Vaiko pagrobėja elgėsi lyg patyrusi žvalgė

Šiauliuose – dar negirdėta vagystė.

Pamažu Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų darbuotojų pasitikėjimą įgijusi nepažįstama moteris pagrobė mergaitę.

Pusės metų Justina iš kūdikių namų dingo užvakar popietę.

Prieš tai nepažįstamai moteriai buvo leista mažylę pavežioti vežimėliu lauke.

Apie iš kūdikių namų dingusią mergaitę Šiaulių policijai buvo pranešta 13 val. 20 min.

Ieškoti pagrobto kūdikio buvo mestos sustiprintos kriminalistų pajėgos, tačiau nei mergaitės, nei pagrobėjos iki vakar vakaro surasti nepavyko.

Viešnia pasirodė prieš mėnesį

Pareigūnus pribloškė šių kūdikių namų darbuotojų aplaidumas, kuriuo ir pasinaudojo mergaitės pagrobėja. Per apklausą paaiškėjo, jog globos įstaigos darbuotojai net nežino viešnios vardo.

Maždaug 20-25 metų moteris kūdikių globos namuose pradėjo lankytis prieš mėnesį. Ji padėdavo auklėtojoms bei slaugytojoms prižiūrėti globotinius – pamaitindavo kūdikius, pavežiodavo juos lauke.

Dėmesį kūdikiams rodžiusiai viešniai pavyko išvengti registracijos formalumų, kurie būtini lankantis kūdikių namuose.

Aptiko tuščią vežimėlį

Sekmadienį nepažįstamoji į kūdikių namus atėjo apie 10 valandą. Pamaitinusi kelis kūdikius, moteris paguldė Justiną į vežimėlį ir išsivežė į lauką.

Pavežiojusi mažylę po kūdikių namų teritoriją, moteris sustojo prie pavėsinės. Žaidusių globotinių ji paprašė prižiūrėti vežimėlį, o pati pasiėmė Justiną ant rankų ir nuėjo.

Saugoti vežimėlio likusiems mažyliams moteris pasakė, kad su kūdikiu eina į netoliese esančią parduotuvę.

Po pusvalandžio pasigedusios savo padėjėjos kūdikių namų darbuotojos rado tik prie pavėsinės paliktą tuščią vežimėlį.

Lankytoja pakeitė išvaizdą

Darbuotojos sakė, kad pagrobėja mėgdavo apsirengti ryškiais drabužiais. Anksčiau ši moteris buvo geltonplaukė, bet neseniai plaukus nusidažė juodai, juos aprišdavo marga skarele.

Nepažįstamoji vilkėjo ilgą vyšninės spalvos odinį paltą su tamsia dėme dešinėje pusėje, mūvėjo juodas kelnes, avėjo rusvus aukštakulnius batelius.

Pagrobtas kūdikis aprengtas vyšninės ir baltos spalvos languotu kombinezonu su gobtuvu, ant kurio prisiūtos dekoratyvinės ausytės. Kombinezono šonuose buvo du užtrauktukai.

Iš ligoninės namo nebegrįžo

Nepažįstamos moters pagrobta Justina Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose atsidūrė pernai lapkritį.

Mergaitę pagimdžiusi netrukus 21-ąją gimtadienį švęsianti šiaulietė pati užaugo Šiaulių specialiuosiuose globos namuose „Ringuva”.

Šios moters pirmagimė duktė augo tuose pačiuose kūdikių namuose, o dabar jau ketverių metų sulaukusi mergaitė perkelta į Šiaulių vaikų globos namus „Šaltinis”.

Šiaulių vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojai mažąją Justiną iš motinos paėmė sergančią. Per vieną apsilankymą pastebėta, kad mergaitė karščiuoja. Kūdikis buvo gydomas Šiaulių vaikų klinikose, o pasveikęs perkeltas į kūdikių namus.

Justinos motiną aplankę vaikų teisių apsaugos skyriaus darbuotojai konstatavo, kad moteris neturi motinystės įgūdžių, girtauja, neprižiūri dukters.

