykdomą programą „Prieš vaikų patiriamą smurtą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.