Neįvedus euro tragedijos nebus

Lietuva dėl per didelio vartotojų kainų indekso greičiausiai negalės įsivesti euro 2007 metų sausį, nors jos galimybės tai padaryti yra gerokai didesnės nei Estijos ar Latvijos. Tačiau ir kitais metais nepakeitus nacionalinės valiutos lito euru jokios tragedijos nebus.

Tokias išvadas pateikia banko „Nordea” analitikai naujausiame analitiniame leidinyje „Nordea Economic Outlook”. Jų manymu, sprendimą dėl euro gali lemti ne tik nežymūs nukrypimai nuo Mastrichto kriterijų reikalavimų, bet ir politinė valia – euro zonos nenorima plėsti šalis priimant vieną po kitos. Analitikai užsimena, kad euro zonos plėtra modeliuojama panašiai kaip ir ES, tai yra visa grupė šalių priimama iškart.

„Iš tiesų nuomonių dėl euro įvedimo galimybių yra daug, o galutinį sprendimą greičiausiai nulems visa krūva faktorių, galbūt net gana subjektyvių. Kad ir kaip būtų, banko „Nordea” analitikai neįžvelgia jokios tragedijos, jei euro įvedimas bus atidėtas – Lietuvos ekonomika gerai subalansuota ir ūkio plėtros sparta nemažės. Tai maloni žinia”, – sakė banko „Nordea Bank Lietuva” finansų rinkų ekspertė Vylūnė Urbonienė.

Banko „Nordea” analitikai nesitiki, kad gavus neigiamą atsakymą dėl euro įvedimo staiga šoktelės tarpbankinių paskolų palūkanos, juolab nesitikima, kad palūkanų didėjimas gali būti ilgalaikis.

„Infliacijos lygis žemesnis negu Estijoje ir Latvijoje, tačiau užtrukęs naftos brangimas stumia kainų indeksą aukštyn”, – konstatuojama apžvalgoje.

„Nordea” prognozuoja, kad šiemet Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) didėjimas sieks 6,9 proc., kitąmet – 6,4 proc., o 2008-aisiais BVP pakils 6,5 procento. Analitikai teigiamai vertina valdžios ketinimus sumažinti gyventojų pajamų mokestį iki 27 proc. šiemet ir iki 24 proc. 2008 metais. Jų manymu, šis veiksnys kartu su mažėjančiu nedarbu dar didins vartojimą ir prisidės prie sveiko ūkio augimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.