Po manevrų Atlante – dramatiškas etapo finišas

Pasibaigus penktajam jachtų lenktynių aplink pasaulį „Volvo Ocean Race 2005-2006” etapui (VE rašė 2006 02 02, 2006 04 05 d. numeriuose), lyderė liko ta pati. Greičiausiai 5000 jūrmylių nuo Rio de Žaneiro iki Baltimorės įveikė olandų ekipa „ABN Amro 1”.

Balandžio 2 d. pajėgiausiems planetos buriuotojams startavus iš Rio de Žaneiro, pirmosiomis dienomis lyderių titulas keliavo iš komandos į komandą, o jachtos plaukė nutolusios viena nuo kitos vos per jūrmylę kitą. Nuotaiką lenktynininkams itin gadino vis dažniau sutinkami silpno vėjo ar net štilio „plotai”. Trečią etapo dieną jachtos, iki tol plaukusios įkandin viena kitos, pasklido plačiau. Labiausiai iš to manevro išlošė ispanų ekipa „Movistar”, pasukusi toliausiai į vakarus ir netrukus išsiveržusi į etapo lyderius, o šiaurės vakarų kryptį pasirinkusios komandos vis atsitrenkdavo į štilio „sieną”. Dėl antros pozicijos etape vis bandė kovoti „Brasil 1”, „Pirates of the Caribbean” ir „Ericsson” įgulos. Štilio zona į penktą šeštą vietas nusmukdė ir abi olandų komandas – „ABN Amro 2” ir „ABN Amro 1”. Tačiau pastaroji sugebėjo darkart įrodyti verta lenktynių lyderės titulo – ketvirtį etapo ji įveikė jau būdama trečia. Balandžio 6 d. štilis pakišo koją antroje vietoje plaukusiai „Pirates of the Caribbean” jachtai, tad „ABN Amro 1” beliko prisivyti vis dar lyderiaujančią „Movistar” komandą.

Iki pat kvalifikacinio punkto Fernando de Noronjos saloje „ABN Amro1” sėkmingai vijosi „Movistar” ekipą, grasindama aplenkti, ir trūko labai nedaug, kad taip atsitiktų. Vis dėlto „Movistar” pavyko šiek tiek greičiau pasiekti kvalifikacinį punktą ir pelnyti maksimumą už šį tarpinį finišą – 3,5 taško. Likimo ironija: vos apsukus Fernando de Noronjos salą, „ABN Amro” išsiveržė į etapo lyderes. Varžybų intriga išliko: „Pirates of the Caribbean” ir „Ericsson” įgulos aršiai kovojo, kuri trečia pasieks kvalifikacinį punktą.

Silpno (apie 6 mazgų) vėjo zoną ties pusiauju laivynas perplaukė sėkmingai, o balandžio 11 d. pūstelėjus stipresniam šiaurės rytų vėjui jachtos ėmė įveikti net po 400-450 jūrmylių per parą. Bemaž visą likusią etapo dalį iki Česapyko įlankos ties Baltimore lyderiai nesikeitė: pirmoji skriejo „ABN Amro 1”, antra buvo „Movistar” komanda. Labiau stebino tik „Brasil 1” proveržis iš šeštos pozicijos į trečią etapo rikiuotėje. Kiek sujaukė varžovų planus žemo slėgio zona, priartėjusi nuo Kubos – jos gniaužtų pavyko išvengti tik minėtosioms lyderėms. Česapyko įlankos prieigos pateikė savų staigmenų: „Brasil 1” komandai išsiveržus į priekį ir aplenkus net ispanų „Movistar”, netikėtai pasikeitus vėjo krypčiai, plyšo brazilų jachtos spinakeris. Regis, jau turėtas rankose sidabras virto tik ketvirta vieta.

Etapo ir lenktynių lyderės titulą išsaugojo „ABN Amro 1” komanda, balandžio 17 d. Baltimorėje finišavusi pirma (18 val. 57 min. Grinvičo laiku). Beje, olandų ekipa laimėjo jau keturis etapus! Antra Baltimorėn atplaukė „Movistar” (14 min. po pusiaunakčio Grinvičo laiku), trečia tėvynės krantus balandžio 18 d. 11 val. 22 min. Grinvičo laiku pasiekė JAV komanda „Pirates of The Caribbean”. „Ericsson” įgula liko penkta, o „ABN Amro 2” – šešta.

Šeštadienį Baltimorėje vyks uosto lenktynės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.