Kurhauzo byloje – pirmi stabdžiai

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme mėginta pradėti nagrinėti garsiąją Palangos kurhauzo padegimo bylą. Išklausius kaltinamųjų advokatų prašymus bei peržiūrėjus jų pateiktą medžiagą, nuspręsta paskirti dviejų mėnesių terminą tyrimui papildyti.

Nukentėjusiuoju pripažintas vienas kurhauzo bendrasavininkių Gediminas Jacka posėdyje tvirtino, jog ikiteisminis tyrimas atliktas netinkamai. Jis teisiamųjų suole norėtų matyti visai ne tuos žmones, tuo labiau – ne savo dukros Eglės Jackaitės draugą Algirdą Žilinską.

Pasak G. Jackos, dar prieš kurhauzo padegimą jis sulaukęs grasinančių skambučių. Palangiškis įtaria, kad skambino buvęs jo darbininkas Vytautas Pocius. Deja, prokurorai į šiuos parodymus nesureagavę.

Tiesa, vėliau V. Pocius buvęs apklaustas policininkų ir neva prisipažinęs, jog, numetęs cigaretės nuorūką, galėjęs padegti kurhauzą. Nepaisant to, į kaltinamųjų suolą jis nesėdęs.

„Esu tikras, jog A. Žilinskas nekaltas. Klausimas, ar aš galėjau užsakyti kurhauzo padegimą, tolygus klausimui, ar aš esu sveikai mąstantis žmogus. Negi aš užsakyčiau padegti savo turtą?” – „Vakarų ekspresui” tvirtino G. Jacka.

Teismo posėdyje nepasirodė Palangos miesto savivaldybės, kuriai priklauso 50 proc. kurhauzo, atstovai. Prokuroro duomenimis, Savivaldybė planuoja pateikti civilinį ieškinį. Šiuo metu jį yra pateikęs tik G. Jacka.

Beje, kaltinamųjų advokatai suabejojo, ar sudegus kurhauzui nuostoliai siekia byloje minimus 1 mln. 600 tūkst. litų. Esą tiek paminklosaugininkai įvertinę būsimus atstatomuosius darbus. Gynėjų teigimu, pasitelkus ekspertus būtina nustatyti tikrąją, jų nuomone, mažesnę pastato rinkos vertę.

Teisiamųjų suole sėdi spalvingas biografijas turintys vyrai. Pavyzdžiui, šiuo metu Alytaus pataisos namuose už vagystę trejus metus turintis praleisti Marius Joniškis (gim. 1977 m.) anksčiau teistas net devynis kartus.

Klaipėdos universitete studijuojantis Rolandas Gavėnas (gim. 1971 m.) prieš penkerius metus buvo lygtinai nuteistas už vagystę. Šiuo metu, kaip kaltinamasis, jis dalyvauja ir kitoje byloje.

Arūnas Rudaitis (gim. 1978 m.) anksčiau teistas penkis kartus – ir už vagystes, ir už nelegalų sienos perėjimą. Palangiškis Aleksandras Stepanovas (gim. 1974 m.) yra teistas keturiskart – už vagystes, savivaldžiavimą bei padirbtų pinigų platinimą.

Teismo sprendimo laisvėje laukia Sportininkų gatvės gyventojas A. Žilinskas (gim. 1979 m.). Jis teistas pasikėsinimą įvykdyti vagystę bei 1998 m. už kolektyvinę apgaulę Vokietijoje. Pats kaltinamasis tikina, kad Vokietijoje jis teistas už vairavimą be teisių.

Kaltinamajame akte sakoma, kad A. Žilinskas 2002-ųjų rugpjūčio pradžioje paprašė R. Gavėną surasti asmenis, galinčius už 2 000 litų atlygį padegti Palangos kurhauzą. R. Gavėnas pasamdęs A. Stepanovą bei M. Joniškį, ir užsakymas netrukus buvęs įvykdytas.

A. Žilinskui, R. Gavėnui bei A. Rudaičiui yra pareikšti įtarimai ir dėl sukčiavimo bei dokumentų klastojimo. Įtariama, kad 2002-ųjų sausį suklastojus A. Rudaičio socialinio draudimo pažymėjimą bei kitus dokumentus, iš vieno banko paimtą 10 000 litų vartojamąją paskolą trijulė pasidalinusi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.