Neįgaliesiems daugės galimybių įsidarbinti

Uostamiesčio neįgaliesiems siekiama padėti įsidarbinti ar net patiems tapti darbdaviais.

Vakar Klaipėdoje pradėjo veikti Neįgaliųjų verslo plėtros centras (NVPC). Jo darbuotojai sieks, kad neįgaliesiems atsivertų įmonių ir įstaigų durys, o darbdaviai nebijotų tokių darbuotojų priimti.

Darbdaviai nepriima

Centrą įsteigusios neįgaliųjų verslo plėtros bendrijos projekto koordinatorė Jurga Mataitytė žadėjo, kad bus aiškinamasi, kodėl Lietuvoje neįgalieji visada nenoriai įdarbinami ir kaip tai pakeisti.

Problemos sprendimo būdų žadama ieškoti analizuojant Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Italijos, Vokietijos ir Suomijos patirtį. Šiose šalyse neįgalieji įdarbinami sėkmingiau.

Kol kas darbdaviai bijo įdarbinti neįgaliuosius, manydami, kad šie nepajėgs dirbti. Darbdavius gąsdina ir tai, kad neįgaliųjų darbo vietos turi būti specialiai įrengtos.

Kurs savo verslą

Viešosios įstaigos „Likimo laiptai”, užsiimančios neįgaliųjų judėjimo ir kitos techninės įrangos tvarkymu bei pritaikymu, direktorius Adolfas Ruškys mano, kad darbdaviai be reikalo baiminasi neįgaliųjų, nes šie tikrai sugeba dirbti.

A.Ruškys yra vienas iš nedaugelio Klaipėdos neįgaliųjų, kurie užsiima verslu. Tačiau yra ir daugiau neįgalių žmonių, norinčių sukurti savo verslą.

Tikimasi, kad tai jie padarys vos tik įgiję tam reikalingų įgūdžių.

NVPC bus rengiamos paskaitos apie tai, kaip steigti ir likviduoti įmonę, planuoti ir kurti verslą. Neįgalieji galės naudotis kompiuteriais, internetu ir kitomis šiuolaikinėmis technologijomis.

Kaups duomenis

Ieškantiems darbo neįgaliesiems ir darbdaviams NVPC teiks konsultacines paslaugas. Žadama aiškinti, kaip pritaikyti patalpas neįgaliesiems arba kokių lengvatų gali tikėtis neįgalūs verslininkai.

Netolimoje ateityje bus sukurta ir informacinė NVPC klientų duomenų bazė tiek ieškantiems darbo, tiek darbdaviams, taip pat bus tarpininkaujama, įdarbinant neįgaliuosius.

Neįgaliųjų verslo plėtros centrai šią savaitę pradėjo veikti ne tik Klaipėdoje, bet ir Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose bei Alytuje. Taip pat įkurtas ir virtualus neįgaliųjų verslo bei socialinių įmonių mokymo ir konsultavimo centras, kurio interneto adresas www.nvpb.lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.