Nesibaigiančios žinios apie tragedijas Ispanijoje

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje Eugenijaus Ušinsko teigimu, šis pavasaris Ispanijoje pažymėtas tragedijomis keliuose, susijusiomis su dirbti į šį kraštą atvykusiais lietuviais.

Net dvi jų įvyko tankiausiai lietuvių apgyvendintoje Viduržemio jūros pakrantėje, turinčioje Almerijos provincijos pavadinimą. Abiejų aplinkybės panašios – automobiliai, kuriais važiavo lietuviai, nesuvaldyti kalvoto vietinio reljefo keliuose. Vienu nemažu greičiu rėžtasi į akmenuotą pakelės šlaitą. Kitu – nulėkta nuo kalnuoto kelio žemyn ir verstasi.

Apie abi tragedijas pranešė ir vietinė žiniasklaida.

Per mėnesį – trys žūtys

Pirmojoje tragedijoje, įvykusioje baigiantis kovui, vėlų vakarą automobilio „Ford Tranzit” nesuvaldė 32-ejų metų Vaidas Žiūkas iš Kupiškio rajono. Automobiliui tėškusis į akmenuotą šlaitą, vairuotojas žuvo. Jo bendrakeleivis ir bendradarbis Ispanijoje iš to paties Kupiškio rajono – 26-erių Tomas Genaitis sunkiai sužeistas.

Lygiai po mėnesio po šios tragedijos, balandžio 18-ąją, įvyko dar viena ir dar skaudesnė savo pasekmėmis. Naktį į balandžio 18-ąją (buvo apie ketvirta nakties) nulėkęs nuo kelio apsivertė automobilis „Mazda 323”, kuriuo važiavo trys draugai iš Lietuvos. Vienas jų – 26-erių Giedrius Lukošius iš Raseinių rajono Viduklės seniūnijos Paupio kaimo žuvo vietoje. Jo bendrakeleivis – 25-erių Kęstutis Rupainis iš Šilutės rajono Gardamo seniūnijos Bliūdsukių kaimo patyrė sunkias daugybines traumas. Pastarojo, neturėjusio jokių dokumentų, asmenybė nustatyta ne iš karto.

Kas jis toks, nebuvo ko paklausti: nuo patirtų sužalojimų buvo sąmonės netekęs ir mazdą vairavęs 24-erių metų Ramūnas Birvydas iš Raseinių rajono Nemakščių seniūnijos Užkalnių kaimo. Pastarasis – šiandien vienintelis gyvas likęs šio ekipažo narys. K.Rupainio, kurį kitą dieną po avarijos ištiko klinikinė mirtis, gyvybės Ispanijos medikams išgelbėti nepavyko.

Pasak E.Ušinsko, kolegų iš Ispanijos policijos prašymu, nustatant K.Rupainio asmenybę buvo pasitelkta ir Lietuvos policija. Kas jis toks, mėginta nustatyti per kito žuvusiojo bei ligoninėje atsidūrusio vairuotojo artimuosius Lietuvoje. Kiek tai galėjo užtrukti, neaišku (patikimiausias būdas identifikuoti nežinomojo asmenybę – DNR tyrimai, kuriems reikalingi velionio artimųjų tik iš vyriškos pusės DNR). K.Rupainį atpažino Ispanijoje uždarbiaujantis jo dėdė.

Žudikų ir ugnies aukos dar neatpažintos

E.Ušinsko teigimu, atsitikus tokiai nelaimei, visada baiminamasi, kiek truks nukentėjusiųjų identifikacija. Pareigūnas mena ir tokių atvejų, kad, tik apgraibomis žinant Lietuvos regioną, iš kurio nelaimėlė atvyko į Ispaniją, pernai vasarą sunkiai sužalotos jaunos merginos asmenybė nustatyta tik išsiuntus į Lietuvą jos nuotrauką, darytą reanimacijoje nukentėjusiajai tebeesant prijungtai prie dirbtinai gyvybę palaikančios aparatūros.

Kol kas didžiausia mįslė, kurią Ispanijos teisėsaugininkai sieja su Lietuva, – pernai lapkritį toje pačioje Almerijos provincijoje sudegusiame automobilyje „Audi A6” aptikti du apanglėję kūnai.

