Euras verčia A.Brazauską rašyti laiškus

Europos Komisijai bei Europos centriniam bankui perduotas premjero Algirdo Brazausko pasirašytas laiškas, kuriame išdėstoma Lietuvos pozicija dėl šalies pasirengimo įsivesti eurą nuo kitų metų pradžios, praneša Lietuvos radijas.

Kreiptis į Europos Komisijos prezidentą Jose Manuelį Barroso ir Europos centrinio banko vadovą Jeaną Claude’ą Trichet Lietuvos Vyriausybė nusprendė po to, kai praėjusią savaitę Europos Sąjungos statistikos biuras „Eurostat” paskelbė ES šalių infliacijos rodiklius, ir paaiškėjo, kad Lietuva dešimtąja dalimi procento neatitinka Mastrichto sutartyje nustatyto reikalavimo. Lietuvos finansų ministerija tuomet tvirtino, kad pagal jos skaičiavimo metodiką, Lietuva atitinka infliacijos kriterijų.

Vakar į darbo pabaigą gauto laiško Europos Komisijos atstovai dar nekomentavo. Laiške išdėstoma Vyriausybės jau anksčiau pareikšta nuostata, kad Lietuvos makroekonominiai rodikliai yra vieni geriausių ES, o infliacijos kriterijaus nedidelis neatitikimas gali būti atsiradęs dėl skaičiavimo metodikos.

Taip pat reiškiama viltis, kad, vertinant Lietuvos pasirengimą, bus laikomasi lygaus visų šalių vertinimo principo ir kad Lietuva netaps Mastrichto kriterijaus interpretacijų įkaite, o pateiktas įvertinimas duos pamato Lietuvos narystę svarstyti ir valstybių vadovų tarybai.

EK atstovė dar prieš pasirodant laiškui Lietuvos radijui sakė, kad didžiausias dėmesys bus skiriamas ne tiek dešimtosioms dalims po kablelio, o tendencijoms – ar infliacija Lietuvoje linkusi didėti, ar ne.

Europos centrinio banko viceprezidentas Lucas Papademos antradienį kalbėdamas Europos parlamente pareiškė, kad bankas, rašydamas savąją rekomendaciją, taikys tas pačias sąvokas ir principus, kaip ir praeityje vertintas kitas šalis. Kai kurių ekspertų teigimu, anksčiau vertinant šalis buvo lanksčiau žiūrima į Mastrichto kriterijus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.