Koalicija renkasi iš kelių scenarijų

Trys valdančiosios partijos žada tarpusavyje pasidalyti laisvus ministrų postus

Pasinaudodami nauja politine situacija valdantieji svarsto įvairius Vyriausybės pertvarkymo variantus. Galutinis gali būti pasirinktas jau šiandien vyksiančiame trijų valdančiųjų partijų derybininkų susitikime. Tarp numatomų scenarijų – į laisvą užsienio reikalų ministro postą paskirti dabartinį Sveikatos apsaugos ministerijos vadovą, Darbo partijos vicepirmininką Žilviną Padaigą, jį sveikatos apsaugos ministro poste pakeistų kita „darbietė” Dangutė Mikutienė, o naująja socialinės apsaugos ir darbo ministre taptų Valstiečių liaudininkų partijos atstovė Rima Baškienė.

Tačiau yra ir įvairių kitokių scenarijų. Ne paskutinis žodis tvirtinant naujus Vyriausybės narius teks ir Prezidentui Valdui Adamkui.

Nustebino nepastovumas

Šiandien Darbo, Socialdemokratų ir Valstiečių liaudininkų partijų atstovai grįžta prie derybų stalo, kad susitartų, kaip elgtis naujomis politinėmis sąlygomis, praėjusią savaitę iš valdančiosios daugumos pasitraukus socialliberalams ir atsilaisvinus įvairiems jų užimtiems postams Seime ir Vyriausybėje.

Kol kas neaiškumų kyla dėl Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) deleguotos socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės likimo. Valdančiosios koalicijos atstovai nuolat kartoja, kad NS atstovų Vyriausybėje nebus, nes dėl laisvų postų užėmimo derybos vyksta tarp trijų valdančiųjų partijų.

Ministras Pirmininkas, Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Brazauskas tvirtino, kad V.Blinkevičiūtė Vyriausybėje galėtų likti tik „esant tam tikroms sąlygoms”. Viena tokių sąlygų – ministrė turėtų išeiti iš socialliberalų gretų ir prisijungti prie vienos iš valdančiųjų partijų. Kita sąlyga – valdantysis trio nesusitaria dėl to, ar koks nors kitas šių partijų atstovas nepretenduos į socialinės apsaugos ir darbo ministrus.

V.Blinkevičiūtė buvo parašiusi atsistatydinimo pareiškimą, bet trečiadienį jį netikėtai atsiėmė. Toks jos žingsnis suglumino ir socialliberalus, ir valdantį trejetą. NS vadovybė svarstė tokį jos elgesį, tačiau kol kas jokių žingsnių nesiėmė. „Žmogiškai ją galima suprasti. Tai buvo jos savarankiškas žingsnis, negalime jai drausti tą daryti”, – sakė socialliberalų pirmininkas Artūras Paulauskas, vakar išrinktas šios partijos frakcijos Seime seniūnu.

V.Blinkevičiūtė patvirtino neketinanti keisti partijos. Ji leido suprasti, kad greičiausiai vėl pateiks atsistatydinimo pareiškimą kitą savaitę, kai tą patį padarys kitas socialliberalų deleguotas Vyriausybės narys, užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Derins ir su Prezidentu

Valdančioji koalicija skeptiškai vertina galimybes V.Blinkevičiūtei ir A.Valioniui likti ministrais. Bet dar nėra sutarta, kas užims jų vietas. Svarstomos įvairios galimybės.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas „Kauno dienai” sakė, kad ne paskutinis žodis paskiriant naujus Vyriausybės narius priklausys ir Prezidentui. „Koalicijos derybininkai pateiks savo siūlymus šiuo klausimu. Pirmiausiai jie turi būti suderinti tarp koalicijos partnerių, tada bus derinami ir su Prezidentu, kuris turi pasirašyti dekretą dėl dabar pareigas užimančių ministrų atleidimo ir naujų paskyrimo”, – teigė jis.

Darbo partijos atstovas, Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas „Kauno dienai” irgi patvirtino, kad pirmasis žodis dėl naujų ministrų turi priklausyti valdančiųjų partijų trejetui. „Jos turi susitarti. Dabar svarstomi įvairūs variantai, įvairūs scenarijai, bet artimiausiu metu turėtų būti suderintas kažkoks vienas”, – teigė jis.

Netikėtas variantas

Vakar neoficialiai paaiškėjo vienas iš netikėtų pokyčių Vyriausybėje scenarijus. Pagal jį užsienio reikalų ministru gali tapti Ž.Padaiga, vietoje jo sveikatos apsaugos ministro postas atitektų kitam Darbo partijos atstovui, greičiausiai dabartinei Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkei D.Mikutienei. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai imtųsi vadovauti valstietė liaudininkė, Seimo narė R.Baškienė.

Tokį scenarijų gali pasiūlyti Darbo partija. Tokiu būdu būtų išvengta rengiamos interpeliacijos Ž.Padaigai, kuris, opozicinių konservatorių nuomone, nesusitvarko su sveikatos apsaugos reforma.

Oficialiai nei Ž.Padaiga, nei kuris nors kitas valdančiosios daugumos politikas nesutiko patvirtinti tokio galimo pasikeitimų Vyriausybėje varianto. Tačiau neoficialiai pripažįstama, kad tai vienas iš kelių įmanomų scenarijų. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad ne vienoje demokratinėje užsienio valstybėje koalicinėse vyriausybėse ministrai neretai keičiasi portfeliais, nes laikoma, kad jie visų pirma yra politikai.

Darbo partija ne kartą deklaravo, kad medikas Ž.Padaiga yra vienas galimų jos kandidatų į premjerus, jeigu šiai partijai tektų deleguoti tokį pareigūną.

„Žinoma, jis yra pirmiausia politikas ir, man atrodo, galėtų užimti bet kokią poziciją Vyriausybėje. Tačiau asmeniškai manau, kad jam artimiausia yra ta sritis, kur jis dabar darbuojasi”, – sakė V.Muntianas.

„Variantų daug ir įvairių, nekomentuosime jokių, nes derybos dar nesibaigė. Tuo labiau kad viskas priklauso ir nuo situacijos, ir nuo Prezidento pozicijos”, – sakė vienas socialdemokratų lyderių, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.