Daugelis vyrų linkę dalintis atsakomybe dėl poros kontracepcijos

Net 88 proc. vyrų mano, kad renkantis kontracepciją reikia abiejų partnerių sutarimo. Vyrų sąmoningumas ir žinios apie kontracepcijos priemones, jų vartojimo būdus daugelyje Europos šalių yra aukštas, jie net nepamiršta priminti savo partnerėms apie kontraceptines priemones. Tai paaiškėjo iš viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės TNS keturiolikoje Europos šalių atlikto tarptautinio tyrimo.

„Lietuvoje, deja, kontracepcija kol kas išlieka labiau moters, ne vyro, rūpestis. Būtų pagirtina, jeigu ir lietuvių vyrų sąmoningumas būtų toks aukštas, koks demonstruojamas tarptautiniame tyrime”, – sako Kauno medicinos universiteto akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojas Heraldas Stankevčius.

Iš tarptautinio tyrimo paaiškėjo, kad vyrai nori aktyviai dalyvauti porai sprendžiant dėl kontracepcijos metodo. Vos 6 proc. Europos vyrų mano, kad kontracepcija poroje turėtų rūpintis tik moteris. Be to, daugiau nei pusė vyrų mano, kad moteriai renkantis kontraceptinę priemonę, partnerio nuomonė yra svarbesnė už moters draugės, mamos ar gydytojo.

Tyrimo duomenimis, ideali kontraceptinė priemonė vyrų akimis turėtų būti patikima (47 proc.), netrukdyti mylintis (28 proc.) ir būti lengvai naudojama (25 proc.). Nors beveik pusė visų respondentų pagrindine naudojama kontraceptine priemone įvardina prezervatyvą, idealia jį laiko vos 7 proc. apklaustųjų.

„Žinoma, renkantis kontraceptinę priemonę moters nuomonė yra svarbiausia. Žiūrint vyro akimis, matoma kontraceptinė priemonė, pavyzdžiui, kontraceptinis pleistras, jam reiškia mažesnę riziką. Ypač jeigu artimiausiu metu vyras neplanuoja kurti šeimos ir auginti vaikų”, – sako H. Stankevičius.

Daugiau nei pusė visų tarptautiniame tyrime dalyvavusių respondentų teigia nuolat besijaudinantys dėl to, kad partnerė gali pamiršti kontraceptines priemones. Labiausiai dėl to nerimauja 20-34 metų vyrai, patys neturintys vaikų. Be to, net 54 proc. visų respondentų teigia primenantys moterims apie kontraceptines priemones. Net 38 proc. vyrų teigia, kad jie reaguotų neigiamai, jei jų partnerės pamirštų pasinaudoti kontraceptine priemone.

Lietuvos vyrų reakcija dėl pamirštos kontraceptinės priemonės labiau neigiama palyginti su tarptautinio tyrimo rezultatais. Interneto svetainei www.kontracepcija.lt atlikus apklausą paaiškėjo, kad 41 proc. vyrų neigiamai reagavo į žinią, jog jų partnerė pamiršo naudoti kontracepcijos priemonę ir galbūt dėl to pastojo. Apklausa taip pat atskleidė, kad 14 proc. dalyvavusių vyrų išgirdę tokią žinią išsigando, 16 proc. susirūpino. 15 proc. respondentų teigia, kad reagavo supratingai, o 14 proc. sako, kad žinią sutiko su meile. Pastebėtina, kad 19-29 metų vyrai linkę labiau nerimauti nei vyresnio amžiaus vyrai. Tiek moterys, tiek vyrai virš 30 metų linkę ramiau ir supratingiau reaguoti į žinią, jog dėl nepanaudotos kontraceptinė priemonės galbūt susilauks atžalos, daugelis jų nurodė pradėję planuoti bendrą ateitį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.