Dairomasi karjeros diplomato

Užsienio reikalų ministerijos vadovą parinks Prezidentūra, deleguos valstiečiai liaudininkai

Naujuoju užsienio reikalų ministru tikriausiai taps karjeros diplomatas, nepriklausantis jokiai partijai. Ministrą turintys deleguoti valstiečiai liaudininkai su tuo sutinka ir dabar konsultuojasi su Prezidentūros atstovais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovu turėtų tapti dabartinis viceministras, Darbo partijos deleguotas Mečislovas Zasčiurinskas.

Pradėjo konsultacijas

Prezidentas Valdas Adamkus nežada leisti, kad Valstiečių liaudininkų partija iš savo narių parinktų naują užsienio reikalų ministrą. „Sieksiu, kad šiame poste būtų tikras profesionalas”, – grįždamas iš vizito Armėnijoje „Kauno dienai” sakė valstybės vadovas. Jis patvirtino, kad naujuoju ministru turėtų būti paskirtas karjeros diplomatas, kuris nebūtų priverčiamas įstoti į Valstiečių liaudininkų partiją. „Tai būtų geriausia išeitis”, – teigė V.Adamkus.

Prezidentūra pasiryžusi padėti valstiečiams liaudininkams parinkti tinkamą kandidatą į Užsienio reikalų ministerijos vadovus. „Kauno dienos” žiniomis, tokios partijos ir valstybės vadovo atstovų konsultacijos jau prasidėjo.

Valstiečiai liaudininkai sutinka, kad šiai ministerijai turėtų vadovauti Lietuvos diplomatijos atstovas.

Konsultacijų metu ketinama apibrėžti ratą galimų pretendentų į ministrus, priimtinų ir Prezidentui, ir Valstiečių liaudininkų partijos vadovybei. Po to, kai bus parinkti keli galimi kandidatai, jų bus pasiteirauta, ar sutiktų imtis vadovauti Užsienio reikalų ministerijai.

Neoficialiomis žiniomis, tarp galimų pretendentų į ministrus minimi dabartinis ministerijos sekretorius Algimantas Rimkūnas, kadenciją baigęs ambasadorius Danijoje Deividas Matulionis, Lietuvos diplomatinis atstovas Vokietijoje Evaldas Ignatavičius, kadenciją baigęs ambasadorius Estijoje Antanas Vinkus.

Nenori partinio

Premjeras Algirdas Brazauskas yra patvirtinęs valstiečiams liaudininkams, kad Prezidentui teiks bet kurią kandidatūrą į užsienio reikalų ministrus, kuri bus iš anksto suderinta su valstybės vadovu.

Prezidentūra ir Ministras Pirmininkas iškart atmetė Valstiečių liaudininkų partijos siūlymus pagalvoti apie galimybę ministru paskirti šios partijos narį, europarlamentarą Gintarą Didžioką. Jis pats nepaneigė, kad rimtai svarstytų ir greičiausiai priimtų tokį pasiūlymą, jeigu jį gautų.

Naująjį socialinės apsaugos ir darbo ministrą turėtų deleguoti Darbo partija. Šiuo metu kalbama tik apie vieną galimą kandidatą į šį postą. Tai dabartinis viceministras M.Zasčiurinskas, į šias pareigas deleguotas „darbiečių”.

Dekretų dar reikės palaukti

Dar neaišku, kada bus paskirti nauji ministrai. Mat oficialiai dar neatleisti iš pareigų dabartiniai Užsienio reikalų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų vadovai.

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukusių socialliberalų deleguotieji užsienio reikalų ministras Antanas Valionis bei socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė dar pirmadienį įteikė premjerui atsistatydinimo pareiškimus. Bet jie dar nepasiekė Prezidentūros. Ministrus savo dekretais skiria ir atleidžia Prezidentas.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė spėjo, kad dviejų ministrų atsistatydinimo pareiškimai valstybės vadovui bus perduoti kitą savaitę. Tačiau abiejų ministerijų vadovai dar kurį laiką eis savo pareigas. Ministras A.Valionis įpareigotas dalyvauti beveik metus organizuotoje Vilniaus konferencijoje, kuri vyks kitą savaitę.

Prezidentūroje spėjama, kad abiejų ministrų atsistatydinimo pareiškimai bus patenkinti nuo gegužės 10 dienos, bet jie abu bus paskirti laikinai eiti savo pareigas iki bus paskirti nauji ministerijų vadovai. Dekretai dėl jų paskyrimo turėtų būti pasirašyti antroje gegužės pusėje.

Po naujų kabineto narių paskyrimo Darbo partija Vyriausybėje turės 6 ministrus iš 13, socialdemokratai – 5, valstiečiai liaudininkai – 2. Keturioliktasis Vyriausybės narys yra Ministras Pirmininkas A.Brazauskas, kuris yra socialdemokratų lyderis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.