Kamieninės ląstelės išgydė cirozę

Kol Lietuvoje ginčijamasi: įteisinti gydymą kamieninėmis ląstelėmis ar ne, mūsų šalyje jau yra žmonių, išbandžiusių jų poveikį ir teigiančių, kad tai padėjo jiems pasveikti.

Pasakojimai apie stebuklingą kamieninių ląstelių poveikį medikų „nurašytiems” sunkiems ligoniams įkvepia viltį pasveikti.

Kai kam toks daugiausiai Rusijoje ir Ukrainoje taikomas gydymas atrodo it panacėja nuo visų ligų, netgi nuo vėžio, o kitiems – paprasčiausias šarlatanizmas.

Verslininkas Virginijus Norkus teigia, kad kamieninės embrioninės ląstelės jam padėjo išsigydyti mirtiną kepenų cirozę.

Pajutęs gydymo kamieninėmis ląstelėmis stebuklą, verslininkas tapo aktyviu prieštaringai vertinamo gydymo propaguotoju.

Nustatė kepenų cirozę

V.Norkui kepenų cirozė buvo diagnozuota prieš šešerius metus, kai jam sukako keturiasdešimt.

„Pradžioje susirgau gelta. Tai buvo pirmasis mano ligos signalas. Gavau siuntimą į Vilniaus Santariškių klinikas, kur man diagnozavo kepenų cirozę”, – prisiminė pašnekovas.

Medikai neslėpė, kad susirgę tokia liga žmonės ilgai neišgyvena.

„Viena pagyvenusi profesorė išeidama iš mano palatos paklausė, ar turiu vaikų. Išgirdusi, kad turiu, pasakė: „Man labai jų gaila”. Tai sužinojęs, neslėpsiu, iš nevilties apie mėnesį gėriau. Bet nenumiriau. Gydytojai stebėjosi, kaip taip ilgai tempiu, sirgdamas tokia liga. Nusprendė, kad mano genai stiprūs. O aš pasakiau, kad laikausi, nes esu žemaitis”, – šyptelėjo V.Norkus.

Pastebėjo mieguistumą

Dėl ligos verslininkui buvo pripažinta antra invalidumo grupė, tačiau kadangi jam teko išlaikyti šeimą, auginti vaikus, jis toliau užsiiminėjo savo turėtu farmacijos verslu.

Tačiau susirgęs V.Norkus pasidarė pasyvus ir mieguistas. Jam vis sunkiau sekėsi užsiimti daug energijos reikalaujančiu verslu.

Tokį pasyvumą netruko pastebėti kolegos ukrainiečiai, pasiūlę verslininkui kreiptis į Kijevo naujų medicinos technologijų centrą ir išbandyti gydymą kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis.

„Naujų medicinos technologijų centras veikia jau aštuonerius metus. Jame dirba ir atlieka įvairius tyrimus mokslininkai, turintys nemažą darbo stažą”, – sakė pašnekovas.

Gydymas – nepigus

V.Norkus gydymą kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis pavadino iki nepadorumo paprastu.

„Man per du sykius transplantavo 200 milijonų kamieninių ląstelių. Vienąkart – per lašelinę, po savaitės suleido į raumenį. Vėliau dar po oda įsiuvo placentos gabaliuką – apie pusės centimetro juostelę”, – prisiminė V.Norkus.

Verslininkas mano, kad lengvesne forma sergančiam žmogui gydymuisi kamieninėmis ląstelėmis užtektų skirti vos porą dienų: vieną – tyrimams, kitą – procedūroms.

Ligoniui medikų priežiūra reikalinga tik pusantros valandos, kol lašinamos ląstelės.

Vienintelis draudimas – gydymo dieną nevartoti alkoholio.

Pasidomėjus, kokia tokio gydymo kaina, V.Norkus neslėpė, kad tai – brangus malonumas.

„Man gydymas kamieninėmis ląstelėmis kainavo 15 su puse tūkstančio eurų. Europiečiams toks gydymas kainuoja apie 19,5 tūkst. eurų, bet kadangi sutarėm, kad aš tokį gydymą pradėsiu propaguoti Lietuvoje, išsiderėjau nuolaidą. Gydymo kaina priklauso nuo ligos sudėtingumo. Tie, kurie iškart neturi reikiamos sumos, už gydymą gali mokėti dalimis, išsimokėdami per metus ar dvejus”, – aiškino verslininkas.

Pagerėjo po mėnesio

Pirmąkart pagerėjimą po gydymo kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis V.Norkus pajuto maždaug po mėnesio.

