„Go Gaga” – laimikis žavingų akimirkų gaudytojams

Jau rytoj Klaipėdoje vyks pirmasis uostamiestyje audiovizualinio meno renginys „Go Gaga”, kuriame elektroninę muziką ir jos vizualizacijas į viena pins žinomiausi šių žanrų Lietuvos atstovai bei svečiai iš užsienio.

Vienas iš renginio sumanytojų ir organizatorių 25-erių rinkodaros specialistas Linas Ramanauskas, mažiau nei prieš metus darbo reikalais atvažiavęs gyventi į Klaipėdą iš Kauno, pasirūpino tuo, kad uostamiestį „Go Gaga” pasiektų kitą dieną po analogiško renginio sostinėje.

Klaipėdiečiams pasiseks net labiau nei Vilniaus publikai – uostamiestyje pasirodys daugiau įdomia kūryba garsėjančių svečių, ir vieną dieną įvyks net du renginiai.

Linai, kuo, tavo nuomone, kultūrinis uostamiesčio gyvenimas labiausiai skiriasi nuo sostinės: įvairove, renginių gausa?

Kiek pasiilgstu aktyvių subkultūrų, kurios drąsiai reikštų savo idėjas. Kartais atrodo, kad besidomintys kultūra žmonės sėdi pogrindyje, kurpia idėjas, bet visai nesiekia viešumo.

Manau, Klaipėdoje trūksta dialogo tarp kūrėjų ir besidominčiųjų kultūra, o tik abipusis kontaktas gali kurti aktualų šiuolaikinį meną – tiek muziką, tiek vizualųjį. Bet kadangi nesu Klaipėdoje nugyvenęs nė metų, labai viliuosi, jog viskas čia atgis atšilus orams.

Jau esi rengęs vakarėlius Klaipėdoje, papasakok apie juos.

Vakarėliai vyko „Miesto smuklėje”, kur kviesdavausi draugus didžėjus ir žmones, kurie yra atviri įvairiai muzikai. Retkarčiais norisi sukurti erdvę, kur penktadienio vakarą gali pabendrauti, pasidalyti idėjomis, išgirsti naujos muzikos, pašokti.

Renginiai „Go Gaga” skirti sintezuoti garsą ir vaizdą įdomioje vietoje ir paįvairinti šabloniškus penktadienius klubuose. Išeitų, kad grįžtama prie ištakų, kažko panašaus į „reivus”, tik legalaus ir labiau „technologizuoto”, ar ne?

Nenorėčiau, kad „Go Gaga” būtų laikoma klubinio gyvenimo paįvairinimu. Tai yra audiovizualinis renginys, kuriame esminis dėmesys skiriamas gyvam garsui ir gyvam vaizdui. Tiek garsas, tiek vaizdo instaliacijos turi būti maksimaliai gyvos. Klubai paprastai orientuojasi į didžėjų kultūrą – atlikėjas, naudodamas kažkieno kito sukurtą muziką, kuria vakaro nuotaiką. Tiesą sakant, manau, kad Lietuvoje yra vienetai didžėjų, kurie sugeba nuosekliai kurti nuotaiką ir nesinaudodami šlageriais įaudrinti publiką.

Nereikėtų „Go Gaga” lyginti ir su senaisiais „reivais”, kur žmones vienijo muzika ir neformalios kultūros atstovavimo bendrumas. Protesto prieš nusistovėjusias vertybes bei rokenrolo kultūrą jau nebėra. „Go Gaga” siekia energingo vakarėlio forma pristatyti geriausius ir perspektyviausius elektroninės muzikos ir vizualizacijų kūrėjus.

Iš tiesų nusibodo undergroundo statusas, norime, kad visa tai eitų lygia greta su kitomis kultūros formomis. Siekdami atsikratyti šio statuso šeštadienį darome ir nemokamą dieninį renginį Klaipėdos Parodų rūmuose, kur tikiuos pamatyt ne tik „reivuojantį” jaunimą, bet ir visus, kurie domisi naujomis meno formomis.

Kokį įsivaizduojate „statistinį” „Go Gaga” lankytoją?

Na, pirmiausiai norėčiau, kad Lietuvoje būtų kuo mažiau „statistinių vienetų”, kuriuos galėtum identifikuoti pagal keletą demografinių bruožų… Dažnam lietuviui trūksta individualumo, pasitikėjimo savo nuomone, o šito rezultatas – turime išsikerojusią populiariąją kultūrą ir nesidomėjimą naujovėmis bei alternatyvomis.

Manau, kad esminis lankytojų bendrumas turėtų būti domėjimasis ir atvirumas naujiems garsams bei vaizdams. Norėčiau, kad būtų suvokiama, jog tai vyksta čia ir dabar, ir kad visa tai daugiau niekad nebus identiškai atkartota! Taigi renginys yra skirtas atviriems, vertinantiems kūrybiškumą ir mokantiems džiaugtis nepakartojama akimirka.

Kam ir kodėl patartum apsilankyti rytojaus renginyje?

16 val. startuos dieninė dalis Klaipėdos Parodų rūmuose. Čia norime pakviesti visus besidominčiuosius šiuolaikiniu menu miestelėnus. Per keletą valandų bus galima pamatyti ir suprasti, kas yra audiovizualinis renginys, bei patirti kokią galią turi jungiantys vaizdą ir garsą menai.

Naktinis renginys 22 val. pradedamas „Žemaitijos” kino teatre. Kas jame pasirodys, sunku ir suminėti: vilniečiai „Headandshoulders”, klaipėdiečiai „Few Nolder”, IJO, didžėjų komanda „Partyzanai”, vizualizacijų kūrėjai „Rut Rut”, „Lumos”, „Vodka Jugend” ir kt. Viskas vyks dviejose salėse, iš kurių viena bus skirta ramesnei klausomai muzikai, o kita – labiau šokių muzikai. Žinoma, abiejose salėse netrūks garsą vizualizuojančių projekcijų.

Kalbėdamas apie atlikėjus, pats labiausiai džiaugiuosi, kad atvyksta Paul Kalkbrenner iš Berlyno. Jo kompozicijos tikrai sukels audrą. Šiuo metu jis – vienas iš geidžiamiausių gyvai pasirodančių muzikantų viso pasaulio naktiniuose klubuose.

Apsilankyti „Go Gaga” Klaipėdoje patarčiau visiems, kurie nori išgirst ir pamatyt ką nors nauja. Patikėkite, tokio masto gyvai atliekamos elektroninės muzikos vakaro Klaipėdoje dar nebuvo…

Ar įžvelgi Klaipėdoje potencialą susigrąžinti Lietuvos elektroninės muzikos sostinės vardą?

Na, niekada nesakyk niekada, – šypsosi. – Gal nereikėtų kalbėti apie sostinės vardą, tačiau tikiu, kad Klaipėda gali sukurti savo išskirtinį skambesį, kuris bus žinomas ir tapatinamas būtent su ja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.