Dudajevo našlė Lietuvą vadina antraisiais namais

Prieglobstį Lietuvoje radusi Džocharo Dudajevo našlė jo žūties dešimtmetį paminėjo pristatydama į lietuvių kalbą išverstą savo knyga.

Nepripažintos Čečėnijos Respublikos Ičkerijos prezidentas Džocharas Dudajevas žuvo 1996 metų balandžio 21 dieną per Rusijos kariškių ir specialiųjų tarnybų surengtą operaciją. Į Dudajevo buveinę raketa pataikė jam kalbant mobiliuoju telefonu, esą būtent taip buvo nustatyta besislapstančio čečėnų lyderio buvimo vietą.

Šio įvykio liudininke teigia tapusi ir Dudajevo žmona Ala Dudajeva. Vakar Seime našle prieš dešimtmetį tapusi moteris pristatė į lietuvių kalbą išverstą savo knygą apie Dudajevą „Laisvės riteris”.

Pirmą kartą Dudajevos kūrinys buvo išleistas 2002 metais Azerbaidžano sostinėje Baku rusų kalba, ligšiol jis buvo išversta į prancūzų ir estų kalbas.

Į Lietuvą Dudajeva atvyko šių metų sausį, gavusi leidimą laikinai apsigyventi mūsų šalyje. Beje, nuo tada, kai buvo priversta palikti Čečėniją, našlei teko glaustis Ingušijoje, Gruzijoje, Azerbaidžane ir Turkijoje. „Lietuvą laikau savo antraisiais namais. Labai myliu lietuvių tautą. Turiu čia labai daug draugų”, – vakar LŽ sakė Dudajeva. Moteris pažymėjo, kad jos pažintis su Lietuva prasidėjo Dudajevo gero bičiulio, karo lakūno Vytauto Eidukaičio dėka. „Jis pasiūlė surengti mano darbų parodą Lietuvoje 1992-ųjų lapkritį”, – prisiminė poetė ir dailininkė.

Paklausta, ar ketina įsikurti Lietuvoje kaip nuolatinė gyventoja, Rusijos pilietybę turinti Dudajeva atsakė: „Gyvensiu Lietuvoje tol, kol Ičkerija pasieks pergalę, esu saugoma jūsų valstybės kaip pabėgėlė”. Ji LŽ leido suprasti sieksianti Lietuvos pilietybės.

Butą Vilniuje nuomojanti Dudajeva pasakojo ilgai negalėjusi išvykti iš Stambulo, tačiau, kaip pati sako, Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus svetingumas lėmė, kad galiausiai ji atvyko į Lietuvą. Už šią galimybę Dudajevo našlė taip pat dėkojo kai kuriems buvusiems ir esamiems Seimo nariams bei diplomatams.

Ponia Ala LŽ tikino, kad Lietuvoje ją apėmęs saugumo jausmas. „Čia tokia ramybė, kurios seniai niekur nesu patyrusi. Žinoma, dar nesu įsigilinusi į politinį gyvenimą, bet iš visos širdies linkiu jums vienybės”, – trumpą pokalbį baigė Dudajeva.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.