Keturkojų žmogėdrų šeimininkams – tik kepštelėjimas per piniginę

Ar keli šimtai litų gali atlyginti visam gyvenimui agresyvių šunų ilčių paliktas žaizdas vaiko kūne ir sąmonėje? Greičiausiai ne, tačiau ne itin didelės piniginės baudos yra vienintelė sankcija, kurią valdžia ryžtasi pritaikyti tokių keturkojų savininkams.

Negalutiniais duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį uostamiestyje buvo iškelta vos viena baudžiamoji byla, susijusi su žmonių sužalojimu šunų nasrais.

Net paskutinį panašų atvejį – praėjusį sekmadienį įvykusį kruviną incidentą, kai kieme žaidusią penkiametę mergaitę užpuolė ir žiauriai sužalojo Kaukazo aviganis – tirianti Klaipėdos rajono policijos tyrėja norėtų, kad šuns šeimininkai ir vaiko tėvai susitaikytų.

Laimei, pastarieji atleidimo žodžiais nesižarsto – šoką patyrę tėvai žada siekti, kad kaltiesiems būtų pritaikyti patys griežčiausi įstatymai, o agresyvus keturkojis būtų užmigdytas, taip nuo jo apsaugant kitas galimas aukas.

Nepraneša policijai

Klaipėdos vaikų ligoninės Traumatologijos skyriaus vedėjo Kazimiero Rimdžiaus duomenimis, pernai į šią ligoninę dėl šuns įkandimų buvo atgabenta apie 230 vaikų.

Dauguma jų, suteikus būtinąją pagalbą – išvalius žaizdas ir suleidus skiepų nuo pasiutligės, buvo išleisti gydytis ambulatoriškai.

„Kadangi labai dažnai vaikai nukenčia nuo savų augintinių, tėvai, prašant jų pačių atžaloms, neduoda raštiško sutikimo, kad apie tai būtų pranešta policijai”, – sakė gydytojas.

Daug auklių – vaikas be galvos

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) duomenimis, pernai ne tik nuo naminių, bet ir laukinių gyvūnų nukentėjo 534 klaipėdiečiai, tarp kurių 212 vaikų. 212 žmonių sužalojo šunys.

Pasak VSC gydytojos Rūtos Ščerbavičienės, šiemet nuo naminių bei laukinių gyvūnų jau sužaloti 88 klaipėdiečiai, iš jų 31 – vaikas. Nuo šunų ilčių nukentėjo 16 žmonių, nuo katės nagų – 17, nuo lapės įkandimų – 6 klaipėdiečiai.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), kuriai visą šią informaciją perduoda VSC, specialistė Ilona Urbutienė „Vakarų ekspresui” teigė, kad jų pareiga – išsiaiškinti, ar žmones sužaloję gyvūnai buvo paskiepyti nuo pasiutligės.

„Kilus bent menkiausiam įtarimui naminiai gyvūnai vakcinuojami be šeimininko sutikimo”, – akcentavo I. Urbutienė.

Informaciją apie žmones puolančius keturkojus VMVT perduoda gyvūnų globos ir kontrolės tarnybai „Nuaras”. Šiai tarnybai priklausančios Kalotėje įsikūrusios J. Gustaitienės gyvūnų globos namų administratorė Irina Lebedeva „Vakarų ekspresui” aiškino, kad „Nuaras” su policija lanko prastai savo keturkojus priežiūrinčius šeimininkus.

„Einame pas žmones, kurie didelius šunis į lauką vedasi be pavadėlio ir pan.”, – sakė I. Lebedeva.

Tie patys veidai

Informacija apie pažeidėjus, nesilaikančius dar 2004 metais sugriežtintų Gyvūnų globos ir laikymo taisyklių Klaipėdos mieste, „Nuaras” perduoda Klaipėdos savivaldybės administracijai.

Pasak Juridinio skyriaus vyresniosios specialistės Larisos Kolinko, pernai užfiksuotas 51 pažeidėjas, kurių šunys puolė žmonės. Tačiau iš jų tik 40 klaipėdiečių skirtos baudos, kiti gavo įspėjimus.

„Augintinių šeimininkams skirtos administracinės baudos nuo 500 iki 1 000 litų” – sakė juristė. Jos teigimu, visi nubaustieji geranoriškai sumokėjo baudas.

Pakartotinai patekus į pažeidėjų sąrašą, bauda šokteli iki 2 tūkst. Lt. L. Kolinko neslėpė, kad į „juodąjį” sąrašą gana dažnai patenka tos pačios pavardės. „Šie žmonės be žodžių susimoka baudas, o jeigu yra nukentėjusiųjų, padengia ir jiems padarytą žalą”, – pridūrė ji. Daugiau jokių sankcijų nesiimama.

Nėra duomenų

Pasak L. Kolinko, miesto Savivaldybė neturi žinių apie baudžiamąsias bylas, iškeltas už žmonių sužalojimą keturkojų iltimis.

