Piktnaudžiavimu kaltintas policininkas antrą kartą išteisintas

Klaipėdos apygardos teisme apeliacine tvarka išnagrinėjus bylą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi antrą kartą išteisintas Šilalės rajono PK policininkas.

Šilalės rajono PK patrulis 39 metų Rikantas Januška į teisiamųjų suolą pateko įtarus, kad 2004 metų liepos 19-ąją iš 35 metų Loretos Lidžiuvienės priimdamas pareiškimą apie ją nužudyti grasinantį sugyventinį Alfonsą Kutniauską, tyčia neužfiksavęs, jog moteriai grasinta demonstruojant medžioklinį šautuvą.

Policininkas kaltinamas ir tuo, jog ant pareiškimo nurodė neteisingą datą.

Anot prokurorų, pareigūnas nesiėmė neatidėliotinų priemonių užkirsti kelią daromai nusikalstamai veikai: apie tai nepranešė komisariatui, nesurašė tarnybinio pranešimo.

Neatsižvelgta į tai, kad buvęs realus pagrindas manyti, jog vyriškio grasinimai gali būti įvykdyti. Taip ir atsitiko – tų pačių metų rugpjūčio 23-iąją A. Kutniauskas savo ketinimus įvykdė. Sodybos kieme jis šovė ne tik į L. Lidžiuvienę, bet ir į jų 14-metį sūnų bei nusišovė pats. Į pilvą sužalotas paauglys po ilgo gydymo išgyveno, tačiau jo motina mirė.

R. Januška savo kaltės nepripažino. Jis sakė liepos 19-ąją, policijos budėtojui paprašius, kartu su kolega vykęs į šeimyninį ginčą Tūjainių kaime. Sugyventiniai buvo nusprendę nebegyventi kartu, tad vyko triukšmingos turto dalybos.

Pareigūnas neigia, jog moteris sakiusi, kad sugyventinis ne tik grasina žodžiais, bet ir yra demonstravęs ginklą. Anot policininko, L. Lidžiuvienė pareiškusi, neva sugyventinis tik grasina nušauti, tačiau šautuvo nėra rodęs.

Kitą dieną policininkai dalyvavę L. Lidžiuvienei išsikraustant, tačiau A. Kutniauskas buvęs ramus. Po moters pareiškimo policininkai kartu su artimaisiais apieškoję sodybą, tačiau ginklo neradę.

Dėl šio pareiškimo buvęs pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kadangi šautuvo nebuvo rasta, jo nebuvo matę ir kaimynai, tyrimas buvo nutrauktas, o moteris šio sprendimo neapskundė.

Kaltinamasis mano tinkamai atlikęs savo pareigas, o to, kas įvyko Tūjainiuose, nebuvę galima išvengti. Visgi, policininkui sunkiai sekėsi paaiškinti, kodėl nukentėjusiais pripažinti moters artimieji nori jį apkalbėti.

R. Januška negalėjo nurodyti rimtesnės priežasties išskyrus tą, kad jis užpykdė gimines atsisakydamas leisti išplėšti garažą ir iš jo atiduoti jiems daiktus.

L. Lidžiuvienės dukra iš pirmos santuokos pasakojo, jog A. Kutniauskas mamai grasinęs rankose laikydamas medžioklinį šautuvą. Pasak jos, taip motina sakiusi ir policininkams.

Nužudytosios mama Teresė Auksorienė, dabar auginanti abu jos vaikus, mano, jog jei ne policininko aplaidumas, jos dukra būtų likusi gyva. Pasak T. Auksorienės, A. Kutniauskas dažnai smurtaudavęs prieš jos dukrą, smaugęs, buvo sužalojęs peiliu.

Tauragės apylinkės teismo sprendimu R. Januška buvo išteisintas. Tąkart teisėjai pareiškė, kad kaltinimai policininkui nepasitvirtino.

Šį sprendimą paliko galioti ir Klaipėdos apygardos teismas. Nustatyta, kad liudytojų duoti parodymai yra prieštaringi. Svarbiausia, nuo grasinimų nužudyti iki jo įvykdymo praėjęs mėnuo, tad nežinia, ar A. Kutniauskas turėjo tą patį ginklą, kuriuo neva grasino, ar per šį laiką spėjo jį įsigyti.

L. Lidžiuvienės pareiškime policijai sakoma, jog nors A. Kutniauskas grasina ją nušauti, bet jokio ginklo rankose jis neturėjęs ir moteris jo nemačiusi. Tai patvirtina faktą, jog ir moteris galėjusi abejoti jo buvimu.

Tauragės rajono apylinkės prokuratūros prašymas panaikinti R. Janušką išteisinantį sprendimą bei skirti jam 1,5 metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant dvejiems metams ir dvejiems metais apriboti teisę dirbti teisėsaugos sistemoje buvo atmestas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.