Norėjo milijonų, bet negavo nė lito

Vakar Kauno apygardos administracinis teismas paskelbė sprendimą nelaisvėje neįgaliu tapusio 31-erių metų Vitalijaus Margelio byloje, kur nuteistasis prašė priteisti iš pataisos namų apie šešis milijonus litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti. Ieškinį teismas atmetė kaip nepagrįstą.

Pirmąkart Lietuvoje kompensacijos už įkalinimo įstaigoje sveikatai padarytą žalą reikalavęs V.Margelis vakar sprendimo neišgirdo. Į teismo salę atėjo tik jo motina Nijolė Šakočienė. Aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę Alytaus pataisos namuose atliekantis nuteistasis jam nepalankų teismo verdiktą galės sužinoti tik iš artimųjų ir jam atstovavusio advokato.

V.Margelis už gydytojų neveiklumą norėjo prisiteisti 391 tūkstantį 644 litus turtinei ir 5 milijonus septynis šimtus tūkstančių litų neturtinei žalai atlyginti. Vis tik teismas konstatavo, kad ieškinys nepagrįstas, nes adresuotas ne tam atsakovui, todėl jis buvo atmestas.

Gynėjas Vytautas Zenevskis vakar nesiėmė komentuoti teismo sprendimo, sakydamas, kad jį reikia gerai išanalizuoti ir įsigilinti į motyvus. Advokatas nepaneigė galimybės, kad sprendimas atmesti ieškinį gali būti apskųstas arba ieškinys patikslintas. Būtent ši procedūra turės būti neišvengiama, nes Kauno apygardos administracinis teismas konstatavo, kad atsakovu turėjo būti įvardyta ne Alytaus pataisos namai, bet valstybė, kuri laikoma įkalinimo įstaigos šeimininke.

V.Margelis teismui pasakojo 2002-ųjų liepos 23-iąją ant palangės taisęs anteną ir netyčia iškritęs pro langą. Vyriškis tvirtino apie valandą gulėjęs ant žemės, kol galiausiai buvo neštuvais pristatytas į vietinį medicinos punktą. Ten laisvės atėmimo bausmę atliekančiam vyriškiui rimtesnė pagalba nebuvo suteikta, o vietoje to jis aštuonias dienas pragulėjo palatoje, gaudamas tik nuskausminamuosius vaistus ir ant kojų dedamus įtvarus.

Tuo metu Alytaus pataisos namų Sveikatos priežiūros tarnybos viršininke dirbusi gydytoja Birutė Albina Adamonienė nesiteikė padaryti rentgeno nuotraukų ar nuvežti pacientą į laisvės atėmimo vietų ligoninę. Tik po daugiau nei savaitės ją pakeitusi gydytoja Lina Macaitienė suprato, kokio sudėtingumo traumas patyrė V.Margelis, todėl jis nedelsiant buvo nuvežtas į ligoninę, kur medikai konstatavo abiejų pėdų kaulų bei kairio blauzdikaulio lūžius. Diagnozavus išsivysčiusį osteomielitą, V.Margeliui teko iškęsti devynias operacijas. Nuteistajam buvo paskirta pirmoji, o vėliau antroji invalidumo grupė.

Alytaus pataisos namų atstovai dėl nelaimės pernelyg nesikrimto, sakydami, kad V.Margelis susižeidė ne taisydamas anteną, bet neteisėtai patekęs į kitą sektorių, norėdamas atimti kitų kalinių daiktus, be to, būdamas su kauke. Jie mano, kad nelaimėlis iš trečio aukšto nušoko būtent užspeistas kitų kalinių į kampą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.