Darželius gali tekti uždaryti

Darželiuose savo vaikus paliekantys uostamiesčio gyventojai negali būti ramūs dėl atžalų sveikatos.

Higienos saugotojai kai kurias ugdymo įstaigas dėl jose užfiksuotų pažeidimų uždarytų jau nuo kitos savaitės. Tačiau jie gaili vaikų tėvų.

Palauks rudens

Pastarosiomis dienomis Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai tikrina uostamiesčio ikimokyklines įstaigas. Jų mieste yra 54.

Tikrintojai jau apžiūrėjo beveik pusę.

„Kai kuriuose darželiuose yra tiek trūkumų, kad įstaigas uždarytume tuoj pat. Tačiau po mėnesio darželiai ir taip bus uždaryti atostogoms, ir galės trūkumus taisyti. Jei rugsėjo pirmąją dar bus tokių pažeidimų, jiems tikrai neleisime atidaryti įstaigos”, – nenuolaidžiavo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Virginijus Gailius.

Ši tarnyba tikrina tik tai, kokiomis sąlygomis vaikams ruošiamas maistas.

Likusią darželių aplinką tikrina Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistai.

Šios įstaigos Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Asta Šlepetienė neneigė, kad beveik visuose darželiuose yra problemų.

Kai kur nustatytų normų neatitinka patalpų apšvietimas, kitur – prastas vėdinimas ir vidinė apdaila.

Ne toks maistas

Specialistai vieningai įvardijo, jog iš visų patikrintų ikimokyklinių įstaigų blogiausia padėtis yra lopšelyje-darželyje „Bitutė”, esančiame Švyturio gatvėje.

„Virtuvei verkiant reikia remonto. Nešvarios sienos, susidėvėjusi grindų danga, prasta ventiliacija, maistas ruošiamas netinkamuose induose”, – „Bitutėje” rastus pažeidimus vardijo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė.

Taip pat buvo nustatyta, kad maistas šiame darželyje ruošiamas ne pagal Visuomenės sveikatos centro patvirtintą valgiaraštį.

„Kitaip tariant, vaikams gaminamas maistas yra ne toks, kokio reikia. Netikrinome, ar jis kokybiškas. Tikime, kad vaikų niekas nenuodija”, – kalbėjo J.Mačiulienė.

Skleidžia vėjus

Lopšelio-darželio „Bitutė” direktorė Irena Kriščiūnienė nepanoro apie rastus pažeidimus kalbėtis su „Klaipėdos” žurnalistais.

Vakar šiek tiek po 14 valandos ji tvirtino, kad jos darbo valandos jau baigėsi. Ir ji neketina darbe būti nė sekundės ilgiau.

„Kas skleidžia tokią informaciją, kad mus nori uždaryti? Tai absoliutūs vėjai. Neneigiu, kad darželyje rado trūkumų. Tačiau jų yra visur”, – teigė I.Kriščiūnienė.

Paprašius leidimo pažiūrėti, ar tikrai maistas vaikams vis dar gaminamas aliumininiuose induose, direktorė atšovė, kad žurnalistams niekas nesuteikė teisės vaikščioti po virtuvę.

Kelia grėsmę

Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja A.Šlepetienė patikino, jog klausimą dėl „Bitutės” uždarymo reikia kelti nedelsiant.

„Tačiau dabar labai blogas laikas. Iki vasaros atostogų liko tik mėnuo. Puikiai suprantame, jog tėvai taip greitai neras kito darželio, į kurį galėtų leisti savo vaikus”, – teigė A.Šlepetienė.

Todėl „Bitutės” administracija kitą savaitę įpareigota pateikti planą, per kiek laiko trūkumai bus pašalinti.

Pasak A.Šlepetienės, jei vasarą nebus atliktas remontas, rudenį „Bitutei” tikriausiai nebus leista pradėti veikti.

„Pateikia tuos trūkumų šalinimo planus, ir kas iš to. Parašyta, kad virtuvės įrangą ketinama pakeisti iki 2012 metų. Tačiau vaikai į darželį eina šiandien. O juose sąlygos tokios, kad kelia grėsmę sveikatai”, – piktinosi V.Gailius.

Jo teigimu, darželių administracijos prioritetinėmis laiko kitas sferas, o ne maisto gamybą.

Verkšlenimai nepadės

V.Gailiaus žodžiais, iš iki šiol patikrintų darželių uždaryti reikėtų tris.

A.Šlepetienė buvo dar griežtesnė. Jos žodžiais, didelių trūkumų yra net penkiuose darželiuose.

„Vadovai verkšlena, kad savivaldybė neskiria pinigų, o savo biudžeto neužtenka. Tačiau problemas būtina spręsti”, – įsitikinęs V.Gailius.

Vien įsigyti virtuvės įrangai iš miesto biudžeto pernai buvo skirta beveik 300 tūkst. litų.

Už juos nupirkta įranga išdalinta maždaug 40 švietimo įstaigų.

„Bet tai tėra lašas jūroje. Pavyzdžiui, visiškai sutvarkyti kurio nors darželio virtuvę kainuotų nuo 40 iki 60 tūkst. litų”, – sakė Švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkė Violeta Gimbutienė.

Paklausta, kodėl darželiuose maistas vis dar gaminamas aliumininiuose puoduose, ji patikino, kad indai nėra tokie brangūs. Todėl juos ikimokyklinės įstaigos turėtų pirkti iš savo lėšų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Darželius gali tekti uždaryti"

  1. Lina

    Kurgi ne- juk gaus premijas, kuris neguldys pacientų į stacionarą. Geriau būtų iškart- kas daugiau numarina, tas daugiau premijų gauna…. vot reforma!!! Ne Padaiga, o gamtos išdaiga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.