Tai, jog pas mus nevedama tokia statistika, dienraščiui vakar patvirtino ir Klaipėdos VPK atstovas spaudai Albinas Strumyla. „Taip, matyt, yra dėl to, kad tokių bylų visoje Klaipėdos apskrityje per metus būna viena dvi”, – paaiškino A. Strumyla.

Negalutiniais duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį Klaipėdoje tik prieš trejus metus buvo iškelta baudžiamoji byla. Šis tyrimas pradėtas, kai namuose augintas amerikiečių Stafordšyro terjeras mirtinai sužalojo savo šeimininkų 9 mėnesių dukrelę – duonos nuo žemės siekusiai mergaitę jis perkando sprandą.

Tąkart šuo buvo užmigdytas, o byla nutraukta.

Atleisti neketina

Dėl praėjusį sekmadienį Klaipėdos rajone, Kiškėnuose, sodų bendrijoje „Viltis”, įvykusio skaudaus incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Vaiką sužalojusio Kaukazo aviganio šeimininkams iškelta baudžiamoji byla, jiems gresia laisvės atėmimas iki vienerių metų. Tačiau įstatyme yra numatyta ir galimybė susitaikyti”, – noro nutraukti tyrimą neslėpė jį atliekanti Klaipėdos rajono policijos komisariato tyrėja Rūta Girgždutaitienė.

Sužalotos mergaitės tėvai taikytis su neatsakingais sužvėrėjusio šuns šeimininkais neketina.

5 metukų Anastasijos tėtis Jevgenijus Miškevičius „Vakarų ekspresui” sakė, kad teisme reikalaus, jog Kaukazo aviganis būtų užmigdytas.

„Su žmona negalvojame apie tai, kokį ieškinį teiksime šuns šeimininkams – mums svarbu, kad ateityje būtų išvengta tokių nelaimių. Savo augintinių neprižiūrinčius žmones reikia pamokyti. Kiek teko girdėti, iki šiol jie išsisuka menkomis piniginėmis baudomis”, – sakė vyriškis.

Anot jo, dukrai iki šio sapnuojasi košmarai – vaikas teiraujasi, kodėl šuo norėjo ją suvalgyti: „Psichologo pagalba reikalinga ne tik mūsų mergaitei, bet ir visą šį košmarą mačiusiems giminaičių vaikams”.

Pasak traumatologo K. Rimdžiaus, šiemet operavusios jau devynis šunų sukandžiotus vaikus, sunkiausia būklė yra būtent Anastasijos: „Vaiko galvoje buvo padarytos septynios gilios žaizdos”.

Perauklėjimas nerekomenduojamas

Kinologas Andrejus Popovas, paklaustas, ar įmanoma perauklėti žmogaus kraujo paragavusį šunį, paaiškino: „Visų pirma reikėtų perauklėti šuns šeimininką.”

Kinologas akcentavo, kad šunį auklėti ir dresuoti reikia, kai jis yra jaunas. „Kai šuniui dveji treji metai, jis jau yra suaugęs, o tai reiškia, jog ne tik per vėlu, bet ir rizikinga tokį gyvūną perauklėti.”

A. Popovas akcentavo, kad tik 1-2 proc. šunų gimsta su pažeista psichika. „Šunys psichiškai nestabilūs pasidaro dėl šeimininkų kaltės”, – patikino kinologas.”

Beje, penkiametę sužalojusiam Kaukazo aviganiui nepaskelbtas karantinas – jį šeimininkai laiko namuose.

Tyrimą atliekanti R. Girgždutaitienė dienraščiui aiškino, kad šiuo atveju šuniui „areštas” esą nebūtinas – mat šeimininkai turi dokumentus, įrodančius, jog gyvūnas buvo paskiepytas nuo pasiutligės.

Ar vaiką sužalojęs Kaukazo aviganis bus užmigdytas, spręs teismas.

Agresyvūs šunys – populiarūs

2002 m. VMVT direktoriaus Kazimiero Lukausko įsakymu buvo patvirtintas agresyvių šunų veislių sąrašas.

Kovinių šunų veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių pitbulterjeras, Bandogas (amerikiečių mastifas).

Pavojingų šunų veislės ir jų mišrūnai: amerikiečių Stafordšyro terjeras, Stafordšyro bulterjeras, amerikiečių buldogas, Argentinos dogas Fila Brasileiro (brazilų mastifas), Kangalas (turkų aviganis), Kaukazo aviganis ir Pietų Rusijos aviganis.

VšĮ Gyvūnų registracijos centro darbuotoja Jurgita Mikstaitė „Vakarų ekspresą” informavo, kad uostamiestyje užregistruoti 8 tūkst. klaipėdiečių, laikančių naminius gyvūnus, iš jų 2 622 turi šunis. Užregistruoti 206 šunys, kurie yra įrašyti į agresyvių veislių sąrašą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.