Kaip jau pranešta, vienas, apie 30-ies metų, – ant galinės automobilio sėdynės, kitas – bagažinėje. Iš jų kūnų išimtos kulkos. Nors automobilis – su Vokietijos registracijos numeriais, pagrindinė šį nužudymą, kurio pėdsakus bandyta sunaikinti ugnimi, tiriančios Ispanijos policijos versija – tai greičiausiai su hašišo kontrabanda susiję lietuviai.

Lietuvos Respublikos policijos departamentas parengė 40-ies asmenų, galimai dingusių pastaruoju metu Ispanijoje, sąrašą. Yra tarp jų ir kauniečių. Pasak E.Ušinsko, šio sąrašo patikrinimas truks ilgai. Ir vėl didžiausios viltys siejamos su DNR. Kai kurie esančiųjų sąraše, artimųjų duomenimis, tepasakė vykstantys į Europą. Kiti galutiniu savo kelionės tikslu minėjo Ispaniją, tačiau paskutinį kartą skambino namiškiams iš visai kitos Europos valstybės.

Lietuviai – vietinės policijos galvos skausmas

Nužudytųjų asmenybes bandoma identifikuoti ir kitais būdais. Šis klausimas užduodamas kiekvienam lietuviui, sulaikytam Ispanijoje už sunkesnius nusikaltimus. Kai kas jau puse lūpų yra patvirtinęs, kad nužudytieji – tikrai lietuviai.

Lietuvos Respublikos specialiojo policijos atašė Ispanijoje duomenimis, pernai joje už įvairius nusikaltimus bei administracinius teisės pažeidimus sulaikyta per tūkstantį lietuvių. Dažniausiai jie sulaikomi už vagystes bei Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Ilgapirščiai iš Lietuvos dažniausiai įkliūva vogdami kurą iš sunkvežimių bei žemės ūkio mašinų. Mėgsta jie papiktnaudžiauti ir Ispanijos baudžiamajame kodekse tebesančiu straipsniu, numatančiu atsakomybę už automobilio nuvarymą.

Paraleliai egzistuoja ir straipsnis, numatantis atsakomybę už automobilio vagystę, tačiau prie nugvelbto automobilio vairo sulaikyti lietuvaičiai linkę apsimesti, kad pasiėmė jį tik pasivažinėjimo tikslais. Atsakomybė už automobilio nuvarymą Ispanijoje gerokai švelnesnė nei už jo vagystę. Belieka priminti, kad iš Lietuvos baudžiamojo kodekso tokia nusikaltimų rūšis kaip automobilio nuvarymas jau senokai išnykusi.

Dominuoja šiauliečiai, neatsilieka ir kauniečiai

Dar vienas pastarosiomis savaitėmis Ispanijoje plačiai nuskambėjęs lietuvių įvykdytas nusikaltimas – ginkluotas kauniečio, pagal skelbimą, paliktą prie parduotuvės, bandžiusio parduoti automobilį BMW 325, apiplėšimas. Juo įtariami nukentėjusiojo tautiečiai, nusivilioję automobilio savininką į nuošalesnę vietą ir, grasindami ginklu, išmetę jį lauk.

Dėl šio nusikaltimo sulaikyta, kaip įtariama, grupė šiauliečių. Informacija kol kas tik preliminari, nes kai kurių šių puikiai lietuviškai kalbančių asmenų pateikti Lietuvos Respublikos piliečių pasai – su suklastojimo požymiais.

Tikimasi, kad nustačius sulaikytųjų asmenybes, jiems bus inkriminuota ir daugiau nusikaltimų. E.Ušinsko duomenimis, ši grupuotė įtariama ir Ispanijoje uždarbiaujančių savo tautiečių reketu.

Po didinamuoju Ispanijos teisėsaugininkų stiklu – ir kai kurie ne vienu nusikaltimu šioje bei kaimyninėse Europos valstybėse įtariami kauniečiai, tačiau pranešti apie šios operacijos rezultatus dar per anksti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Nesibaigiančios žinios apie tragedijas Ispanijoje"

  1. neabejinga skausmui

    Giedriu as labai gerai pazinojau, jis buvo fainas zmogus, gaila netekti tokiu brangiu zmoniu, bet netikiu jog jis zuvo, manau jog ji nuzude 👿 😥 🙁

  2. J.......

    Nesamonė,kad ji nuzude.negi ji nuzudytu ir po to padarytu avarija,tai nelogiska.

  3. domna

    ispanijoje gyven mana baba ir nieka apie tragedijas nieka nesake nors ir dirba laukuose

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.