Svarbiausias tikslas gali žlugti

Čiukčijoje teisiami keliautojai, pėsčiomis įveikę Beringo sąsiaurį

Mažame Čiukčijos miestelyje vakar prasidėjęs dviejų keliautojų teismas, kuriame į teisiamųjų suolą sėdo britas ir amerikietis, apkaltinti Rusijos sienos pažeidimu, patraukė žiniasklaidos dėmesį.

Kai kurie Rusijos televizijos kanalai, įskaitant NTV, į teismo procesą nusiuntė savo specialiuosius korespondentus.

Vienas keliautojų prieš bylos nagrinėjimo pradžią žurnalistams baimindamasis kalbėjo, kad jo svarbiausias gyvenimo tikslas – per dvylika metų pėsčiomis apeiti visą Žemės rutulį – gali žlugti, jeigu jis būtų nuteistas laisvės atėmimo bausme. NTV korespondentas pažymėjo, kad užsieniečiui tokia bausmė tikriausiai negresia.

Ueleno gyvenvietės žmonės prieš kurį laiką pastebėjo atklydusius svetimšalius, juos sulaikė ir perdavė milicijai. Netrukus paaiškėjo, kad tai keliautojai – britas Karlas Bušbis ir amerikietis Dmitrijus Kiferis, per užšalusį Beringo sąsiaurį iš Aliaskos atėję į Čiukčiją.

Rusijos valdžia kaltina šiuos du užsieniečius sienos pažeidimu, tačiau jie teisinasi, kad nuklydo nuo numatyto maršruto ir vietoje užkardos, kurioje pasieniečiai turėjo atžymėti jų turimas Rusijos vizas, atsidūrė Ueleno gyvenvietėje.

Milicija iš sulaikytųjų paėmė pistoletą „Kolt”, pasaulinės navigacinės sistemos GPS prietaisą, smulkų vietovės žemėlapį ir vaizdo kamerą. Britas ir amerikietis kelias dienas buvo milicijos skyriuje, bet vėliau galėjo laisvai vaikščioti po miestelį.

Keliautojų teismas vyksta mažame Lauryno miestelyje. NTV korespondentas pranešė, kad teisėjui į talką turėjo ateiti vietos mokytojai, bet jų anglų kalbos žinios buvo kuklios. Teisėjas Jurijus Ivanovas BBC korespondentui sakė, kad pirmoji proceso diena buvo sunki, nes viską reikėjo versti į anglų kalbą, kurios nemoka ir vietos advokatas, ginantis užsieniečius.

Pasak NTV, už Rusijos sienos pažeidimą keliautojams gresia deportacija, bauda ir atsineštų daiktų konfiskavimas.

Patys keliautojai ir jų atstovai Didžiojoje Britanijoje teismo proceso pirmosios dienos nekomentavo. Anksčiau K.Bušbis ir D.Kiferis sakė, kad didžiausia bausmė jiems būtų deportacija, nes tokiu atveju jie kurį laiką negalėtų į Rusiją atvykti.

K.Bušbis savo kelionę aplink pasaulį pradėjo Pietų Amerikoje. Jis tikisi apeiti Žemės rutulį per dvylika metų. D.Kiferis, Arkties tyrėjas, lydėjo kolegą tik per Beringo sąsiaurį.

NTV nurodė, kad nuosprendis turėtų būti paskelbtas šiandien arba rytoj.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.