Pramoninės vištos netinginiauja

Girelės paukštyne pats darbymetis – vos spėjami vykdyti prekybininkų užsakymai Velykoms

„Nemateko” įmonių grupei priklausančiame Girelės paukštyne daugiau nei 200 tūkstančių vištų kasmet padeda apie 75 milijonus kiaušinių, kurie parduodami Lietuvoje. Mitybos specialistai tvirtina, kad galime drąsiai valgyti lietuviškus kiaušinius, nesibaimindami paukščių gripo.

Konvejeris dirba nesustodamas

Girelės paukštyno kiaušinių surinkimo salėje ir jų rūšiavimo sandėliuose zuja specialiais drabužiais vilkintys žmonės, važinėja judri technika, surenkanti, išvežanti ir sukraunanti į autofurgonus dėžes su kiaušinių pakuotėmis. „Vos spėjame suktis, nes prieš Velykas turime labai daug užsakymų”, – aiškino paukštyno direktoriaus pavaduotoja gamybai Jolanta Lukoševičienė.

Nepertraukiamu srautu iš vištidžių minkštai išklotu konvejeriu plūsta kiaušiniai į jų surinkimo salę. Čia dirbanti Aldona Keturauskienė, nepakeldama akių nuo nesibaigiančio kiaušinių srauto, skirsto juos į specialius dėklus, atrinkdama įskilusius ar sudužusius. „Įskilusius parduodame pigiau, – jei reikia, perdirbėjai gali atsiskirti baltymus nuo trynių, o sudužusių kiaušinių turinį surenkame į plastiko indus. Toks plakinys parduodamas, pavyzdžiui, konditeriams ar kulinarams. Iš kiaušinių trynių Lietuvoje gaminamas, pavyzdžiui, kiaušininis šampūnas plaukams „, – sakė J.Lukoševičienė.

Plungėje iš pasterizuotų kiaušinių baltymų gaminamos daugelio mėgstamos krabų lazdelės.

Gamyba automatizuota

Iš kiaušinių surinkimo salės dėklai su produkcija konvejeriu keliauja į rūšiavimo sandėlius, kur beveik visas gamybos procesas automatizuotas. Šiame gamybos bare automatai pasveria kiekvieną kiaušinį, raudonai pažymi paukštyno numerį (3LT44-011), sudėlioja į dėklus pagal svorį. Ant kiekvieno dėklo pažymima kiaušinių galiojimo data. Tik tuomet rūšiavimo sandėlyje dirbančios moterys ir merginos perima darbų estafetę iš automatų – pagal svorį surūšiuotus dėkluose kiaušinius sudeda į dėžes, suženklina jas ir tuoj pat atiduoda išvežti.

J.Lukoševičienė teigė, kad nusipirktus parduotuvėje kiaušinius nebūtina saugoti šaldytuve – juos galima laikyti ir +16 laipsnių temperatūroje. Girelės paukštynas gamina tik rudus kiaušinius, kuriuos deda „Isa Brown” veislės vištos. Anot J.Lukoševičienės, kiaušinio lukšto spalva priklauso tik nuo vištos veislės, o ne nuo lesalų, laikymo sąlygų ir kitų prasimanytų aplinkybių.

Kaip atsirado pirmieji rudi kiaušiniai

Paukštyno direktorius dr. Kęstutis Vaicekauskas pirmasis Lietuvoje ėmėsi paukštyne keisti baltus kiaušinius dėjusių vištų veisles. „Sovietmečiu buvo auginamos tik baltus kiaušinius dėjusios vištos. Mat jos lesa mažiau, o kiaušinius deda didesnius. Tad ekonominiu požiūriu labiau apsimokėjo auginti vištas, dėjusias kiaušinius su baltais lukštais – visoje Tarybų Sąjungoje pramoniniu būdu buvo auginamos tik tokios vištos, o namuose žmonės augindavo ir rudu lukštu kiaušinius dėjusias vištas”, – aiškino direktorius.

