Būsimoji Windows Vista – 5 dalis: Naujovės

Po neilgos pertraukos toliau tęsiame pasakojimus apie būsimąją OS Windows Vista. Šį kartą papasakosime apie galybę naujovių, kurios laukia naujojoje sistemoje. Taigi pradėkime…

Sistemos atkūrimas

Daugelis iš jūsų ko gero bent vieną kartą naudojote programą „Sistemos atkūrimas” (System Restore), įeinančią į Windows komplektą. Ši programa iš tikrųjų atkurdavo failus, kurie, atrodytų, jau seniai ištrinti ir užmiršti. „Sistemos atkūrimas” Windows Vista ne tik įdėtas, bet ir patobulintas.

Technologija, kuri kurdavo failų kopijas, visiškai pakeista. Dabar tai ne tik failų užrašymas vienas ant kito. Naujajame variante ši programa kuria vadinamąsias „šešėlines kopijas” (Shadow copies). Tokiose kokio nors failo kopijose saugoma informacija tik apie to failo pakeitimus. Tokiu atveju, turėdami failą ir jo „šešėlinę kopiją” visuomet galima sugrąžinti failą į jo buvusią padėti. Tokia technologija saugesnė ir patikimesnė, nei Wondowx XP.

Nauja rezervinio kopijavimo technologija pavadinta „SafeDoc”. SafeDoc Ši programa automatiškai kuria kopijas failų, su kuriais šiuo metu yra dirbama.

Backup

Egzistuoja galybė programų, kurios padeda sistemoje Windows XP išsaugoti rezervines failų kopijas (taip vadinamąsias – backup). Daugelis iš šios kategorijos prgramų – mokamos. Vista siūlo įdiegtą failų kopijų rezervavimo programą! Naudodamas šią programą, vartotojas gali pats rankiniu būdu arba automatiškai (pasirinktinai) daryti failų kopijas ir jas atkurti, netekęs originalaus failo. Išsaugoti rezervines kopijas įmanoma į CD-ROM, DVD-ROM, kietąjį diską bei kitus kompiuterius, pajugtutus prie vietinio tinklo.

Windows Mail

Ilgą laiką prie Windows sistemos buvo pridedama viena ir ta pati progama paštui tvarkyti – Outlook Express.

Vista turės naują programą pašto tvarkymui, pavadintą Windows Mail. Ši programa yra labai patogi, todėl vartotojams net neturėtų šauti į galvą naudoti kitą pašto programą.

Windows Mail, kaip ir kitos naujausios Outlook versijos, turės anti-filtrą POP bei IMAP pašto naudotojams, o filtrai bus nuolat atnaujinai. Windows Mail programoje bus smarkiai patobulinta paieškos sistema. Su šia programa galėsite, kaip ir su Outlook Express, skaityti naujienas.

Kalendorius

Be kalendoriaus verslininkams – nė žingsnio. Windows Vista turi atskirą programą, kuri savyje laiko kelendorių, dienoraštį, užrašinę, dienotvarkę bei daugybę kitų funkcijų. Ši programa palaiko formatą iCalendar. O tai reiškia, jog su šios programos failais nepražūsite ir MacOS sistemoje.

Photo Gallery

Photo Gallery – tai į Vista įdiegta programa, skirta tvarkyti savo nuotraukas, paveikslėlius ar vaizdus bei padedandi juos greičiau susirasti. Photo Gallery turi pagrindines redagavimo finkcijas: vaizdų grupavimą, dydžio keitimą/sukimą, „radonų akių” šalinimo efektą nuotraukose. Žinoma, tai ne Photoshop, bet namų vartotojams šių funkcijų turėtų pakakti.

Naudojant Photo Gallery galima sukurti prezentaciją ir išsaugoti ją į CD ar DVD diską. Į prezentaciją galima įdėti tekstūras, animaciją, efektinius perėjimus, video ar muziką.

Movie Maker

Atnaujintas Movie Maker įeis ir į Wondows Vistą komplektą. Dabar naudojant šią prgramą, galima bus lenvai sukurti DVD. Taip pat, Movie Maker greičiau ir efektyviau dirbs, todėl vartotojas galės dirbti su kokybiškesniais ir didesniais vaizdo įrašais.

Media Player 11

Naujasis Media Player 11 galės dirbti ir Windows Vista, ir XP. Bet, pagal neoficialius duomenis, naudojant jį XP sistemoje, neįmanoma bus išnaudoti visų galimybių. Skamba visai įtikinamai.

Media Player 11 turės naują vartotojo sąsają, pagerintą paiešką. Ji bus naudinga ieškant vienos ar kitos dainos po milžinišką duoenų bazę…

Nujasis grotuvas turi plačią sąsają su online saugoma muzika bei vaizdo įrašais. Ši sistema vadinsis Urge. Urge – tai MTV Network projektas. Naudojant Urge galėsime gauti bet kurį iš daugiau nei dviejų milijonų dainų ar vaizdo įrašų. Žinoma, ne už dyką.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Būsimoji Windows Vista – 5 dalis: Naujovės"

  1. pasipiktinus

    nusipirkau nauja kompa su vista, bet neveikia movie makeris! vat ir reklama !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.