Savo šalies čempionate rusai – tik statistai

Baigėsi Rusijos krepšinio čempionato reguliarusis sezonas. Pirmaisiais smuikais per jį grojo tik legionieriai, o rusai, dideliam žiūrovų nepasitenkinimui, tampa tik statistais.

Reguliarusis Rusijos krepšinio čempionatas baigėsi trimis sensacijomis: dviem teigiamomis ir viena neigiama. Niekas neabejojo, kad pirmąją vietą vėl užims Maskvos CSKA, tačiau nuspėti, kad antrojoje vietoje įsitvirtins Sankt Peterburgo „Dinamo”, o trečiojoje – Pamaskvio „Chimki”, buvo neįmanoma.

Prie išnykimo ribos

Taip pat prieš sezoną niekas negalėjo net pagalvoti, kad paskutinę vietą užims anksčiau garsus Sankt Peterburgo „Spartak”, kuriam antrą sezoną vadovauja Algirdas Brazys.
„Svarbiausia net ne tai, kad likome paskutiniai, – apgailestavo krepšinio specialistas iš Lietuvos. – Daug blogiau, kad nuo mūsų mieste nusisuko absoliučiai visi: savininkai (2 metus komandą išlaikė Rusijos ir Suomijos statybos bendrovė), rėmėjai, miesto administracija ir sporto komitetas. Priėjome prie to, kad per varžybas dėl 12-14 vietų visas rungtynes, išskyrus vienas, žaisime išvykoje už šeimininkų lėšas. Vieninteles rungtynes namie taip pat žaisime ne „Jubiliejiniame” sporto komplekse, o Možaiskio karo akademijos salėje. Ji primena mokyklinę. Pinigų neliko niekam. Suprantama, kad prie manęs prieina žaidėjai ir prašo išleisti į kitus klubus. Turime perspektyvių žaidėjų, todėl be darbo jie neliks, paklausa yra. Neturiu teisės jų laikyti, nieko negaliu pasakyti ir apie savo perspektyvas. Lyg ir yra tam tikrų galimo atgimimo ženklų. Turime net gubernatorės Valentinos Matvijenko pažadą padėti, atsiranda potencialūs nauji rėmėjai, komandos savininkai taip pat dar nepriėmė galutinio sprendimo, ar jiems reikalingas šis klubas, ar ne. Vilties neprarandame, bet esame pasirengę viskam…”

Dominuoja legionieriai

Komandų padėtis galutinėje reguliariojo sezono turnyro lentelėje žada daug įdomių mačų jau per pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą. Jis prasidės lygiai po savaitės. Krepšinio mėgėjai jį pavadino Kazanės „Uniks” ir Maskvos „Dinamo” dvikovą išankstiniu pusfinaliu. Mat prieš sezoną „Uniks” treneriai Stanislavas Jeriominas ir Valdemaras Chomičius, kaip ir „Dinamo” vadovaujantis garsusis serbas Dušanas Ivkovičius, žadėjo mesti iššūkį CSKA ir kovoti dėl aukso medalių. Įdomi turėtų būti ir Sankt Peterburgo „Dinamo” dvikova su kitados galinga Permės „Ural Great” komanda, nes tai bus dviejų trenerių iš užsienio – atitinkamai graiko Fotsio Kotsikario ir žydo Sharono Druckerio – akistata. Druckerio asistentas taip pat yra užsienietis – praeityje garsus Latvijos krepšininkas Gundaras Vėtra. Kažin ar kas drįstų lažintis ir dėl „Chimki” mačo su Maskvos srities „Dinamo”, kuriam vadovauja Rūtenis Paulauskas, baigties. Statistika byloja „Chimki” naudai, tačiau Liubercuose įsikūrusi „Dinamo” puikiai baigė sezoną (tvirtai įveikė „Uniks”) ir yra pakiliai nusiteikusi.
Rusijos krepšinio federacija po truputį dėlioja į pabaigą einančio čempionato taškus.
Geriausiu kovo ir balandžio mėnesių žaidėju išrinktas Sankt Peterburgo „Dinamo” puolėjas amerikietis Kelly McCarthy, o treneriu – Kotsikaris. Simbolinis šio laikotarpio geriausių žaidėjų penketukas atrodo taip: Teodoras Papaloukas (CSKA, Graikija), Saulius Štombergas („Uniks”, Lietuva), McCarthy, Ognenas Aškabričius („Dinamo”, Sankt Peterburgas, serbas) ir Antonio Fotsis („Dinamo”, Maskva, graikas). Paminėti vien tik užsieniečiai. Be to, tai nėra išskirtinis atvejis, o viso sezono tendencija. Anksčiau geriausiais mėnesio žaidėjais buvo išrinkti Trevisas Bestas („Uniks”, JAV), Johnas Robertas Holdenas (CSKA, JAV ir Rusijos pilietis), Vladimiras Veremejenka („Dinamo”, Sankt Peterburgas, baltarusis), Mire Chatmanas („Dinamo”, Maskva, amerikietis) ir Davidas Vanterpoolas (CSKA, amerikietis). Į simbolinius penketukus per visą sezoną pavyko patekti tik trims rusams: veteranui Sergejui Panovui (CSKA), jaunajam Andrejui
Komarovskiui (Samaros CSK VVS) ir Maskvos „Dinamo” kapitonui Dmitrijui Domani.
Akivaizdaus legionierių dominavimo neįmanoma nepastebėti. Jų lygis yra akivaizdžiai aukštesnis už Rusijos krepšininkų, kurie savo šalies komandose tampa tik antraplaniais aktoriais. Šie faktai leidžia paaiškinti, kodėl Lietuvos klubams prasčiau nei Rusijos sekasi tarptautinėje arenoje, tačiau Lietuvos rinktinė visa galva lenkia Rusijos nacionalinę komandą. Jai, beje, taip pat vadovaus krepšinio specialistas iš užsienio – buvęs Sankt Peterburgo „Dinamo” vyriausiasis treneris, dabar Trevizo „Benetton” vadovaujantis žydas Davidas Blattas.

Giedraitis taikliausiai meta baudas

Legionierių pranašumą prieš rusus patvirtina ir individuali statistika. Rezultatyviausių čempionato žaidėjų dešimtuke – tik du rusai: 1994-ųjų pasaulio vicečempionas Igoris Gračiovas ir žinomo trenerio Sergejaus Zozulino sūnus Aleksejus. Pirmauja šiame sąraše Vladivostoko „Spartak-Primorje” legionierius iš JAV Williams Deanas (vidutiniškai 17,2 taško per rungtynes), o Maskvos srities „Dinamo” lietuvis Andrius Giedraitis ir Kšištofas Lavrinovičius iš „Uniks” pasidalijo 8 ir 9 vietas (po 14,3). Atkovotų kamuolių, rezultatyvių perdavimų, perimtų kamuolių kategorijose taip pat nepralenkiami yra legionieriai. Nuo amerikiečių neatsilieka ir lietuviai. Tarp taikliausių tritaškių metikų Štombergas žengia septintas, Lavrinovičius – aštuntas. Be to, „Uniks” puolėjas yra šeštas tarp taikliausiai iš žaidimo krepšį atakuojančių Rusijos čempionato krepšininkų. O štai baudas taikliausiai visoje lygoje meta Giedraitis (94,6 proc.).
Tokia aistruoliams nelabai patinkanti padėtis susiklostė Rusijos čempionate. Per atkrintamąsias varžybas padėtis tikriausiai ne tik nepasikeis, bet ir sustiprės legionierių dominavimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.