Mokytis – brangus procesas

Didelę pagalbą įgyvendinant šią strategiją asmenims, organizacijoms, bendrovėms padeda atvira informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistema – AIKOS (interneto adresas www.aikos.smm.lt). Ji ne komercinė, sukurta Lietuvos švietimo registrų pagrindu, integruojant ją su Statistikos departamento ir Lietuvos darbo biržos duomenų bazėmis. Galima gauti visapusišką, norimą, pageidaujamą informaciją visiems –visų profilių mokiniams, būsimiesiems studentams, stojantiems į aukštąsias mokyklas, asmenims, siekiantiems tobulinti savo kvalifikaciją, darbdaviams (kiek ir kokias mokyklas baigė, įgytas kvalifikacijas ir kt.), įvairioms vartotojų grupėms.

Savo veikloje AIKOS naudoja ir Klaipėdos darbo rinkos mokymo ir konsultavimo tarnyba, kuri aktyviai dalyvauja įgyvendinant profesinio orientavimo strategiją.

Šiandien veržli darbo rinka diktuoja savo nuostatą: žmogus būtinai turi mokytis visą gyvenimą. Vien baigti kad ir aukštąją mokyklą nebepakanka. Kaip žinoma, Europos Sąjungos šalyse vyksta tyrimai, kurie turi atsakyti į klausimą: kokius poreikius ir galimybes turi suaugusieji mokytis visą gyvenimą. Tokiu tikslu vyksta žmonių apklausos Klaipėdos apskrityje, be abejo, ir mūsų mieste. Jos tęsis kovo ir balandžio mėnesiais.

Atliko tyrimą

Įdomų tyrimą atliko Klaipėdos socialinių mokslų kolegijos Mokslo ir verslo centras.

Buvo išsiaiškinti Vakarų Lietuvoje gyvenančių suaugusiųjų mokymosi poreikiai ir galimybės. Šį darbą atliko tyrėjų grupė, kuriai vadovavo kolegijos Vadybos katedros vedėja Janina Prišmantienė.

Tyrime dalyvavo 316 Vakarų Lietuvos gyventojų iš 12 regiono miestų. Didžioji dalis respondentų gyvena mieste. Mažiausiai jų turi tik vidurinį, o daugiausiai yra įsigiję bakalauro kvalifikacinį laipsnį.

Absoliuti dauguma tyrime dalyvavusiųjų teigė, kad jie iš principo norėtų mokytis bei kelti savo kvalifikaciją (88,3 proc. – taip 11,7 proc. – ne).

Daugiau nei pusė apklaustųjų respondentų aiškino, kad prieinamiausias mokymosi būdas jiems yra mokymasis konferencijose ir seminaruose (55,1 proc.), antroje reitingo vietoje – mokymasis darbe mokantis iš savo bei kitų partnerių (44,9 proc.), norėtų mokytis lankydami kursus ar skaitydami profesionalią literatūrą (39,6 proc.), mokymasis dalyvaujant nuotolinio mokymosi kursuose (25,6 proc.).

Mokymosi motyvai

Apklaustieji atsakė į klausimą, kokie motyvai juos skatina mokytis. Du trečdaliai pasakė: gerinti profesinę kvalifikaciją, noras sėkmingai konkuruoti su savo srities specialistais darbo rinkoje. Pusė respondentų motyvatorių nurodė norą kilti karjeros laiptais darbo vietoje.

Taigi gauti duomenys rodo, pagrindiniu mokymosi motyvu galima laikyti suaugusiųjų norą jaustis užtikrintiems dėl savo ateities, siekti gauti naują darbą, kai kuriuos – gauti diplomą ar pažymėjimą.

Dėmesio verti gauti duomenys, kad suaugusieji, norėdami mokytis, nori daugiau sužinoti bei geriau suvokti, kas vyksta globalėjančiame pasaulyje.

Į klausimą, kokius kursus norėtų lankyti, buvo atsakyta, kad labai trūksta teisinių žinių (85 proc.), ypač mokesčių srityje ir bendraujant su valdininkais.

Įdomus toks atsakymas: tik kiek daugiau nei trečdalis apklaustųjų pritarė, kad mokymasis iš gyvenimo yra vertingesnis nei mokymasis aukštojoje mokykloje. Ši nuostata atspindi, kad suaugusieji teikia prioritetą formaliam mokymuisi.

Kokios yra suaugusiųjų mokymo kliūtys? Respondentai išvardijo tokias: pernelyg didelės išlaidos, laiko stygius, neįmanoma suderinti darbo ir mokymosi, ilgos mokymosi programos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mokytis – brangus procesas"

  1. why for

    tikra teisybe,visi taip skuba ,lekia ir neturi arba nenori susimastyti del ko visa tai…. o gaila 😐 bet anksciau ar veliau ateina laikas,tai padaryti ,nes jeigu ne pats sustoji lekes,tai tave sustabdo…ir tas kas sustabdo nebeklausiau jau taves ar tu nori sustoti,paprasciausia jau turi sustoti ir viskas

  2. Moteris

    100% TIESOS! Sakau is savo gyvenimiskos patirties,mane jau ….sustabde, kitaip pati niekaip nebuciau sustojusi…ir gyvenimas suzerejo naujomis spalvomis. Ai,kad jus zinotumete,kaip as dabar dziaugiuosi gyvenimu,o anksciau vis buvau nepatenkinta , vis skubedavau,vis blogai…Dabar turiu laiko ir visko uztenka. Anksciau i ta straipsni nebuciau taip rimtai paziurejusi,o dabar sakau visiems,kad kiekviena jo sakini reikia ismokti mintinai ir viska vykdyti… Kalbu nuosirdziai. Sekmes visiems skubantiems,tik nepamirskit,kad is sio gyvenimo teks iseiti tusciomis kisenemis,todel verta pamastyti,del ko visa tai…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.