Vilniaus forumams negailima pinigų

Kitą savaitę vyksiančiai Vilniaus konferencijai ruoštis baigianti Lietuva po dviejų mėnesių taps dar vieno tarptautinio forumo šeimininkė. Daugiau nei pusė jam atseikėtų lėšų taip pat bus skiriama aukštų svečių saugumui užtikrinti.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio paveldo komiteto jubiliejinė 30-oji sesija, vyksianti Vilniuje liepos viduryje, jau susilaukė Vyriausybės finansinės paramos.

Didžiulio tarptautinio forumo renginių organizavimo išlaidoms dengti iš rezervo fondo vakar skirta beveik milijonas litų.

Akylai saugos

Dėl UNESCO forumo valstybės kišenė palengvės viso 870,9 tūkst. litų. Šie pinigai paskirstyti kelioms ministerijoms, prisidėsiančioms prie renginių.

Daugiausia pinigų skiriama aukštų svečių saugumui garantuoti. Šiuo tikslu Vadovybės apsaugos departamentas gaus 384 tūkst. litų, Policijos departamentas – 263,5 tūkst. litų, Valstybės saugumo departamentas – 75,5 tūkst. litų.

Kad tokios didelės sumos teks forumo dalyvių apsaugai nestebina net Lietuvos nuolatinės atstovė prie UNESCO Inos Marčiulionytės. Jos manymu, tai įprasta praktika siekiant, kad aukšti svečiai nenukentėtų nuo netikėtų išpuolių. Be UNESCO generalinio direktoriaus Koichiro Matsuuros į Vilnių turėtų atvykti ir kiti svarbiausi šios tarptautinės organizacijos atstovai – Pasaulio paveldo centro vadovas, UNESCO Generalinės konferencijos prezidentas, UNESCO Vykdomosios tarybos pirmininkas.

Kitą savaitę Vilniuje taip pat vyks didelis tarptautinis renginys – Baltijos ir Juodosios jūrų šalių konferencija. Jai rengti iš valstybės biudžeto atseikėta beveik 2 mln. litų. Didelė jų dalis taip pat bus išleista saugumo reikmėms.

UNESCO indėlis

Marčiulionytės teigimu, lėšų Vilniaus sesijai skiria ir pati UNESCO, tačiau šį indėlį būtų sunku įvertinti pinigine išraiška. Bene brangiausiai atsieis vertėjų paslaugos, esą tonomis skaičiuojamų dokumentų rengimas ir pristatymas po visą pasaulį bei į Lietuvą, organizacijos sekretoriato žmonių darbas.

UNESCO taip pat apmokės skurdesnių valstybių atstovų dalyvavimo sesijoje išlaidas, savo lėšomis visiems svečiams Vilniuje surengs priėmimą. Beje, renginio dalyviai turės patys sumokėti už kelionę į Lietuvą ir nakvynę.

Ambasadorė įsitikinusi, kad mūsų šalis dėl tarptautinio renginio turės apčiuopiamos ekonominės naudos, nes bus apkrauti viešbučiai, intensyvės kitų turizmo paslaugų poreikis. „Lėšos iš Vyriausybės rezervo atsipirks su kaupu”, – pažymėjo Marčiulionytė.

Rūpi ir įvaizdis

Ambasadorė taip pat pabrėžė, kad renginys svarbus Lietuvos įvaizdžiui. „Per UNESCO Pasaulio paveldo komiteto sesiją priimami svarbiausi sprendimai – pildomi saugotinų objektų sąrašai, svarstomi jau įrašytųjų būklės klausimai”, – kalbėjo Marčiulionytė.

Sesijoje laukiama per 600 dalyvių iš daugiau nei 100 valstybių. Į Vilnių turėtų atvykti nemažai užsienio šalių žurnalistų, kurie savo reportažus skirs ne tik UNESCO renginiui, bet ir Lietuvai.

UNESCO Pasaulio paveldo komiteto pirmininkė Marčiulionytė patikino, kad per renginį jokie Lietuvos objektai nebus siūlomi įtraukti į paveldo sąrašus dėl etinių sumetimų. Tačiau ji pabrėžė, kad per sesiją neabejotinai bus svarstomas paveldosaugininkams ir sostinės bendruomenei jau seniai ramybės neduodantis UNESCO saugomo Vilniaus senamiesčio klausimas, dėl kurio Lietuva buvo ne kartą priversta aiškintis šiai organizacijai. Vis dėlto ambasadorė prognozavo, kad ypatingo pabarimo Lietuva nesulauks, nors tam tikrų pastabų veikiausiai neišvengs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.