Teismo pirmininkas įkliuvo į etikos spąstus?

Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkui Virgilijui Valančiui atėjo sunkios dienos. Jis jau gavo kai kurių Teisėjų asociacijos valdybos narių reikalavimą sušaukti neeilinį valdybos posėdį, o netrukus gali sulaukti ir teismų savivaldos etikos sargų dėmesio, rašo savaitraštis „Ekstra”.

Nesitenkindamas tuo, jog vadovauja Vyriausiajam administraciniam teismui ir Teisėjų asociacijai, V.Valančius vadovauja ir Mykolo Romerio universiteto Civilinio proceso katedrai.

Darbo laikas teisme – nuo 8 val. ryto iki 17 val. vakaro, tačiau V.Valančius sugeba tuo pat metu organizuoti katedros darbą. Nurodytos ir oficialios katedros lankytojų priėmimo valandos – ketvirtadieniais nuo 16 iki 17 val.

„Pagal Teismų įstatymą, V.Valančius turi teisę būti Teisėjų asociacijos vadovas, o dėl buvimo katedros vedėju kebliau, – paaiškino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkė Jolanta Petkevičienė. – Teismų įstatymas draudžia eiti kitas renkamas arba skiriamas pareigas ir gauti kitą darbo užmokestį, išskyrus atlyginimą už pedagoginę ar kūrybinę veiklą. Dėstyti tikrai niekas nedraudžia, tačiau katedros vedėjo pareigos susijusios ir su administravimu”.

„Vadovavimas katedrai yra šiek tiek administracinis ir kanceliarinis darbas, – papildė Juozas Sinkevičius, VTEK vyriausiasis specialistas. – Abejoju, ar galima katedros vedėjo pareigas laikyti vien pedagoginiu ir kūrybiniu darbu. Manau, kad Aukščiausiojo teismo vadovybė, skatindama teisėjus dėstyti, kad jie susietų teoriją ir praktiką, elgiasi teisingai. Bet ar teisėjas gali eiti net katedros vedėjo pareigas, nesu įsitikinęs”.

V.Valančius „Ekstrą” patikino, kad ir pats domėjosi, ar nepažeidžia Teismų įstatymo.

„Prieš keletą metų buvo keliamas klausimas dėl katedros vadovo, – paaiškino nuo 2001 metų katedrai vadovaujantis V.Valančius. – Tuo metu universitete sudaryta darbo teisės specialistų komisija priėjo prie išvados, kad tai nėra grynos administracinės pareigos”.

„Ekstrą” konsultavę nepriklausomi ekspertai teigė, jog, pagal Romerio universiteto statuto 43 punktą, katedra yra pagrindinis universiteto padalinys. Katedros vedėjas – šio padalinio vadovas. Pagal statuto 43-45 punktus, katedros vedėjas yra ne tik pedagogas, mokslininkas, bet ir padalinio vadovas, dirbantis administracinį darbą. Kadangi pagal Romerio universiteto statutą administracinis ir mokslinis personalas sutampa, katedros vedėjas yra ir administracijos atstovas.

Teisėjų asociacijos valdyba neeiliniame posėdyje ketina apsvarstyti, kaip V.Valančius atstovavo šiai organizacijai buvusio prezidento patarėjo Haroldo Šinkūno surengtame Teismų tarybos atstovų susitikime pas prezidentą. V.Valančių į Teismų tarybą delegavo asociacija, bet kai kurie jos nariai suabejojo, ar V.Valančius tinkamai atlieka šią misiją.

„Ekstrai” pradėjus domėtis V.Valančiaus darbu universitete, jis iškart balandžio 13 d. parašė prašymą atleisti iš katedros vadovo pareigų. Ar V.Valančius išsaugos Teisėjų asociacijos vadovo pareigas, paaiškės jau šią savaitę. Tačiau kas tars žodį dėl interesų painėlio – vienu metu vadovavimo ir Vyriausiajam administraciniam teismui, ir Mykolo Romerio universiteto katedrai? Dar šios Seimo kadencijos pradžioje kilo didžiulis triukšmas, kai Seimo nariai A.Balsienė (jau buvusi) ir J.Ramonas „užmiršo” atsistatydinti iš ankstesnių pareigų – jie tik per plauką išvengė apkaltos. Kas negalima Seimo nariui, tas galima aukščiausio rango teisėjui. Ir vėl dvigubi standartai? Tačiau nuostabu, kad juos įtvirtina teisminė valdžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.