Už pagalbą kaimynui – į teisiamųjų suolą

„Šalies pareigūnams gali tekti vadovausis taisykle, jog jei esi neblaivus, geriau net nebandyti apginti žudomo ar plėšiamo žmogaus”, – teigia vienoje įdomioje byloje policininką ginantys advokatai.

Artimiausiu metu Klaipėdos apygardos teisme apeliacine tvarka turėtų būti pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje kaltinamuoju yra buvęs Neringos policijos komisariato policininkas 35 metų Andrius Petrauskas.

Į teisiamųjų suolą policininkas sėdo po to, kai per vieną incidentą lazda iškūlė svetimo automobilio langus ir į saloną pripurškė dujų.

Užpuolė policininkas?

2005-ųjų kovo 22-ąją Plungės rajone, Šateikių miestelyje, vietos gyventojo Tomo Sabaliausko automobiliui kelią užtvėrė 24 metų klaipėdiečio Jono Stonkaus vairuojamas „Audi 80”, paskui ėmė jį persekioti.

Sunerimęs T. Sabaliauskas paskambino miestelyje gyvenančiam draugui A. Petrauskui, tuo metu dirbusiam Neringos policijoje. Šis atskubėjo automobiliu „Audi 100”. Įtariamasis persekiotojas savo mašina, kurioje buvo ir keturios nepilnametės, bandė sprukti nuo policininko, tačiau atsitrenkė į jo automobilį.

Išlipęs pareigūnas prišoko prie klaipėdiečio „Audi” ir vairuotojui liepė lipti lauk, tačiau šis savo automobiliu vos nekliudė policininko. A. Petrauskas tikina įtaręs, jog mašiną vairuoja neblaivus žmogus, todėl nusprendė jį sulaikyti bet kokia kaina.

Policininkas gumine lazda išdaužė „Audi 80” langus ir į saloną pro variklio dangtį iš balionėlio pripurškė dujų.

Tai J. Stonkaus nesustabdė – jis nuvažiavo. A. Petrauskas negalėjo įžiūrėti purvu aptaškytų automobilio numerių, tad kartu su išgelbėtu kaimynu ėmė jį sekti, be to, telefonu iškvietė policiją.

Atvykę patruliai pasiūlė kolegai nuvažiuoti į Plungės rajono PK bei parašyti pasiaiškinimą. Ten Neringos policininkui nustatytas 0,56 promilės girtumas. Už vairavimą išgėrus jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Po kelių dienų A. Petrausko laukė dar vienas smūgis. Bandant paleisti variklį, mašina užsiliepsnojo ir visiškai sudegė. Policininkas mano, jog gaisro priežastimi galėjo tapti J. Stonkaus „Audi” smūgiai į jo mašinos šonus.

Kaltinimai keitėsi

Bandymas padėti kaimynui peraugo į ikiteisminį tyrimą, o vėliau pasiekė teismą. Į Plungės rajono apylinkės teismą A. Petrauskas pateko apkaltintas chuliganizmu.

Anot prokuroro Rimanto Mikalausko, kaltinamasis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, viešoje vietoje įžūliais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams bei trikdė viešąją rimtį ir tvarką.

Teisme paaiškėjus, jog viešoji tvarka nebuvo pažeista, kaltinimas pakeistas į piktnaudžiavimą tarnyba. Teigta, kad A. Petrauskas, „būdamas neblaivus, nesant jokio būtinumo panaudoti jėgą, žemindamas nukentėjusiojo orumą, viršijo policijos veiklos įgaliojimus”.

Teismo sprendimu A. Petrauskui dvejiems metams atimta teisė dirbti policijos pareigūnu. Iš jo priteista apmokėti nukentėjusiuoju pripažinto J. Stonkaus išlaidas advokatui.

Kartą nepadėjo

Šį teismo sprendimą kaltinamasis apskundė. A. Petrauskas tvirtina, jog jam paskambinęs kaimynas T. Sabaliauskas pranešė buvęs užpultas nepažįstamųjų. Aplink girdėjęsi riksmai ir triukšmas.

Skambinantysis tvirtinęs, jog apylinkės inspektoriui negalintis prisiskambinti, tad prašęs skubiai atvažiuoti.

„Kadangi aš dirbau policijoje, o skambinantysis buvo rimtas verslininkas, nebuvo pagrindo abejoti jo žodžiais bei nepadėti žmogui, kurio sveikatai ar gyvybei grėsė pavojus. Anksčiau jau buvau baustas už tai, kad nesureagavau į analogišką prašymą, tad išskubėjau į nurodytą vietą”, – teismui tvirtino A. Petrauskas.

1999 metais A. Petrauskas, tuomet dirbdamas Plungės rajono PK apylinkės inspektoriumi, po darbo sulaukė žinios, jog po Šateikius dideliu greičiu važinėja mašina. Policininkas skambinančiajam atsakė, jog neturi automobilio, tarnybinio pažymėjimo ir yra be uniformos, tad pažeidėjo neieškosiantis.

Po valandos nurodyta mašina partrenkė nepilnametę. Žuvus mergaitei apie netinkamą pareigūno reakciją buvo pranešta Vidaus reikalų ministerijai, tad A. Petrauskui buvo paskirtas griežtas papeikimas.

„Jei šis Plungės rajono apylinkės teismo sprendimas liks galioti, tai ir kiti šalies pareigūnai vadovausis taisykle, jog jei esi neblaivus, geriau niekur nesikišti. Ir nesvarbu, kad aplinkui žudoma ar žalojama”, – svarstė kaltinamojo advokatai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.