„Važiavau iš Kijevo namo. Paprastai tokioje kelionėje tenka praleisti po 14 valandų prie vairo. Sergant šia liga tai pakankamai sudėtinga. Paprastai grįždamas namo iš Ukrainos visada stabtelėdavau pailsėti. Tačiau tąkart be poilsio pasiekiau Lietuvą. Kai grįžau, žmona paklausė: „Kur buvai? Veide nesimato jokio nuovargio. Atrodo, lyg būtum tiesiog grįžęs iš parduotuvės, o ne praleidęs 18 valandų prie vairo”. Tada man ir toptelėjo, kad galbūt jau pasveikau”, – pasakojo V.Norkus.

Po aštuonių mėnesių pasveikimą patvirtino ir medikai. Atlikdamas tyrimus verslininkas nuslėpė, kuo sirgo.

„Kai atlikusios tyrimus gydytojos paklausiau, kokia yra mano būklė, ji pasakė, kad aš niekuo nesergu, bet pasiūlė pasidaryti echoskopiją. Medikas apžiūrėjo mane ir nesuprato, kokia liga sergu. Kai pasakiau, kad sirgau kepenų ciroze, gydytojas pasakė: „Jeigu norite tokią ligą turėti, turėkite, bet aš jos nematau”, – teigė V.Norkus.

Gydymas – ne panacėja

Supratęs, kad pasveiko, V.Norkus ėmėsi propaguoti gydymą kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis ir Lietuvoje. Jis tapo Naujų medicinos technologijų centro regioniniu direktoriumi.

V.Norkus įkūrė įmonę, atliekančią informacinę funkciją, organizuojančią seminarus apie kamienines ląsteles, surandančią klientus ir kitaip propaguojančią prieštaringai vertinamą metodą.

V.Norkus sakė, kad skeptikų gretos retėja ir vis daugiau medikų pavyksta įtikinti gydymo efektyvumu.

„Tai naujausias XXI amžiaus gydymas. Lietuvoje tik dabar priiminėja įstatymus, leidžiančius atlikti tyrimus šioje srityje, o ukrainiečiai jau kurį laiką oficialiai taiko tokio gydymo technologijas – ypač kardio- ir endokrinologijos srity. Žinoma, tai nėra panacėja nuo visų ligų, kaip linkstama manyti. Yra pakankamai sunkių ligų, kurių be chirurgų pagalbos neįveiksi. Tačiau dalį ligų kamieninės ląstelės gali išgydyti”, – aiškino naujo gydymo propaguotojas.

Kaupia pinigus

Nors dar pernai Sveikatos apsaugos, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijos įspėjo, kad gydymas embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis Lietuvoje neįteisintas, o jo poveikis moksliškai nepagrįstas, vis daugiau lietuvių ryžtasi jį išbandyti.

V.Norkus teigė, kad vien Kijeve kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis hepatitą, endokrinines ir centrinės nervų sistemos ligas jau gydėsi dešimtys lietuvių.

Tokį gydymą ruošiasi išbandyti ir žinomas klaipėdietis kompozitorius Bernhardas Calzonas.

Kompozitorius pasakojo, kad prieš 22 metus jam buvo diagnozuota kepenų distrofija.

„Pradžioje man buvo pasakyta, kad ilgai netempsiu, nes man – kepenų vėžys. Bet vėliau prognozė nepasitvirtino. Dabar tik nedidelė dalis kepenų funkcionuoja. Likusioji – visiškai nefunkcionali”, – apibūdino ligą B.Calzonas.

Pašnekovas tiki, kad pasveikti jam gali padėti tik gydymas kamieninėmis embrioninėmis ląstelėmis, todėl vos surinks pakankamai pinigų, jis ketina šį gydymą išbandyti.

„Kiek girdėjau, po gydymo kamieninėmis ląstelėmis kepenų funkcijos gali atsikurti. Mano draugas, kuris yra dar blogesnės būklės nei aš, jau ruošiasi tokiam gydymui. Laukiu, kokie bus jo gydymo rezultatai”, – kalbėjo kompozitorius.

Pristabdo senėjimą

V.Norkus viliasi, kad Lietuvoje bus priimtas įstatymas, įteisinantis gydymą kamieninėmis ląstelėmis.

„Kol kas tokio įstatymo nėra, nes Lietuvoje tai naujovė, o naujovės gąsdina. Medikai ir valdžia svarsto ir etinę problemą, nes kamieninės ląstelės dažniausiai paimamos iš embrionų. Gali būti, kad toks gydymas bus įteisintas, tačiau tai leidžiančiuose įstatymuose nebus daug diskusijų keliančio žodžio „embrioninis”, – kalbėjo Naujų medicinos technologijų centro regioninis direktorius.

Verslininkas sakė, kad kamieninės ląstelės padeda ne tik išgydyti arba pristabdyti kai kurių ligų progresavimą, bet ir sulėtinti senėjimo procesą.

„Žinoma, kamieninių ląstelių dėka mes negalime gyvenimo prailginti tiek, kad gyventume 120 metų, tačiau galime pristabdyti organizmo senėjimą ir pakeisti gyvenimo kokybę”, – teigė V.Norkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.