1990 metais K.Vaicekauskas, dirbdamas Vievio paukštyne gamybos vadovu, pirmasis atsivežė rudus kiaušinius dėjusių vištų, tiksliau – veislinės medžiagos. Įdomu, kad baltosios vištos dėdavo apie 260 kiaušinių per metus, o atsivežtosios – 300 rudų kiaušinių. Vėliau buvo atsivežta dar dėslesnių vištų ir veislinių gaidžių. „Tai buvo ne veislinės medžiagos pirkimas, o mainai – už du kilogramus lietuviškų kiaušinių miltelių buvo galima iš Olandijos atsivežti vieną veislinę vištelę! Tad 1991 metais du furgonus miltelių išmainėme į vieną furgoną vištelių. Taip prasidėjo Lietuvoje rudų kiaušinių gamyba”, – prisiminė dr. K.Vaicekauskas.

Su karotinu ir jodu

Šiame paukštyne viena višta per metus padeda apie 315 rudų kiaušinių. Jie, kaip žinia, niekuo nepranašesni už baltos spalvos kiaušinius. Tiesa, Girelės paukštyne yra ypatingų rudų kiaušinių su karotinu. „Jie ypatingi tuo, kad surinkti iš vištų, lesinamų lesalais, parturtintais raudonuoju palmių aliejumi, be sintetinių A ir E vitaminų, antioksidantų. Pigmentinės ir kitos biologiškai svarbios medžiagos, gamtos sukauptos raudonajame palmių aliejuje, suteikia kiaušiniams išskirtines maistines ir skonines savybes, akiai malonią oranžinę trynio spalvą.

Dar viena ypatinga Girelės paukštyno produkcijos rūšis – kiaušiniai su padidintu vitamino „E, folio rūgšties, seleno ir jodo kiekiu. Tokie kiaušiniai itin tinka besirūpinantiems sveika mityba.

Paukščių gripas įtakos neturėjo

Mėsinė paukštininkystė nuo rudens, kai buvo sukelta baimė dėl paukščių gripo, patyrė ir tebepatiria didelius nuostolius iki šiol. Pavyzdžiui, Italijoje paukštienos pardavimai sumažėjo net 70 proc., tačiau italai savo produkciją išveža į Angliją, kur rinka nėra tokia jautri paukščių gripui kaip Italijoje. Deja, lietuviai taip pat veža savo produkciją į Angliją. Tad dabar Lietuvai sunkiau parduoti savo paukštieną.

Kiaušinių gamybai paukščių gripas tiesioginės įtakos neturėjo. Mat kiaušinius galima valgyti nesibaiminant paukščių gripo, nes jo virusas žūsta 70 laipsnių temperatūroje. „Prieš Velykas mes nepajėgūs patenkinti viso kiaušinių poreikio Lietuvoje, – džiaugėsi Girelės paukštyno direktorius. – Lietuviai kaip pirko kiaušinius, taip perka. Mes nepatyrėme jokio nuostolio dėl nuolatinio gąsdinimo paukščių gripu, kuriuo sparnuočiai sirgo, beje, ir prieš 1000 metų. Esu tikras, kad paukščių gripas – pernelyg išpūsta grėsmė, o reakcija į tai kažkam atnešė didžiulius pelnus”, – kalbėjo K.Vaicekauskas.

Keturi dydžiai

Jei višta gauna visavertį lesalą, tuomet ji deda itin vertingus žmogaus organizmui kiaušinius. Anot K.Vaicekausko, kiaušinių valgytojams tikrai nereikalingi jokie maisto papildai, nes kiaušinyje yra baltymų, vertingų vitaminų, folio rūgšties, fosforo, amino rūgščių, kitų svarbių medžiagų. „Įsivaizduokite, išsiritęs viščiukas gali tris dienas gyventi tik iš nerezorbuoto jo pilvelyje kiaušinio trynio! Juk tokio amžiaus viščiukai, kaip ir paukščiukai, dar nieko nelesa. Štai kokia kiaušinio galia”, – aiškino direktorius.

Paukštyne vištos gyvena maždaug 14 mėnesių. Po to jos tampa paukštiena, nes pradėtų dėti per didelius kiaušinius, tai yra nenaudinga gamintojams. Paukštynams naudingiausios vištos, dedančios vidutinės kategorijos (M) kiaušinius (mažieji ženklinami raide S, dideli – L, labai dideli – XL). M kategorijos kiaušiniai yra labiausiai perkami, juos lengviausiai supakuoti ir transportuoti. Matyt, būtent jų bus daugiausiai ant Velykų stalo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.