Dėl negarbingo elgesio praėjusiais metais į nacionalinę komandą nebus kviečiamas Ispanijoje žaidžiantis D.Šalenga

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriai paskelbė 32 kandidatų sąrašą rengtis 2006 metų pasaulio čempionatui, rugpjūčio 19 – rugsėjo 3 dienomis vyksiančiam Japonijoje.

Kaip ir praėjusiais metais, rinktinės pasirengimas vyks dviem etapais. Į pirmąją treniruočių stovyklą, kuri prasidės birželio 8 dieną Palangoje, bus kviečiami rinktinės naujokai, kurie, pasistiprinę keletu rinktinės senbuvių, po dešimties dienų treniruočių išvyks į turnyrą Italijoje.

Žaidėjai rinksis skirtingu metu

Į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pirmąją stovyklą pakviesti šie krepšininkai: gynėjai – Vidas Ginevičius, Simonas Serapinas, Mantas Kalnietis (Kauno „Žalgiris”), Renaldas Seibutis (Pirėjo „Olympiakos”, Graikija), Darius Pakamanis („Šiauliai”), Vytenis Jasikevičius („Žalgiris-A.Sabonio mokykla”), Martynas Pocius (Djuko universitetas, JAV); puolėjai – Artūras Jomantas („Šiauliai”), Stepas Babrauskas (Leuveno „Basket Groot”, Belgija), Aurimas Kieža (Hofstros universitetas, JAV), Vladimiras Severovas (Ouklendo universitetas, JAV), Jonas Mačiulis (Kauno „Žalgiris”), Valdas Vasylius („Old Dominion” universitetas, JAV); vidurio puolėjai – Darius Šilinskis („Žalgiris”), Povilas Čiukinas (Vilniaus „Lietuvos rytas”), Marijonas Petravičius („Ventspils”, Latvija), Antanas Kavaliauskas („Barton County Community College”, JAV).

Birželio 28 dieną Lietuvoje prasidės pagrindinis rinktinės pasirengimo etapas. Vieni pirmojoje stovykloje dalyvavę krepšininkai tęs pasirengimą kartu su kitais į antrąją stovyklą kviečiamais krepšininkais. Kiti sudarys Lietuvos klubų rinktinę ir dalyvaus draugiškuose turnyruose užsienyje.

Į antrąją stovyklą kviečiami: gynėjai – Šarūnas Jasikevičius („Indiana Pacers”, JAV), Arvydas Macijauskas („New Orlean Hornets”, JAV), Rimantas Kaukėnas (Sienos „Montepaschi”, Italija), Giedrius Gustas (Rygos „Barons”, Latvija), Mindaugas Lukauskis, Tomas Delininkaitis („Lietuvos rytas”); puolėjai – Simas Jasaitis („Lietuvos rytas”), Linas Kleiza („Denver Nuggets”, JAV), Ramūnas Šiškauskas (Trevizo „Benetton”, Italija), Mindaugas Žukauskas (Sienos „Montepaschi”, Italija), Darius Songaila (Chicago Bulls”, JAV); vidurio puolėjai – Darjušas Lavrinovičius, Paulius Jankūnas („Žalgiris”), Kšyštofas Lavrinovičius (Kazanės „Uniks”, Rusija), Robertas Javtokas („Lietuvos rytas”).

Tarp kandidatų – du Jasikevičiai

JAV studijuojančius jaunus žaidėjus į rinktinę A.Sireika kvietė atsižvelgdamas į jų statistikos rodiklius, konsultuodamasis su kitais specialistais.

Tarp Lietuvos rinktinės kandidatų pirmą kartą pateko du Jasikevičiai – geriausias Europos krepšininkas Šarūnas ir jo jaunesnysis brolis Vytenis.

„Mačiau, kaip žaidžia Vytenis. Tai – nestandartinis, taikliai metantis įžaidėjas. Kai iš „Žalgirio” dublerių išėjo Mantas Kalnietis, Jasikevičius sėkmingai perėmė jo pareigas. Įžaidėjo problema mums yra pati opiausia, todėl ir kviečiame visus, iš kurių galime, ko nors tikėtis. Norime palyginti juos, pažiūrėti, ką kuris gali”, – sakė A.Sireika.

