Siūloma didinti vandens kainą

Kaune žadama įteisinti papildomą mokestį, kuris leistų pradėti keisti skaitiklius daugiabučiuose namuose

Vakar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pritarė UAB „Kauno vandenys” prašymui ir suderino naujas šalto vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainas. Šalto vandens kaina gyventojams padidės ir dar bus įvestas papildomas mokestis – pardavimo kaina. Šis sprendimas įsigalios, jeigu jam pritars miesto Taryba.

Gyventojams našta didėtų

„Kauno vandenų” ekonomikos direktorius Juozas Bušmonas tikino, kad vidutinė vandens kaina visiems vartotojams sumažėjo nuo 4,19 iki 4,07 lito už kub. m. Tačiau šie skaičiai nenudžiugins gyventojų, kuriems kaina pakils nuo 3,93 iki 4,15 lito. Įmonėms tarifas sumažės nuo 4,58 iki 3,93 lito. „Iki šiol kiti vartotojai padengdavo dėl pigesnio vandens tiekimo gyventojams susidarančius nuostolius”, – sakė J.Bušmonas.

Be to, įvedamas naujas mokestis – pardavimo kaina. Lėšomis, gautomis iš pardavimo kainos, bendrovė vykdys visiems vartotojams šalto vandens skaitiklių keitimo ir priežiūros darbus.

Pardavimo kaina gyventojams, kuriems vanduo apskaitomas daugiabučio namo bute, bus 2,73 lito butui per mėnesį. Gyventojams, pageidaujantiems už suvartotą šaltą vandenį atsiskaityti pagal daugiabučio namo įvadinio skaitiklio parodymus, mokestis bus 0,47 lito butui per mėnesį. „Tačiau čia yra svarbus momentas. Pirmiesiems, atsiskaitantiems už vandenį pagal butuose įrengtus šalto vandens skaitiklius, bendrovė nemokamai galės pakeisti skaitiklius, o antrieji jais rūpinsis patys”, – sakė J.Bušmonas.

Pardavimo kaina individualių namų gyventojams bus 2,16 lito per mėnesį. Kiti vartotojai (bendrovės, įmonės) vidutiniškai mokės po 10,57 lito.

Skaitiklius reikia keisti

Kainas siūloma koreguoti dėl to, kad „Kauno vandenys” pradeda vykdyti naują paslaugą – keisti jau neatitinkančius metrologinių reikalavimų šalto vandens skaitiklius, pradėjus eksploatuoti Petrašiūnų vandens gerinimo įrenginius, vykdyti biologinių nuotekų valymo įrenginių statybos darbus bei kitus investicinius projektus.

„Pardavimo kaina tam ir siūloma. Iš jos mes galėsime kaupti lėšas visų vartotojų skaitiklių keitimui, patikrai, remontui. Tam per metus reikia apie 4 mln. litų, tiek iš pardavimo kainos mokesčio ir surinktume. Esame nutarę, kad pirmiausia bus statomi skaitikliai tiems vartotojams, kurie jų neturi. Paskui bus keičiami labiausiai susidėvėję skaitikliai. Visiems pakeisti reikės nemažai laiko”, – sakė J.Bušmonas.

Jis pažymėjo, kad pardavimo kaina bus skaičiuojama tik šalto vandens skaitikliams. Kaip su karšto vandens apskaitos prietaisais – dar neaišku. „Kauno vandenys” prašo miesto Tarybos pagalbos. „Jeigu ji skirtų apie 4 mln. litų kasmet, galėtume keisti ir karšto vandens skaitiklius. Tada gyventojams nebūtų įvedamas dar vienas pardavimo kainos mokestis”, aiškino J.Bušmonas. Komisijos suderintas kainas dar turės nustatyti (patvirtinti) Kauno savivaldybės taryba.

Butų gyventojai moka patys

Kol kas „Kauno vandenys” savo lėšomis nemokamai keičia tik įvadinius skaitiklius tiek daugiabučiuose namuose, tiek privačiose valdose. „Kauno vandenų” vandens skaitiklių cecho viršininkas Vytautas Rudys pripažino, kad taip yra dėl tos priežasties, kad butų skaitiklių keitimui reikalingos lėšos nėra numatytos šiuo metu galiojančiose kainose.

„Privačiuose namuose yra apie 25 tūkstančiai skaitiklių. Juos kas dveji metai keičiame nemokamai. Tai daroma jau seniai pagal Lietuvos standartizacijos departamento įsakymą. Šis keitimas yra numatytas ir vandens tiekimo sutartyse”, – sakė jis.

Anot jo, skaitikliai butuose pradėti įrengti palyginti neseniai. Su gyventojais pasirašomos atsiskaitymo sutartys. „Jiems nemokamai skaitiklių nekeičiame, tačiau keičiame įvadinius skaitiklius, per kuriuos pereina didžiausias vandens srautas. Butuose skaitiklius keičiame gyventojų prašymu. Tokiu atveju buvusio eksploatacijoje skaitiklio pakeitimas kainuoja 44,59 lito. Naujas skaitiklis kainuoja apie 60 litų ir jo pakeitimas atsieina 24,67 lito, – sakė V.Rudys.

Jo apskaičiavimu, jeigu kas 4 metai būtų keičiami skaitikliai butuose, per mėnesį jų reikėtų pakeisti apie 4000.

Esama tvarka ne visiems patinka

Kol galioja dabartinė skaitiklių keitimo tvarka, „Kauno vandenys” neretai įsivelia į konfliktus su gyventojais. Kaunietis Saulius Patackas sako nesuvokiantis esančios tvarkos.

Aleksote gyvenantis vyriškis pasakojo, kad jo name bendrovės atstovai prieš dvejus metus sumontavo naują skaitiklį. „Prieš kelias savaites paskambino iš „Kauno vandenų”, sako, kad nori keisti skaitiklį. Tuo metu pas mus buvo laidotuvės, tai meistrai paprašė, gal galėtume pakviesti kaimyną, kad jis įleistų į namą.

Vėliau meistras paskambino po dviejų savaičių. Atvažiavo ir atsivežė naudotą, tačiau neva patikrintą skaitiklį. Nustebau, kodėl naują norima keisti naudotu skaitikliu. Paprašiau, kad meistras parodytų dokumentą, kad tai – tikrai patikrintas skaitiklis. Sakė, yra lipdukas, kuris tai rodo, bet iš kur galiu žinoti, ar tai tiesa? Pasakiau, kad jeigu neparodys dokumento, neleisiu keisti skaitiklio”, – sakė S.Patackas.

Anot jo, vėliau paskambinusi „Kauno vandenų” darbuotoja teigė, kad jam bus skaičiuojama vidutinė vandens suvartojimo norma, t.y. 7 kubiniai metrai vandens per mėnesį. „Paprastai išnaudojame 3 kubus”, – sakė jis.

„Mano pažįstami gyvena butuose, ten skaitiklių nekeičia dešimt metų ir daugiau. Kodėl jie taip dažnai keičiami privačiuose namuose? Kokia iš to nauda? Taip tik atliekamas nereikalingas darbas, už kurį kažkam mokama alga”, – svarstė S.Patackas.

„Kauno vandenų” vandens skaitiklių cecho viršininko pavaduotoja Vida Sriubienė tikino, kad bendrovė elgiasi teisėtai. „Skaitiklių patikros dokumentai yra bendrovėje, su jais visi gali susipažinti. „Negalime duoti dokumentų meistrams, kad jie su savimi juos nešiotųsi”, – sakė V.Sriubienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.