Eksparlamentarė neprileidžiama prie „Solidarumo” vairo

Aldona Balsienė tebesijaučia esanti savo įkurtos organizacijos vadove

Spaudos konferencija, kurioje buvusi Seimo narė A.Balsienė ketino apskųsti savo oponentų „Solidarume” veiksmus, tapo jos žodinės dvikovos su tais pačiais oponentais arena. Žurnalistams teko išklausyti, kaip abi pusės žarstėsi kaltinimais ir vardijo savo nuoskaudas.

„Aš esu organizacijos prezidentė”

Iš Seimo pasitraukusi A.Balsienė tvirtina jog ji vis dar jaučiasi esanti profesinės sąjungos „Solidarumas” prezidente, nors profsąjungos koordinacinė taryba ją nušalino nuo šių pareigų ir paskyrė laikinąjį prezidentą Joną Petrašką.

„Šis nušalinimas – profesinių sąjungų teisių pažeidimas. Nušalinimas nepateikus jokio kaltinimo yra neteisėtas. Aš esu organizacijos prezidentė ir pagal įstatus mano įgaliojimus gali sustabdyti tik suvažiavimas”, – vakar tikino A.Balsienė.

Eksparlamentarė guodėsi, jog ją nušalinusi „Solidarumo” koordinacinė taryba „viską pamynė ir visiškai nesupranta, kas yra profsąjunginė organizacija”. Pasak A.Balsienės, anksčiau, prieš jai paliekant „Solidarumą” ir išeinant į Seimą, profsąjungos posėdžiai vykdavo atvirai, o „dabar viskas uždara, kiekvienas kitaip manantis yra pašalinamas iš organizacijos”.

Pasak A.Balsienės, paskutiniu metu iš „Solidarumo” buvo pašalintos keturios organizacijos. Tuo tarpu J.Petraška vėliau žurnalistams aiškino, kad dalis organizacijų, kurias minėjo A.Balsienė, „Solidarumą” paliko pačios, nenorėdamos dalyvauti vidaus rietenose, o dalis jų – net nebuvo tikraisiais „Solidarumo” nariais – tik dalyvavo bendroje veikloje sutartiniais pagrindais.

Įžvelgia korporacijų kontrolę

Eksparlamentarė liejo nuoskaudą, kad ją išdavė žmonės, su kuriais ji kartu dirbo penkiolika metų ir kuriuos ji rekomendavo „kaip patikimiausius ir demokratiškiausius asmenis” tarptautinėms profsąjunginėms organizacijoms.

„Organizacija praktiškai išsigimė, o jai vadovaujantys žmonės visiškai kitaip supranta profsąjungines tezes”, – skundėsi A.Balsienė, pridurdama, kad dabar „Solidarumo” vadovybę „visiškai kontroliuoja stambios korporacijos, kurios nori turėti sau naudos”.

Tuo tarpu J.Petraška tikino, kad A.Balsienės ir kitų „Solidarumo” aktyvistų santykiai jau ir anksčiau ilgą laiką buvo įtempti. „Tai buvo darbdavys, daręs tokius pažeidimus, prieš kuriuos ji kovoja su kitais darbdaviais”, – atvirai pareiškė laikinasis „Solidarumo” prezidentas.

Jis teigė, kad į teisėsaugos institucijas dėl A.Balsienės veiksmų buvo nesikreipta dėl to, kad „teisėsaugai sudėtinga pasiskųsti”. Be to, pasak J.Petraškos, birželį įvyks „Solidarumo” suvažiavimas, kuriame bus renkamas naujas nuolatinis profsąjungos prezidentas ir tuomet „bus išspręstos visos problemos”

Teisėsaugos institucijas minėjo ir A.Balsienė, tikindama, jog „rengiami dokumentai” dėl jos neva neteisėto nušalinimo.

Nesantaikos priežastis – turtas

A.Balsienė vakar tvirtino, kad ji nėra užsibrėžusi tikslo būti perrinkta „Solidarumo” prezidente birželio suvažiavime, tačiau leido suprasti, kad tuo pat metu gali būti „gal kitas suvažiavimas, gal kita organizacija”. J.Petraška teigia nesibaiminantis dar vieno „Solidarumo” skilimo, nes, pasak jo, jau nebėra kam skilti”.

Abi konfliktuojančios pusės vakar viena kitą kaltino profsąjungos turto išpardavinėjimu, minėjo įvairias sutartis, kurios neva yra žalingos „Solidarumui”. Šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūra tiria sandorius, susijusius su „Solidarumui” priklausančių rūmų ant sostinės Tauro kalno pardavimu bendrovei „Hermis fondų valdymas”. Dar vienas laikinasis „Solidarumo” vadovas Petras Grėbliauskas, pakeitęs A.Balsienę poste, kai ši buvo išrinkta į Seimą, įtariamas turto iššvaistymu. Dėl ikiteisminio tyrimo jo įgaliojimai buvo suspenduoti.

Tuo tarpu A.Balsienės oponentai visą laiką tvirtino, kad šį ikiteisminį tyrimą inspiravo kitų planų dėl rūmų turėjusi tuometinė Seimo narė. Paramą P.Grėbliauskui yra pareiškusios Estijos, Latvijos, Lenkijos, JAV ir Baltarusijos profsąjungos.

Kovo mėnesį parlamentarės mandato atsisakiusi A.Balsienė Seime kelis kartus buvo patekusi į kontroversijų sūkurį ir vos neprarado mandato tuomet, kai paaiškėjo, jog tapusi Seimo nare, ji neatsisakė „Solidarumo” prezidentės pareigų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Eksparlamentarė neprileidžiama prie „Solidarumo” vairo"

  1. Grėblininkai

    Balsiene, mes Tau nupirkome rogutes nuleisti nuo Taurakalnio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.