Pastaruoju metu buvo rengiami dokumentai teismui dėl motinos valdžios apribojimo ir nuolatinės globos nustatymo.

Direktorė kaltės nejaučia

Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė „Lietuvos rytui” sakė, jog apie kūdikį pagrobusią moterį jokios informacijos neturi: „Į administraciją ši moteris nesikreipė ir mūsų neprašė leisti lankyti kūdikių”.

Direktorė sakė, kad pavaduotoja buvo užsiminusi apie vieną moterį, kuri vasarį atnešė labdaros ir pageidavo pamatyti kūdikius.

„Tuomet rūbelių ir žaislų atnešusiai moteriai kūdikių pamatyti nebuvo leista dėl karantino”, – prisiminė A.Kardašienė ir pabrėžė, kad šios viešnios ji pati nėra mačiusi.

Apie tai, kad ši moteris į kūdikių namus buvo užėjusi ne vieną kartą, direktorė tikino nežinojusi: „Pagal vidaus taisykles visi lankytojai registruojami.

Bandysiu išsiaiškinti, kas kaltas, kad registracijos išvengė kūdikį pagrobusi moteris”.

Direktorė tvirtino nenumananti, kam galėjo prireikti kūdikio. Bet „Lietuvos rytas” sužinojo, kad susigrąžinti į kūdikių namus atiduotą Justiną siekė ir jos motina. Į globos įstaigą kelis kartus atėjusi šiaulietė grasinosi tai padaryti.

Prižiūri net 86 darbuotojai

Šiuo metu Šiaulių apskrities sutrikusio vystymosi kūdikio namuose yra 65 kūdikiai. Juos prižiūri 86 darbuotojai.

Praėjusį sekmadienį čia dirbusios dvi slaugytojos ir auklėtoja, kurios nepažįstamai moteriai patikėjo kūdikį, gali būti nušalintos nuo darbo.

Numatoma griežta bausmė

Dėl svetimo mažamečio vaiko pagrobimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlieka Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai.

Už šį nusikaltimą yra baudžiama areštu arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Prokuratūra tyrimo dar nebaigė

Pagrobimo skandalas – ne pirmas A.Kardašienės vadovaujamoje globos įstaigoje.

Prokuratūra iki šiol tebesiaiškina, kaip iš šios globos įstaigos į šeimas iškeliaudavo mažamečiai, kurių negalima nei globoti, nei įvaikinti.

Atskleistas atvejis, kai viena trejų metų neturinti mergaitė neteisėtai atiduota globoti vilnietei moteriai.

Šiaulių prokuratūra įtaria, kad tokių atvejų būta ir daugiau.

Vilniuje buvo dingęs berniukas

Panašus atvejis daugiau kaip prieš metus įvyko Vilniuje. Vieną 2005-ųjų kovo pavakare iš Žolyno gatvėje esančių vaikų namų dingo metų bei devynių mėnesių berniukas.

Į vaikų namus atėjusi 24 metų kaunietė pateikė suklastotą leidimą susipažinti su vaiku prieš įsivaikinant.

Moteris atrodė labai tvarkingai ir kūdikių namų personalui sudarė gerą įspūdį. Kaunietė tvirtino norinti su vaiku pažaisti ir pamatuoti jam atneštus drabužėlius.

Pagal galiojančią tvarką moteris vaiko išsivesti iš kūdikių namų teritorijos negalėjo.

Apie įvykį buvo informuoti autobusų ir geležinkelio stočių, Vilniaus oro uosto darbuotojai.

Po paros kaunietė atvyko taksi automobiliu ir sugrąžino vaiką. Ji buvo sulaikyta 48 valandoms.

Jauna moteris aiškino pati vaikų neturinti ir svajojusi įsivaikinti berniuką – sumanymas išsivežti vaiką iš kūdikių namų esą jai kilo spontaniškai.

Sužinojusi, kad yra ieškoma, moteris labai išsigando ir nutarė vaiką grąžinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.