Vynas ardo sandraugą

Gruzija dėl Rusijos sankcijų grasina trauktis iš NVS

Rusijos draudimas įvežti vyną iš Moldovos ir Gruzijos abi šalis verčia imtis atsakomųjų priemonių. Tbilisyje vėl prabilta, kad Gruzijai galbūt verta trauktis iš Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS). Tuo tarpu žinomas Rusijos žurnalistas retoriškai klausia: „Argi turime maitinti priešą?”

Užguita šalis

Gruzijos parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė pareiškė, kad Tbilisyje vėl bus iškeltas klausimas, ar jai verta būti tokioje sandraugoje, kurioje Užkaukazės šalis „jaučiasi begėdiškai diskriminuojama”.

„Ne kartą kėlėme klausimą, ar verta Gruzijai būti NVS nare ir kiekvieną kartą mums buvo pateikiami argumentai, jog sandraugoje naudinga būti vien ekonominiu požiūriu.

Bet šiandien klausimas keliamas taip: jeigu mes esame vienintelė NVS valstybė, kuriai Rusija įvedė vizų režimą, vienintelė šalis, iš kur uždrausta įvežti vyną, taip pat vaisius, daržoves ir arbatą, jeigu mes – vienintelė valstybė, iš kurios į Rusiją nebus galima siųsti pašto perlaidų, tai kokią prasmę turi buvimas tokioje organizacijoje”, – interneto svetainė „NEWSru.com” citavo N.Burdžanadzės žodžius, pasakytus vakar parlamento plenariniame posėdyje.

Nors su parlamento pirmininke nevisiškai sutinka vyriausybės vadovas Zurabas Nogaidelis, bet ir jis pajuto šaltį iš Maskvos – premjeras niekaip negali nuvykti į Rusiją, kad ten pamėgintų pralaužti ekonominę blokadą. „Kolega Rusijoje atsisako su manimi pasikalbėti”, – agentūros „Interfax” korespondentui skundėsi Gruzijos vyriausybės vadovas.

Kodėl turime maitinti priešą?

Žinomas Rusijos teležurnalistas Michailas Leontjevas laikraščio „Komsomolskaja pravda” puslapiuose gana ciniškai išdėsto savo nuomonę į Rusijos ir Gruzijos ekonominius santykius. „Vyno importo uždraudimas dėl sanitarinių normų pažeidimo – tai tik dingstis, siekiant duoti suprasti pareigūnams Tbilisyje ir Kišiniove, kad atėjo laikas baigti tinginiauti.

Dingstis formali, bet labai korektiška, – mano teležurnalistas. – Todėl ši Rusijos akcija yra tiksliai apskaičiuota. Laikas bet kokiomis priemonėmis griauti tą veltėdžių prieglaudą, iš kurios mito buvusios sovietinės respublikos. Neturim leisti, kad mūsų sąskaita parazituotų šalys, vykdančios antirusišką politiką. Argi turime maitinti priešą?”

M.Leontjevas atvirai kalba apie tai, ko nedrįsta sakyti Rusijos politikai.

Priešiškumas didėja

Didėjantį priešiškumą tarp Maskvos ir Tbilisio bei Kišiniovo pastebi ir tarptautinė žiniasklaida. Rusijos draudimas importuoti vynus iš Gruzijos ir Moldovos dar labiau komplikuoja Maskvos ir šių šalių, linkstančių į Europos Sąjungą ir JAV, santykius, rašo laikraštis „The New York Times”.

„Vyno blokada, kaip ji nedelsiant buvo pakrikštyta, reiškia Rusijos ir šių dviejų buvusių jos sovietinių sateličių prekybinių ginčų etapą, dar labiau komplikuodama Kremliaus ir šių šalių, kurių vyriausybės vis labiau suartėja su Europos Sąjunga ir JAV, santykius”, – sakoma laikraščio straipsnyje.

Jo autoriaus nuomone, „tai kelia ir naujus klausimus, pavyzdžiui, kiek Rusija toleruoja laisvą prekybą ir yra pasirengusi gyventi rinkos santykiais grindžiamoje sistemoje, nenaudodama prekybos kaip sverto kitoms šalims skatinti ar bausti dėl politinių priežasčių”.

Straipsnyje pažymima, kad draudimas importuoti vynus iš Moldovos ir Gruzijos buvo sutiktas „smerkiamu importuotojų, veikiančių Rusijoje, choru”. Jų nuomone, Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas nepateikė jokių savo tvirtinimo įrodymų ir atsisako šia tema diskutuoti.

Rusijos vyriausiasis sanitarinis gydytojas Genadijus Oniščenka prieš savaitę teigė, kad Gruzijos vynuose yra daug pesticidų.

Gruzijos žemės ūkio ministras Michailas Svimonišvilis paragino Rusiją pateikti patikrinimų duomenis, kurie patvirtintų, jog vynų importas uždraustas pagrįstai.

„Ministras nusiuntė vynų pakuotes patikrinti į Šveicarijos, Prancūzijos ir Vokietijos laboratorijas. Rusija, pasak jo, nepateikė jokių patikrinimo duomenų”, – rašoma „New York Times” straipsnyje.

Žiniasklaida ne kartą citavo M.Svimonišvilio žodžius, kad „Gruzija eksportuoja savo vynus į 35 valstybes – Europos šalis, JAV, Japoniją, Kanadą, ir nebuvo iškilę jokių problemų dėl kažkokių pesticidų ar sunkiųjų metalų, kaip tvirtinama Maskvoje „.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.