20-metis V.Jasikevičius netikėtą naujieną sužinojo iš draugo, kuris ją perskaitė internete: „Iš pradžių pagalvojau, kad draugas supainiojo mane su broliu. Bet pamačiau, kad Šarūnas irgi įrašytas. Aišku, labai apsidžiaugiau. Prašiau tėvų, kad broliui nesakytų, – pats noriu jam šią naujieną pranešti”.

Biudžetas – 2 milijonai litų

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo vadovas Algimantas Pavilonis teigė, kad šį sezoną šalies rinktinės biudžetas sieks maždaug 2 milijonus litų.

„Mus paremti pažadėjo valstybė, jos skiriamos lėšos turėtų sudaryti apie 30 proc. biudžeto. Likusius pinigus turėsime surinkti patys. Su kai kuriais rėmėjais turime sutartis, su kitais dar deramės”, – kalbėjo rinktinės rėmimo fondo vadovas.

Nemažai lėšų pareikalaus NBA žaidėjų draudimas. Šiuo atveju, pasak A.Pavilonio, jokios laisvės rinktis nėra: „Kai NBA pateikiame pavardes žaidėjų, kuriuos kviečiame, mes gauname tik skaičiukus, kuriuos turime apmokėti. Draudimo dydį jie apskaičiuoja pagal žaidėjų kontrakto dydį ir riziką”.

A.Pavilonis dar neprarado vilties pamatyti rinktinėje Š.Jasikevičių: „Kol jis nepasakė tvirto „ne”, yra vilčių, kad atvyks į rinktinę. Šarūnas turi asmeninių planų, bet apie daug ką mes su juo kalbėjomės per NBA „Visų žvaigždžių dieną”. Laukiame, ką jis nuspręs”.

A.Macijauskas yra kviečiamas į antrąją stovyklą. A.Pavilonio teigimu, tegul žaidėjas pirmiausia pailsi nuo psichologinės įtampos, o tuomet galės nuspręsti, kada jam įsitraukti į rinktinės darbą – anksčiau ar vėliau.

„Aišku viena – jis negalės dalyvauti treniruotėse tol, kol nebus apdraustas. Todėl pirmiausia turime laukti paskaičiavimų iš NBA – kiek mokėti už jo draudimą”, – sakė rinktinės vadovas.

Apgavo rinktinę

Į kandidatų sąrašą nebuvo įtrauktas buvęs žalgirietis Dainius Šalenga, šį sezoną žaidžiantis Žeronos „Akasvayu” (Ispanija) komandoje. A.Pavilonis atvirai pasakė, kodėl puolėjas rinktinei tapo nereikalingas: „Praėjusį sezoną jis pasielgė negražiai rinktinės atžvilgiu, todėl jo nekviesime. Su rinktine turėdamas geriausius trenerius ir treniruočių partnerius, jis pasirengė sezonui ir pasakė, kad yra traumuotas. Dainius asmeniškai pasitikrino sveikatą ir išvažiavo į Ispaniją pareiškęs, kad negali žaisti. O ten netrukus pasijuto sveikas. Žinau, kas darė tyrimus, kalbėjausi su medikais, todėl gerai žinau situaciją. Netgi FIBA nuostatuose parašyta, kad jeigu užsienio klube žaidžiantis žaidėjas turi sveikatos problemų, jis privalo atvykti ir pasitikrinti ten, kur nurodys rinktinės gydytojai”.

Rinktinės treneriai tikisi sulaukti Rimanto Kaukėno, nors užpernai, nepatekęs į pagrindinę sudėtį, šis gynėjas jautėsi įskaudintas. A.Pavilonio teigimu, jokių nesusipratimų nėra, R.Kaukėnas informuotas, tik sezonas Italijoje gali užsitęsti iki birželio pabaigos.

„Žaidėjų atsakymų lauksime iki gegužės 15 dienos, o tada tikslinsime, kas kada gali atvykti”, – sakė A.Pavilonis.

Rinktinės vyriausiojo trenerio A.Sireikos kandidatūrą Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis komitetas yra patvirtinęs olimpiniam ciklui – iki 2008 metų. Dėl savo asistentų jis dar tarsis su A.Paviloniu, tačiau trenerių štabe didelių pasikeitimų nenumatoma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.