Dvylika metų už atimtą mylimosios gyvybę

Žudikas ciniškai prašė teismo jo nusikaltimą perkvalifikuoti iš nužudymo į sunkų kūno sužalojimą

Vakar Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 23-ejų metų Eimantas Ramanauskas kaltintas nužudęs savo buvusią draugę devyniolikmetę Vaivą Ašakaitę. Už praėjusių metų gegužės 22-ąją Šilainiuose įvykdytą kraupų nusikaltimą nuteistasis privalės nelaisvėje praleisti dvylika metų ir sumokėti nužudytosios motinai beveik šimtą tūkstančių litų. Prie bausmės pridėta anksčiau lygtinai skirta bausmė, tad E.Ramanauskas kalės keturiolika su puse metų.

Atleidimo nesitikėjo

Vakar, likus pusvalandžiui iki skelbiant nuosprendį, žudikas tarė paskutinį žodį: „Prisipažįstu esąs kaltas. Labai atsiprašau artimųjų. Atleidimo nesitikiu, bet viliuosi, kad man teismo paskirta bausmė bei priteista neturtinė žala bent per nago juodymą sumažins tą skausmą, kurį teko patirti šeimai, netekus artimo ir mylimo žmogaus”.

Kaltinamasis dar kartą patikino, kad šio nusikaltimo neplanavo ir jam iš anksto nesirengė. Teismo proceso dalyvius gerokai nustebino jo ciniškas prisipažinimas: „Aš netgi nepasiėmiau iš automobilio turėto medžioklinio peilio, o nuėjau susitikti su Vaiva už diržo laikydamas tik savigynai turėtą peilį”.

E.Ramanauskas tvirtino nedrįsęs teisme liudijusiai nužudytosios motinai užduoti nė vieno klausimo. Jis sakė suprantąs, kad Liudos Ašakienės gali tik prašyti atleidimo, bet ne uždavinėti klausimus teismo salėje. Tačiau tuoj pat vaikinas pridūrė, kad ne visi liudytojų parodymai buvę tikslūs, o kai kurie netgi melagingi. Kaltinamasis tvirtino nei anksčiau, nei prieš pat nusikaltimą niekada savo draugei nesakęs: „Jeigu tu nebūsi mano, tai nebūsi niekieno”.

Galiausiai, matyt, tikėdamasis, kad bausmę pavyks sušvelninti, E.Ramanauskas paprašė teismo perkvalifikuoti jam pritaikytą Baudžiamojo kodekso straipsnį už žmogaus nužudymą, numatantį nuo penkerių iki penkiolikos metų nelaisvės. Vaikinas naiviai tikėjosi, kad teismas jį nuteis už sunkų sveikatos sutrikdymą labai susijaudinus dėl įžeidžiančio nukentėjusiojo asmens poelgio. Akivaizdu, kad tokia bylos baigtis nuteistajam būtų buvusi kur kas mielesnė, mat tuomet bausmė tesiektų nuo arešto iki ketverių metų nelaisvės.

Penktą kartą teisiamųjų suole

Baudžiamojoje byloje kaltinimus palaikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Jonas Vitkauskas savo baigiamojoje kalboje buvo prašęs E.Ramanauską nuteisti trylikai metų nelaisvės.

Tuo tarpu Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, nors ir įvertinusi, kad kaltinamasis anksčiau buvęs keturis kartus teistas bei iškart po nusikaltimo ėmė slapstytis, konstatavo, kad už savo veiksmus jis turi pataisos namuose atlikti dvylikos metų laisvės atėmimo bausmę. Pastaroji buvo subendrinta su ankstesnėmis, E.Ramanauskui lygtinai skirtomis laisvės atėmimo bausmėmis už vagystes bei dokumentų klastojimą ir iš viso skyrė keturiolika su puse metų nelaisvės.

Nužudytosios V.Ašakaitės motina teismui buvo pateikusi pusės milijono litų neturtinės žalos ieškinį bei per aštuonis tūkstančius litų laidojimo išlaidų. Įvertinęs visas bylos aplinkybes ir pasikliaudamas protingumo kriterijumi, teismas priteisė L.Ašakienei 90 tūkst. litų neturtinės žalos kompensaciją bei visas laidotuvių išlaidas. Be to, E.Ramanauskas privalės atlyginti ir beveik du tūkstančius litų Ligonių kasoms už paskutinėmis gyvenimo akimirkomis V.Ašakaitei suteiktą medicininę pagalbą.

Peiliu perrėžė gerklę

E.Ramanauskas su tuomet dar nepilnamete V.Ašakaite dvejus metus gyveno kartu. Pernai balandį jiedu išsiskyrė ir Kauno technologijos universitete studijavusi mergina išsikraustė gyventi pas draugę.

Pernai gegužės 22-osios popietę E.Ramanauskas automobiliu atsekė iš namų Panevėžyje grįžusią V.Ašakaitę bei ją pasitikusią draugę. Ties Baltų prospekto 139-uoju namu vaikinas iššoko iš automobilio ir pribėgęs prie savo buvusios merginos peiliu perrėžė gerklę. Teismo medicinos ekspertai vėliau nustatė, kad nužudytajai iš viso buvo padaryta mažiausiai vienuolika sužalojimų. Nusikaltimas buvo įvykdytas draugės ir kitų dvylikaaukščio gyventojų akivaizdoje.

Netrukus atvykusios dvi greitosios pagalbos medikų brigados dar bandė padėti krauju paplūdusiai devyniolikmetei. Ji nedelsiant buvo pristatyta į Kauno medicinos universiteto klinikų operacinę, tačiau dėl pernelyg didelio nukraujavimo merginos gyvybės išgelbėti nepavyko.

Po įvykdytos žmogžudystės E.Ramanauskas pirmiausiai sunaikino įkalčius: važiuodamas link Prienų jis sustojo prie vandens telkinio ir nusiplovė kruvinas rankas bei išmetė nusikaltimo įrankį. Po to jis automobilyje išgėrė butelį degtinės ir nuvažiavo į Klaipėdą. Būtent ten pernakvojęs automobilyje, vaikinas pasakojo tik ryte iš publikacijų spaudoje sužinojęs, kuo baigėsi jo kruvinas išpuolis. Žudikas buvo sučiuptas važiuojantis į namus Panevėžyje. Tąkart jis, pastebėjęs, kad yra sekamas, mėgino sprukti, bet nesuvaldė transporto priemonės ir padarė avariją, po kurios dar nemažai laiko turėjo praleisti ligoninėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.