Dėl rusų mokyklų – kraštutinės priemonės

Slavų jaunimo organizacijos vadovas, kuris atstovauja protestuojantiesiems prieš mokyklų tinklo pertvarką, net po karštos diskusijos su miesto valdžios atstovais neatsisakė ketinimo šiandien uostamiestyje surengti mitingą dėl rusų mokyklų reorganizavimo.

Parodyti, kad Klaipėdoje esama prieštaraujančiųjų pertvarkai ir suteikti jiems daugiau žinių apie ją – toks, anot Klaipėdos apskrities slavų jaunimo organizacijos pirmininko Viačeslavo Titovo, būsiąs mitingo, kuriam Savivaldybė išdavė leidimą, tikslas.

Vakar su V. Titovu audringai diskutavusiems miesto politikams nepavyko įtikinti vaikino, jog mitingas – ne protingiausias susiklosčiusios situacijos sprendimas.

Pirmininkas susitikimo dalyviams pareiškė, kad jo vadovaujama organizacija sulaukė tėvų ir moksleivių, kurie norėtų išsaugoti vidurines mokyklas rusų dėstomąją kalba, skundų. Esą šie pasigendantys geranoriškumo iš miesto valdžios ir nuoseklaus informavimo apie reformą.

Tačiau kiti diskusijos dalyviai suabejojo, ar reformai prieštaraujama laiku ir pagrįstai, taip pat – ar mitingo metu bus pateikta objektyvi informacija apie mokyklų tinklo pertvarką.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė priminė, kad reformoje apskritai nenumatyta išsaugoti vidurinių mokyklų – jos pertvarkomos į pagrindines ir gimnazijas. Iki 2012 m. mieste neplanuojama uždaryti nė vienos iš esamų rusų mokyklų, o 2007-aisiais Klaipėdoje turėtų veikti jau dvi rusų gimnazijos.

Anot vicemero Vidmanto Plečkaičio, iki šiol Slavų jaunimo organizacija jokios iniciatyvos dalyvauti diskusijose dėl reformų nerodė, o dabar iš karto imasi kraštutinių priemonių.

„Be to, nesuprantu, kodėl jūs norite išskirti vieną tautinę bendruomenę iš kitų – juk reformą vykdoma visose mokyklose”, – kalbėjo mero pavaduotojas, kurį ypač piktina tai, kad organizacijos pastangų „dėka” gali nukentėti Klaipėdos, kaip liberalaus ir tolerantiško miesto, vardas.

Susitikime pasisakė ir tautininkų atstovu prisistatęs vyriškis. Jis Slavų jaunimo organizacijos atstovo klausė, kaip šis įsivaizduoja Kaliningrado srityje gyvenančių lietuvių kovą dėl mokyklos lietuvių dėstomąja kalba.

V. Titovas priėmė siūlymą dalyvauti susitikimuose ir aiškintis reformos eigą, tačiau neatsisakė plano šiandien surengti mitingą, kuriame tikisi sulaukti tūkstančio dalyvių.

„Šią situaciją vertinu kaip bendruomenės kurstymą. Nori surinkti žmones, o patys nežino, ką jiems sakys, ir visiškai nesiorientuoja situacijoje, – susijaudinusi kalbėjo Lietuvos rusų sąjungos atstovė Jelizaveta Daugininkienė. – Blogiausia būtų, jei mūsų mieste prasidėtų kas nors panašaus į procesus Latvijoje.”

Pasak V. Titovo, jo vadovaujama Klaipėdos apskrities slavų jaunimo organizacija buvo įkurta 2003-aisiais ir šiuo metu vienija 60 narių, rengia suvažiavimus su Latvijos, Estijos slavais.

28-erių V. Titovas, baigęs studijas Kaliningrade, paneigė bet kokius ryšius su neseniai apie savo egzistavimą uostamiestyje pranešusiais nacionalbolševikais. Jis sakė kalbėjęsis su jais po to, kai šie išplatino skrajutes, raginančias protestuoti prieš reformą. Oficialiai registruota Slavų jaunimo organizacija perėmė dar per Velykas planuoto mitingo organizavimą. V. Titovo teigimu, nacionalbolševikais pasivadinusius paauglius veikti paskatino būtent valdžios supratingumo stoka.

„Jeigu galite – nenurodykite, kur vyks mitingas”, – po diskusijos žiniasklaidos atstovų paprašė vicemeras V. Plečkaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.