Penktokai – vis dar pamestinukų vietoje

Kauno savivaldybės vadovai neapsisprendžia, ar leisti kai kurioms gimnazijoms komplektuoti penktąsias klases

Balandžio 27 dieną įvyksiančiame Savivaldybės tarybos posėdyje vienas darbotvarkės klausimų bus penktųjų klasių komplektavimas miesto mokyklose. Daugiausia neaiškumų – gimnazijose, kurių bendruomenės nenori taikstytis su nuostata, kad į šias įstaigas nebegalima priimti penktokų. Savivaldybės bei Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovus atakuojantys tėvai kol kas negauna konkretaus atsakymo, kur jų vaikai mokysis kitais mokslo metais.

Tarybai rekomenduos darbo grupė

Vicemero Kazimiero Kuzminsko teigimu, teisinėje bazėje daug silpnų vietų, tad tėvai reikalauja kardinalių mokyklos reformos koncepcijos pakeitimų. Jų nuomone, reikia Seimui ir Vyriausybei siūlyti priimti kai kurias Švietimo įstatymo pataisas, kurios savivaldybėms atrištų rankas ir leistų laisviau pertvarkyti mokyklas. Tačiau abejojama, ar mokyklų pertvarką reglamentuojantys teisiniai aktai iki 2012 metų keisis, tad, pasak vicemero, reikia jų laikytis ir niekam nedaryti išimčių.

Kaip buvo pažymėta vakar Savivaldybėje įvykusioje spaudos konferencijoje, to prašo kai kurių gimnazijų pedagogai ir tėvai, ypač tų, kurios įsikūrusios miesto centre. Jei gimnazijos nepriimtų penktokų, Senamiesčio pradinės buvę ketvirtokai neturėtų kur toliau mokytis. Jų tėvai labiausiai dėl to ir nerimauja. Senamiesčio pradinę šiemet baigsiantiems 96 mokiniams išimties tvarka bus leista toliau mokytis Maironio ir „Aušros” gimnazijose. „Aušroje” šiemet penktokai jau mokėsi, tikimasi, kad Taryba šio leidimo neužblokuos. Dėl kitų gimnazijų penktokų aistros dar tebeverda.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Alfonso Jarušausko teigimu, mokyklų pertvarkai vykdyti buvo sudaryta darbo grupė, kuri Tarybai teiks rekomendacijas ir dėl penktųjų klasių. Mokyklų tinklo pertvarkos planas sudarytas iki 2012 metų, tad manoma, kad jo nereikėtų keisti, nes jis atitinka šalies įstatyminius aktus bei gimnazijų nuostatus.

Ministro patarimai – simboliniai

Miesto Mokyklų vadovų asociacijos tarybos nuomone, leidimas kai kurioms gimnazijoms komplektuoti penktąsias klases neatitiktų gimnazijos nuostatų, sudarytų joms išskirtines veiklos sąlygas bei prieštarautų numatytam ilgalaikiam pertvarkos procesui.

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas, kuriam patikėta Tarybai parengti sprendimo projektą, teigė, kad kai kurių gimnazijų lūkesčiai gali neišsipildyti. Mat darbo grupė nutarė neleisti penktųjų klasių komplektuoti S.Dariaus ir S.Girėno, J.Jablonskio, „Santaros” ir „Varpo” gimnazijoms. Taip pat nuspręsta siūlyti darželius-mokyklas reorganizuoti į darželius, ten buvusias pradinukų klases iškelti į vidurines mokyklas. Pasak vedėjo, pradinukų išlaikymas darželiuose-mokyklose kainuoja daug brangiau, tad tenka taupyti lėšas.

Savivaldybės Tarybos Kultūros ir švietimo komiteto pirmininkas Gediminas Budnikas, pasidalijęs įspūdžiais iš pokalbio su švietimo ir mokslo ministru Remigijumi Motuzu, reziumavo: „Jo teigimu, viskas priklauso nuo savivaldybių ir seniūnijų. Tačiau mes esame suvaržyti galiojančių teisinių aktų”, – sakė G.Budnikas.

Tėvai įkūrė iniciatyvinę grupę

Savivaldybės Kultūros ir švietimo departamento bei Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovams jau senokai prašymą yra įteikusi Žaliakalnio pradinės mokyklos tėvų iniciatyvinė grupė. Prašoma leisti būsimus penktokus priimti į J.Jablonskio gimnaziją, nes tėvai nori, kad būtų užtikrintas anglų kalbos mokymo tęstinumas. „Net 46 dabartiniai Žaliakalnio pradinės ketvirtokai pageidauja mokytis šioje gimnazijoje ir tik nedaugelis sutinka lankyti L.Karsavino pagrindinę mokyklą”, – sakė iniciatyvinės grupės narė Albina Adomonienė. Gimnazijos bendruomenė irgi neprieštarauja, kad joje būtų komplektuojamos penktosios klasės.

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleiviams sudaromos sąlygos įgyti tarptautinį antrosios pakopos vokiečių kalbos diplomą, tačiau būtina, kad šios kalbos jie pagilintai mokytųsi nuo penktosios klasės. „Norėtume, kad miesto Taryba atsižvelgtų į pedagogų bei tėvų prašymus ir leistų komplektuoti bent dvi penktąsias klases”, – sakė gimnazijos direktorė Irena Kašienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.