Kaune – tarptautinės operacijos pabaiga

Vokietijos policija Kaune aptiko įtariamuosius Belgijoje padarytu nusikaltimu

Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) areštinėje atsidūrė du Vokietijos piliečiai, sulaikyti trečiadienį Jonavos gatvės motelyje „Sandija” pagal Interpolo prašymą.

Susekti per palydovą

Abiem pateikti įtarimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo. Juos sulaikę Kauno policijos Autotransporto priemonių grobimo tyrimo skyriaus (APGTS) pareigūnai sulaikė ir 2005-ųjų metų laidos automobilį „Mercedes Benz – E 220”, kuriuo įtariamieji antradienį atvyko Kaunan. Jis stovėjo motelio automobilių stovėjimo aikštelėje.

Kaip įtariama, nusikalstamų tikslų Lietuvoje turėjusius Vokietijos piliečius Kaune susekė vokiečių policija. Trečiadienio rytą Kauno policija per tarpininką – Interpolą gavo Vokietijos Federacinės Respublikos ambasados prašymą sulaikyti minėtą mersedesą ir jo keleivius. Palydovinė įranga, įrengta automobilyje, rodė, kad jis – Kaune, Jonavos gatvėje. APGTS operatyvininkams beliko nustatyti konkrečią mersedeso buvimo vietą. Teigiama, kad tai ilgai neužtruko.

Ieškojo nuotakos

Pirminiais duomenimis, minėtas mersedesas balandžio 11-ąją savaitei išsinuomotas iš vienos Vokietijos firmos. Šis, kaip paaiškėjo tik pasibaigus nuomos laikui, nusikalstamas sandėris įvyko Belgijoje, Antverpene. Nustatyta, kad pateikti suklastoti asmens dokumentai.

Pradėjus ieškoti negrąžinto automobilio, paaiškėjo ir tai, kad jo jau nebėra Belgijoje, nors nuomos sutartis draudė išvažiuoti iš šalies.

Manoma, kad į Kauną šis mersedesas atvarytas, turint tikslą jį parduoti. Vienam sulaikytųjų juo atvykusių Vokietijos piliečių – trisdešimt devyneri, kitam – keturiasdešimt aštuoneri. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, abu jie teigia neturintys nieko bendra su šia apgavyste. Neva pasinaudoti automobiliu jiems leidęs trečiasis asmuo, apie kurį jiedu ne kažin ką gali pasakyti.

Įdomiai sulaikytieji įvardija ir savo viešnagės Kaune tikslus. Vienas jų, prisistatęs disko klube dirbančiu muzikantu, teigia atvykęs koncertuoti. Antrasis – ieškoti lietuvaitės, tiksiančios į žmonas.

Įtarimų šleifas

Tačiau yra nemažai aplinkybių, verčiančių suabejoti sulaikytųjų parodymais.

Pirmiausiai, šie išeiviai iš Sovietų Sąjungos (pirminiais duomenimis, pasinaudojo galimybe Rusijoje bei Ukrainoje gyvenantiems vokiečiams grįžti į istorinę tėvynę) puikiai kalba rusiškai. Šioje situacijoje negali neprisiminti sėkmingos kelių savaičių senumo APGTS operacijos geležinkelio krovinių terminale Palemono gatvėje, kai buvo aptikti du krovininiai konteineriai su šešiais dalimis supjaustytais lengvaisiais automobiliais. Nustatyta, kad kai kurie jų pavogti Vokietijoje. Šis krovinys jau buvo parengtas kelionei į Rusiją.

Jau seniai vieša paslaptis, kad dauguma pastaraisiais metais iš Lietuvos migravusių automobilių vagių sėkmingai įsikūrė Vokietijoje. Galų gale su šio nusikalstamo pasaulio atstovais siejamas ir motelis „Sandija”. Kažkada tai buvo pamėgta Remigijaus Daškevičiaus, kurio vadovaujami „daškiniai” garsėjo specializacija vagiant automobilius, dalykinių susitikimų ir laisvalaikio praleidimo vieta. Kauno automobilių vagių grupuotėms priskiriami asmenys buvo susirinkę čia ir per 2004-ųjų Kalėdas. Tada motelyje aidėjo šūviai, buvo sužeisti du Kauno nusikalstamo pasaulio atstovai.

Baigiasi terminas

Ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamu būdu įgyto turto pradėję ir Vokietijos piliečius sulaikę APGTS pareigūnai neslepia, kad efektyviausia šio tyrimo sėkmei būtų, jeigu Vokietijos policija pasiimtų įtariamuosius. Vakar iš kolegų Vokietijoje dar nebuvo atsakymo, ar šie asmenys jiems žinomi. Šiandien baigiasi sulaikytųjų laikymo areštinėje terminas be teismo leidimo. Tačiau jau vakar abejota, ar bus kreipiamasi į teismą dėl sulaikytųjų suėmimo. Galvota apie švelnesnes kardomąsias priemones: rašytinį pasižadėjimą niekur neišvykti, dokumento paėmimą, piniginį užstatą, garantuosiančius jų neišvykimą iš Lietuvos.

Paskutinis užsieniečių sulaikymo Kaune atvejis, kurį vakar prisiminė APGTS darbuotojai, buvo kelerių metų senumo istorija, kai įtariant, jog vairuoja vilkiką su perkaltu kėbulo numeriu, buvo sulaikytas Rusijos pilietis.

Pasak Kauno VPK areštinės darbuotojų, užsieniečiai patenka į jų kameras penkis šešis kartus per metus ir jiems netaikoma jokių išimčių. Prieš porą metų Kauno policijos areštinėje pabuvojo ir juodaodžių. Šie Afrikos valstybių piliečiai buvo sulaikyti bandant nelegaliai kirsti Lietuvos valstybės sieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.