Deklaracijoms pateikti – kelios dienos

Likus maždaug savaitei iki gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų teikimo pabaigos aiškėja, kad šiemet, kaip niekada, buvo populiarus elektroninis deklaravimas.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Aldas Skvarnavičius priminė, kad tiems, kurie teiks deklaracijas popieriniu būdu, deklaruoti liko šešios dienos, o elektroniniu būdu – devynios

Daugiau deklaravo elektroniniu būdu

Iki gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo pabaigos likus tik savaitei, Panevėžio apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai pateikta per 30000 gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų. Maždaug pusė jų pateikta elektroniniu būdu. Daugiau nei 15000 gyventojų jau grąžinta beveik 8 mln. litų.

Praėjusiais metais Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija gavo apie 53000 gyventojų pajamų deklaracijų, o grąžinta 13,1 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio permokų. Tačiau elektroniniu būdu praėjusiais metais pateikta tik 11,8 procento deklaracijų.

Kadangi, kaip rodo praktika, visą šią savaitę Mokesčių inspekcijoje deklaracijas pildo itin daug gyventojų, visą šią savaitę ir kitą antradienį pildyti deklaracijas padės daugiau nei įprastai Mokesčių inspekcijos specialistų.

Pasak Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko Aldo Skvarnavičiaus, tokiu būdu siekiama išvengti didelių eilių bei padėti gyventojams spėti pateikti deklaracijas.

Be to, šį šeštadienį, gyventojams, užpildžiusiems deklaracijas popieriuje, bus sudarytos sąlygos jas įmesti į Mokesčių inspekcijoje esančias dėžes. A.Skvarnavičius priminė, kad tiems, kurie teiks deklaracijas popieriniu būdu, deklaruoti liko šešios dienos, o elektroniniu būdu – devynios. Taip yra dėl to, kad elektroninio deklaravimo sistema veikia bet kuriuo paros metus visomis dienomis, net ir nedarbo.

Paskatino ir naujoves

Šiuo metu visoje Lietuvoje pajamų mokesčio permoką jau gavo daugiau nei 128000 gyventojų, jiems grąžinta daugiau kaip 76 mln. litų. Elektronines deklaracijas pateikė maždaug 54 procentai visų prašančiųjų grąžinti 2005 metais sumokėtą pajamų mokesčio permoką. Praėjusiais metais pajamų deklaracijas pateikė 326000 gyventojų, o sugrąžinta beveik 170 mln. litų.

Mokesčių inspekcijos specialistai mano, kad didelę įtaką aktyviam deklaravimui šiemet padarė Atvirų durų diena. Jos metu Mokesčių inspekcijos darbuotojai ne tik konsultavo, bet ir padėjo užpildyti deklaracijas.

Manoma, kad įtakos aktyvesniam deklaravimui šiemet turėjo ir pirmą kartą taikyta naujovė – pajamų mokesčio permoka pradėta grąžinti nesulaukus deklaracijų teikimo termino pabaigos. Tad anksčiau deklaravusieji pajamas mokesčio permoką gavo beveik trimis mėnesiais anksčiau nei ankstesniais metais. Pavyzdžiui, Mokesčio inspekcija praėjusiais metais mokesčio permokas pradėtojo grąžinti gegužės pabaigoje, o užpernai – birželio pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.